Početna Zabava Radoznalac Med – jedina namirnica koja se ne može ukvariti

Med – jedina namirnica koja se ne može ukvariti

3431
0
med

Med je jedina namernica koja se ne može ukvariti i koja će vas učiniti zdravim i vitalnim u godinama koje slede, zato saznajte sve o njemu! 

Od davnina, med se koristio i kao hrana i kao lek. Mnogi smatraju da je pravo čudo iz prirode koje nam može pomoći u rešavanju mnogih zdravstvenih poteškoća. On je bogat korisnim biljnim jedinjenjima, i široko je poznat po svojim benefitima po zdravlje ljudi. 

Med proizvode medonosne pčele, tako što sakupljaju nektar sa cvetova, prerađuju ga, obogaćuju i skladište u voštanim ćelijama saća, gde on sazreva. Med je na kraju, mešavina vode, šećera i sastojaka poput dekstroze, fruktoze, saharoze, maltoze. Kada vam zafali energije, daće vam za tren oka snagu i energiju! Savetuje se da svakog jutra uzmete po jednu kašičicu meda. 

Danas pričamo o važnosti meda. Kada ih čujete shvatićete koliko je dragocena tegla koja se nalazi na vašoj polici i više neće proći ni dan, a da ne uzmete jednu ukusnu kašičicu koja obiluje zdravljem i bogatstvom iz prirode. 

Počinjemo od jedne bitne činjenice – med je jedina namirnica koja se ne može pokvariti, verovali ili ne. 

Med ima beskrajni rok trajanja

Da li znate da med može vekovima da stoji i da se nikada neće pokvariti? U Egiptu su u grobovima faraona pronađeni su ćupovi sa medom, koji je bio savršeno ispravan za ljudsku upotrebu. Mnogi su se pitali u čemu je tajna i kako med opstaje beskrajno dugo. 

Veoma mali broj životnih namirnica može imati ovu sposobnost, među njima, so, šećer i pirinač. Ipak, med je ono što posebno fascinira i mnogo je ukusniji od šećera, soli i pirinča, u svom izvornom stanju. Možemo zaključiti da je med savršeni produkt prirode, koji opstaje u svim životnim uslovima. Med ima neograničeni rok trajanja zato što u sebi ima malo vlage, a u tim uslovima, bakterije i drugi organizmi ne mogu da se razvijaju. 

Ono što izdvaja med od drugih proizvoda jeste njegova specifična pH vrednost koja je kiselkasta (zapravo je i ona savršena – do 4,5 pH) i samim tim ova kiselost može da ubije sve prirodne neprijatelje ako se pojave. Ako nešto pokuša da se nastani u medu, jednostavno neće opstati. 

Još jedna zanimljiva činjenica – nektar koji pčele proizvode je bogat vodom, ali do samog procesa nastanka meda, voda se gubi, pa on biva suv na kraju. Takođe, u tom procesu prerade nektara u med javljaju se tzv. nus produkti ovog procesa, glukonska kiselina i hidrogen peroksid koji je možda najveći borac protv svih loših bakterija koje pokušaju da se nastane u medu. 

Možete i sami da napravite eksperiment i da ostavite jednu teglu meda godinama na polici. Videćete, med će imati isti ukus, bez obzira koliko je godina prošlo od njegovog nastanka. 

Postoji samo jedan način da se med pokvari, a to je ukoliko ga ostavite otvorenog u vlažnoj sredini. Sve dok je poklopac na njemu i dok mu ne dodajete vodu ili neke druge sastojke, on će ostati zdrav i jestiv. 

Zdravstveni benefiti meda

Kao prvo i osnovno, kašika meda nam vraća energiju koja nam je potrebna u toku dana. Med veoma brzo dospeva u krv i delotvorniji je od svakog slatkiša koji ste ikada probali. Kada vam zafali malo energije, posegnite za medom i lako ćete se povratiti. 

Med je zvanično dobio svoje mesto u alternativnom lečenju, a u pitanju je apirterapija, koja koristi med i ostale pčelinje proizvode u terapijske svrhe. Nauka je već dokazala da med pozitivno utiče na naš imunitet, jača ga i štiti od štetnih uticaja. Kada redovno konzumirate med, vaš imunitet postaje snažniji i lakše se bori sa virusima, sa infekcijama, sa gljivicama. 

Med je bogat vitaminima, mineralima, hranljivim sastojcima, oligo elementima. Možete ga konzumirati u izvornom obliku, a možete da ga dodajete u čaj, vodu, ili neki drugi napitak. 

Med se dobro pokazao kada su u pitanju upale grla, kašalj, iritacije u nosu i sluznicama. Odlično deluju na krvnu sliku, poboljšava varenje, podstiče bolji rad creva, stimuliše metabolizam da brže radi, pomaže kod pamćenja i koncentracije. 

Veoma je efikasan kod svih vrsti upala i infekcija. Ono što se takođe naučno dokazalo jeste da med popravlja raspoloženje, i čini da budemo mirniji, usresređeniji i snažniji. Ako vam je imunitet slab, postoji valjan razlog da med svakodnevno konzumirate. Ako imate problema sa cirkulacijom, sa nesanicom, ako imate česte promene raspoloženja, ako želite da smršate, ako imate problema sa srcem i krvnim sudovima – jedna kašičica meda dnevno će učiniti da se osećate mnogo, mnogo bolje!

Med u kombinaciji sa drugim sastojcima

Med u kombinaciji sa drugim sastojcima može da bude još učinkovitiji. Odličan je dodatak vašoj ishrani, pa je pravo vreme da ga stavite i na nedeljni meni! Zaista, ima toliko fantastičnih recepata sa medom, da ćete ga obožavati, na prvi zalogaj. Ali, ako ne volite da eksperimentišete sa novim slatkim ukusima, onda je najbolje da med konzumirate ujutru, a da ga ponekad pomešate i sa sastojcima kao što su cimet, limun, đumir. 

U kombinaciji sa đumbirom, dobićete napitak koji je pravi lek kada vas iritira grlo ili kada kašljete. Oba sastojka možete da stavite u svoj omiljen čaj! Takođe, od meda i đumbira možete napraviti i smesu koju ćete uzimati tri puta dnevno, po jednu kašiku. Pomaže i kod varenja, kod napetosti želuca, a delotvoran je i kod jačanja imuniteta. 

Med i limun su od vajkada poznati po lekovitim, udruženim svojstvima. Veoma su popularna kombinacija kada želite da izgubite višak kilograma. Ova moćna kombinacija delotvorna je i za negu kože, za lečenje strija, ekcema, akni, ožiljaka. Kada vas uhvati grip, napravite napitak koji u sebi sadrži med i limun i osetićete olakšanje. 

U kombinaciji sa cimetom, med poboljšava varenje, utiče na bolji rad želuca, delotvoran je protiv kašlja i prehlade, umanjuje napetost u zglobovima i mišićima, može se ukloniti neprijatan zadah, može se poboljšati holesterol u krvi. Smesa od meda i cimeta može da se doda u čaj ili u mlaku vodu. Na dve velike kašike meda, ide jedna mala kašika cimeta. 

Kao što vidite, med ima beskonačan rok i mnoštvo blagotvornih dejstava po zdravlje! Uvrstite ga u svoju svakodnevnu ishranu ili ga koristite kao dodatak pićima i jelima i vaše telo će vam biti veoma zahvalno!

Prethodni članakPismeni sastav o Novoj godini, zimi i praznicima
Sledeći članakOriginalni pokloni za novopečene roditelje

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here