Početna Škola Kreativni kutak Mozgalice za decu i odrasle: Staking, igra sa čašama

Mozgalice za decu i odrasle: Staking, igra sa čašama

686
0

Ova igra, koja je jako popularna u svetu, nastala je u SAD. Reč je o jednostavnoj igri koja se sastoji u slaganju plastičnih čaša u piramide, a zahtevaju se brzina i preciznost. Sve što vam je potrebno za staking su plastične čaše, napravljene od čvrste plastike. Postoje dva nivoa igre: manje komplikovana varijanta sa 9 čaša i složenija sa 12 čaša.

Staking deca prosto obožavaju, ali se igra piramidalnog slaganja čaša preporučuje i odraslim osobama. Stručnjaci kažu da igra predstavlja odličan trening za mozak, povoljno utiče na funkcije mozga, poboljšava reagovanje, jača pamćenje i koncentraciju. Deca koja često igraju ovu igru ostvaruju bolje rezultate u školi.

Čaše se ređaju naizmenično levom i desnom rukom, što poboljšava motoričke sposobnosti i služenje rukama. Pored toga, slaganjem piramida od čaša vežba se i koordinacija oka i ruku i poboljšava sposobnost reagovanja.

Kako se igra staking?

Uzima se komplet od 9 ili 12 plastičnih čaša, koje treba složiti jednu u drugu i tako složene postaviti na sto (sa otvorima okrenutim na dole). Na dnu svake čaše treba probušiti rupice, da ne bi dolazilo do stvaranja vakuma između njih koji bi usporavao uzimanje sa gomile, odnosno kako čaša koja se uzima ne bi za sobom povlačila i ostale.

Sa gomile se naizmenično, levom i desnom rukom uzima po jedna čaša i od njih se sa otvorom okrenutim na dole, što je moguće brže, ređaju piramide.

Uputstvo za igru stakinga

Igra sa 9 čaša

Za lakšu varijantu je potrebno 9 čaša. Čaše se stave na sto, izvlače jedna po jedna, prvo jednom pa onda drugom rukom, i od njih se grade piramide 3-3-3 (tri piramide jedna pored druge, svaka napravljena od 3 čaše). Pri tome, piramide treba graditi što brže i što preciznije. Brzina se meri štopericom. Nakon što se sagrade sve tri piramide, prelazi se na drugi deo igre, tj. razgradnju piramida i vraćanje čaša jednu u drugu. U početku, izgradnja i razgradnja piramide biće sporija, ali vežbanjem se postiže veća brzina i stiče veština slaganja.

Igra sa 12 čaša

Kada se malo bolje uvežba igra sa 9 čaša, može se preći na težu varijantu – staking sa 12 čaša. Čaše se ređaju takođe u tri piramide: jednu malu (sa tri čaše), jednu veliku (sa šest čaša) i na kraju opet jednu malu piramidu sa tri čaše. Zatim se piramide razgrađuju i čaše vraćaju jedna u drugu. Ceo postupak se meri štopericom.

Vrlo je važno poštovati pravilo igre da se čaše uzimaju naizmenično – jednom pa drugom rukom. Nazimenično korišćenje leve i desne ruke obezbeđuje optimalni trening mozga. Postepeno, pokreti će biti sve sigurniji, što će omogućiti i brže slaganje čaša.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here