Početna Zdravlje Zdravlje dece Meningitis (upala moždanih opni) kod dece – prenošenje, simptomi, lečenje, prevencija

Meningitis (upala moždanih opni) kod dece – prenošenje, simptomi, lečenje, prevencija

3418
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Leto je doba godine kada vreba najveća opasnost od meningitisa. Usled visokih temperatura stvaraju se uslovi u kojima dolazi do velike rasprostranjenosti najčešćih uzročnika virusnog meningitisa. Tu spadaju enterovirusi, adenovirusi i herpes.

Nastanak i razvitak ove potencijalno opasne bolesti je iznenadan i drastičan. Postoje dva oblika meningitisa: virusni meningitis sa ne tako lošom kliničkom slikom, koji je lak za lečenje i bakterijski meningitis, znatno opasniji, koji lako može izazvati komplikacije ako se ne reaguje na vreme. Virusni meningitis je tipičan za letnji period, dok se bakterijski javlja i zimi i u proleće.

Najveći rizik da obole od meningitisa imaju bebe, deca mlađeg uzrastai i odrasle osobe sa slabim imunim sistemom. Od ključnog značaja je da se simptomi bolesti prepoznaju na vreme, jer u suprotnom posledice mogu biti jako opasne. Mogu se javiti komplikacije u vidu gluvoće, glavobolje, epilepsije

Jačanje imuniteta i adekvatne higijenske mere od ključnog su značaja u prevenciji meningitisa.

Važno upozorenje: Sprovođenje terapije bilo kojim antibiotskim lekovima bez prethodne konsultacije sa lekarom je najstrože zabranjeno.

Na koji način se prenosi meningitis

Enterovirusi, koksaki, zauške, ovčje i male boginje ubrajaju se u najčešće uzročnike virusnog meningitisa. Kod ovog oblika upale moždanih opni dete se može inficirati na razne načine – preko zagađenih ruku, kupanjem u zaraženoj vodi na bazenu ili u jezeru, putem hrane, preko vazduha. Uzročnici virusnog meningitisa u telo mališana dospevaju preko organa za varenje i disajnim putevima.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Bakterijski meningitis je znatno opasniji, zbog čega se ubraja u urgentna stanja. Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim, kapljičnim putem (kapljice koje se izbacuju dok oboleli govori, kija ili kašlje). Inficiranje može biti i indirektno, preko prljavih ruku i zagađenih predmeta. Uzročnici bakterijskog meningitisa najčešće dospeju u organizam deteta preko sluznice nosa i preko ždrela.

Lečenje virusnog i bakterijskog meningitisa

Virusni meningitis najčešće prolazi bez komplikacija, spontano, bez neke posebne terapije. Antibiotici, kao i kod drugih virusnih infekcija, ne daju željene rezultate. Potrebno je da dete miruje, da pije što više vode i da mu se po potrebi daju lekovi za snižavanje visoke telesne temperature i protiv bolova. Nakon 14 dana, većina dece se potpuno oporavi.

Bakterijski meningitis je hitno stanje koje zahteva momentalnu hospitalizaciju deteta i njegovo lečenje u bolničkim uslovima. Leči se adekvatnom antibiotskom terapijom.

Najčešći simptomi meningitisa

Bez obzira o kom obliku je reč, rani simptomi su isti: glavobolja, visoka temperatura, povraćenje, mišićni bolovi, ukočenost vrata koja onemogućava dodirivanje grudne kosti bradom. Sve ostale tegobe slične su kao simptomi prehlade ili gripa, što otežava prepoznavanje meningitisa.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Međutim, ukoliko je prisutna dezorijentisanost deteta i nesvestica, hitno se treba obratiti lekaru. Odlaganje lečenja može izazvati ozbiljne posledice. Kod dece se kao simptomi mogu javiti i razdražljivost, umor, gubitak apetita, groznica. Najopasniji oblici bolesti imaju za posledicu sepsu ili infekciju krvi, što može dovesti do fatalnog ishoda.

Prevencija meningitisa

Poput prevencije većine drugih virusnih infekcija, i prevencija meningitisa se oslanja pre svega na higijenu. Perite mališanima ruke često i temeljno, naročito pre jela i naučite ih da prilikom kašljanja i kijanja obavezno drže ruku na ustima.

Kada vodite decu na bazen, savet epidemiologa je da ih prvo istuširate, pa da ih sprovedete kroz bateriju za dezinfekciju. Fiziološke potrebe deca nikako ne treba da obavljaju u vodi, već isključivo u toaletima.

Virus meningitisa otklanja se čišćenjem zagađenih površina, prvo deterdžentom i vodom, a nakon toga i razblaženim sredstvima za dezinfekciju u čijem sastavu ima hlora. Savetuje se i često provetravanje prostorija. Zaražene osobe treba da budu izolovane.

Virus meningitisa najčešće napada osobe koje imaju slab odbrambeni sistem, pa je u preventivne svrhe potrebno raditi na jačanju imuniteta. Za jačanje imuniteta presudna je odgovarajuća zdrava ishrana koja uključuje namirnice bogate vitaminima, flavonoidima, proantocijanima i taninima. Konkretno, imunitet možete ojačati uz pomoć belog luka, brokolija, šargarepe, borovnica, kupina, ribizli… U ishranu obavezno uvedite i namirnice sa antivirusnim dejstvom, kakve su recimo matičnjak, aloja, kleka, žalfija, sladić, crni luk. Imunitet deteta biće snažniji i zahvaljujući đubmiru, ehinacei, kurkumi, divljem origanu, medu i drugim pčelinjim proizvodima.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here