Početna Porodica Deca za decu Miris dunje na ormaru – Katarina Marjanović (7. razred)

Miris dunje na ormaru – Katarina Marjanović (7. razred)

1377
0

Priču “Miris dunje na ormaru” poslala nam je Katarina Marjanović učenica 7. razreda osnovne škole “Nadežda Petrović“, iz Velike Plane. Katarina nam je poslala svoju priču u okviru istoimenog konkursa koji je raspisao sajt MojeDete.

Miris dunje na ormaru

Moja baka voli da sedim u njenoj sobi, dok se priseća starih dana.

Seća se kako je živela u trošnoj kući sa ognjištem na sredini. Baka je bila nad ognjem u kome se kuvao kačamak, požutele fotografije na zidu, a miris žutih dunja… Eh, uzdahnu baka on se širi i sada u spavaćoj sobi. Nekada se nije ložilo, da bi miris dunja osajao duže u sobi, pa zato baka i danas insistira na tome. Odsjaj zrelih i žutih dunja koje podsećaju na odsjaj Sunca, greju je. Taj opojni miris čini čuda. Uvlači se u svaku bakinu poru. Ormar koji ponosno stoji u sobi i čuva njene milјenice, uvek mora biti čist. Između njih nađe se po koja tegla slatka od šlјiva, dunja i jagoda.

Dok priča, baki u oku zasija suza kao iskrica mala. Teško joj je, jer su godine mnoge prošle, a ona sada ne može mnogo da radi kao nekada, ali se ipak setila ko bi mogao u tome da joj pomogne. Pogleda me, pa mi reče: “Možeš ti to“. Pošto sam imala prilike dugo da je slušam zapamtila bih sve što bi baka govorila. Miris dunja će mi biti od velike pomoći, biće kao čarobni štapić. Gledajući u njih dobija inspiraciju da mi ispriča uvek po nešto, taj miris je magičan. Seti se i mog deke koga više nema, kako su nekad zajedno uživali u toj lepoti. To je bio najlepši deo njenog života. Žute dunje sa ormara su bili svedoci svih njihovih dešavanja, njihove lјubavi, njihovog odgajanja dece, a po neka i za vreme nekih malih svađica. I zato joj je sada teško da se priseti tih dana, ali ujedno i drago, jer ima kome da ispriča, a njene reči su lepe, nežne, tople baš kao i miris dunja sa njenog ormara.

Ako Vas staza nanese kod nje, ne brinite, uvek će vas dočekati sa šolјicom čaja ili kafe i ukusnim slatkom od dunja i oraha, a dunju sa ormara će Vam pokloniti i blagosloviti da se i u vašoj kući širi ovaj čarobni miris. Taj miris će se uvući i u vaše srce i ispuniti ga lјubavlјu baš kao i nju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here