Početna Porodica Deca za decu Muzika je vodič kroz svet – Viktor Veselić (3. razred)

Muzika je vodič kroz svet – Viktor Veselić (3. razred)

1078
0
Klasična muzika

U našu redakciju pristigao je rad Viktora Veselića učenika III4 Osnovne škole „Car Konstantin“ u Nišu. Sastav je o klasičnoj muzici. Viktor Veselić inače ne ide u muzičku školu, ali rado sluša klasičnu muziku, posećuje koncerte i dosta čita o životima kompozitora. Ovo je jedna njegova impreseija, uživajte!

Muzika je vodič kroz svet

Bilo je to posebno veče za mene. Prvi put u Simfonijskom orkestru.  Kada su se zavese otvorile, i svetla ugasila, kada sam zatvorio oči i čuo muziku, Bramsova očaravajuća razigrana igra me je povela u Mađarsku. Tamo sam igrao zajedno sa narodom na ulici i uživao u čarobnoj muzici. Kada sam čuo Johana Štrausa, kao nebeski feniks da me je poneo u daleku zemlju harmonije. U toj zemlji sam uživao u predivnim lepršavim valcerima.

Šopen me je zadivio svojom srećom i svojom tragedijom i to zajedno kroz muziku, postalo je raj za uši. Vrata su se naglo otvorila i u salu Simfonije je ušao Mocart! Zajedno sa Salijerijem, opet je nastupao pred carem u Beču! Nisam znao da li je san ili java, ali je ipak bila java, nevidljiva za druge, možda samo vidljiva za mene. Note su jurile salom, menjale su kompozicije slavnih kompozitora, i svaka je vodila na posebno putovanje.

Dok je Edvard Grig svirao svoje uzburkane note, vodile su me na burno more norveško gde se oseća baš svaki ton te kompozicije sa severa.  Vivaldijeva četiri godišnja doba obojila su salu toplim bojama proleća, jeseni, leta, pa i zime…dok je Pučinijeva opera povela na divnu cvetnu sunčanu poljanu. Violine Čajkovskog su, na kraju, hipnotisale publiku.

Ovo vam pišem, šaljem vam ovu poruku tajno, jer današnja muzika može biti lepa i moderna, ali nikada neče zameniti osećaj magije i očaranost notama klasične muzike. Odlazak u Simfonijski orkestar je malo putovanje kroz ceo svet!

Viktor Veselić III4
OŠ „Car Konstantin“, Niš.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here