Početna Porodica Najbolje destinacije u Srbiji za zimovanje sa decom

Najbolje destinacije u Srbiji za zimovanje sa decom

2819
0
devojčice-sneg
Foto: Pixabay.com

Stiže zima i vreme božićnih praznika, školskog raspusta i snežne čarolije. Deca željno iščekuju prvi sneg, kako bi svi zajedno išli na sankanje, a počinje i planiranje destinacija za zimovanje i zimske aktivnosti.

Uglavnom svaki član porodice ima neku posebnu želju, pa je teško naći zajedničko rešenje. Ipak, postoje određene destinacije koje stvarno nude mnoštvo zanimljivosti koje će ugoditi svima, pa mogu poslužiti kao odličan izbor za zimovanje sa decom.

Možete početi polako sa pakovanjem svih neophodnih stvari za mališane. Pripremite čizme, rukavice i tople dečije jakne u kojima će se osećati komforno tokom dugog igranja na snegu, jer krećemo na put po Srbiji. U nastavku teksta obilazimo destinacije koje su se pokazale kao najbolje za zimovanje sa decom.

Kako odabrati najbolju destinaciju za zimovanje sa decom?

Odgovor nije baš najjednostavniji, a krajnja odluka zavisi u potpunosti od vaših afiniteta, potreba i želja. U svakom slučaju, ne možete mnogo pogrešiti ako odete na bilo koje mesto navedeno u daljem tekstu, ali bi sigurno bila greška otići u mesto koje je više namenjeno mladima, bračnim parovima ili starijim licima. 

Dakle, pre svega obratite pažnju da to bude ili destinacija sa sadržajem namenjenim deci ili destinacija koja ima bogatu prirodu u kojoj će se uživati i već osmisliti neka aktivnost.

sankanje-deca-sneg
Foto: Pixabay.com

Što se tiče same lokacije i smeštaja, uvek je najbolje birati i onaj najudobniji i najtopliji, sa komocijom i obezbeđenom hranom za celu porodicu. Međutim, nismo baš svi u situaciji da platimo pun pansion u hotelu za petočlanu porodicu, pa se treba prilagoditi budžetu, ali tako da pronađemo smeštaj što praktičniji našim potrebama.

Kopaonik – najveći ski centar u našoj zemlji

Kopaonik je poznat kao najveće skijalište u Srbiji. Kada je reč o zimovanju, nikako ga ne možemo zaobići, štaviše on je prvi na našoj listi. Ogroman planinski masiv, kilometri pešačkih staza i mnoštvo zanimljivog sadržaja se može naći upravo na Kopaoniku, što ga čini našim najpopularnijim skijalištem, ali i idealnim mestom za zimovanje sa decom.

Ski staze za decu i odrasle, profesionalce i početnike, prekrivene su finim snežnim pokrivačem, a kada zafali prirodnog, uvek je tu veštački sneg. Fantastična opremljenost ski staza, ali i igrališta za sport i rekreaciju su glavne karakteristike Kopaonika, kao jednog velikog sportsko-rekreativnog centra. 

Tara – oaza prirode pokrivena šumom

Još jedan nacionalni park, ali nešto drugačiji od Kopaonika. Oko 80% Tare je pokriveno šumom, pa je živi svet veoma bogat i raznovrstan. Tara je idealno mesto za duge šetnje uređenim i neuređenim pešačkim stazama, gde deca mogu osetiti prave čari planine i istražiti njene lepote prirodnih i veštačkih jezera, kao i čuvenih vidikovaca.

Takođe, na Tari je poznato dečije odmaralište ‘’Mitrovac’’, koje je jedno od najposećenijih mesta na ovoj planini i roditelji ga često biraju, jer najbolje zadovoljava potrebe i starijih i mlađih. Naravno, za decu se uvek nađe dosta drugara na stazama za sankanje i sportskim terenima.

Zlatibor – planina bogata sadržajem za decu i odrasle

Zlatibor je veoma bogat sadržajem za odrasle, manifestacijama i festivalima, ali je veoma popularan kao mesto za porodično zimovanje. Duge šetnje i obilazak centra, kao i skijanje sa najvišeg vrha Zlatibora – Tornika, su dobro poznate aktivnosti ljudima koji godinama uzastopno zimuju na ovoj planini.

Od nedavno je na Zlatiboru otvorena najduža panoramska gondola na svetu, pa je to posebna atrakcija, koja može podjednako biti zabavna i deci i roditeljima. 

Ono što je posebno zanimljivo deci su Avantura i Dino park sa interaktivnim replikama dinosaurusa, veštačkim stenama za penjanje, zip lajnom i 6D bioskopom. To je pravo malo carstvo za decu i jedno od najuzbuljivijih iskustava koje mogu doživeti.

Divčibare – jedna od omiljenih destinacija za zimovanje sa decom

Divčibare su poznate kao jedan od najbolje organizovanih i najopremljenijih sportskih centara za pripremu vrhunskih sportista, ali su takođe i jedna od omiljenih destinacija za zimovanje sa decom. Nalaze se na samo 100 kilometara od Beograda, što predstavlja pogodnost za sve stanovnike glavnog grada.

Divčibare su bogate edukativnim, sportskim i zabavnim sadržajem, kome se deca uvek raduju. Škola skijanja za decu se nalazi na posebnom poligonu skijališta i mališanima pruža šansu da od malih nogu počnu da uče skijati.

skijanje-deca-sneg
Foto: Pixabay.com

Takođe, postoji mnoštvo pešačkih staza, čak i onih koje su namenjene samo deci, pa će biti dovoljno bezbedno i opuštajuće, porodično šetati planinom i proplancima.

Planina Rudnik – vazdušna banja u blizini Beograda

Rudnik je planina takođe, relativno blizu glavnog grada, na oko 100 kilometara. Nešto je niže nadmorske visine od Zlatibora i Tare, ali je veoma pitoma i svojim posetiocima omogućava priliku za uživanje u zimskoj idili. 

Na Rudniku ima dosta sadržaja za decu, što potvrđuju i školske ekskurzije i zimovanja, gde deca sve češće dolaze sa školom kako bi proveli deo raspusta upravo na Rudniku. Zato nikako nećete pogrešiti ako vaš izbor ove zime bude planina Rudnik.

Ovde je vazduh zbog pogodne klime, geografske pozicije i strujanja vazduha, toliko kvalitetan i čak pogodan za rehabilitaciju, da je još pre 100 godina Rudnik proglašen za vazdušnu banju.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste već počeli da razmatrate odluku da upravo neka od pomenutih destinacija bude vaš izbor za zimovanje ove godine.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here