Početna Zabava Slobodno vreme Najbolji domaći filmovi za decu

Najbolji domaći filmovi za decu

20981
0

Svako ima svoj omiljeni film iz detinjstva koji i kada odraste može sa uživanjem da gleda bezbroj puta, bez obzira što je svaki dijalog iz tog filma već odavno naučio napamet. Filmovi za decu imaju posebnu vrstu magije. Junaci tih filmova uvlače se u dečiju maštu i pomažu joj da se razvije, a kada dete odraste, ostaju duboko urezani u njegovom sećanju i uvek bude lepe uspomene na detinjstvo.

U svetskoj kinematografiji snimljeno je na hiljade vrhunskih dečijih filmova, a postoje i brojni dečiji filmovi na našem jeziku. Najviše dečijih filmova kod  nas je snimljeno sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kada se dečijoj kinematografiji posvećivala posebna pažnja. Može se reći da su ove dve decenije to zlatno doba dečijeg filma u Jugoslaviiji. Mnogi naši poznati glumci započeli su svoju karijeru upravo igrajući u dečijim filmovima.

Ovo su domaći dečiji filmovi koji će se svideti svakom mališanu.

Vuk samotnjak (1972)

Snimljen 1972. godine, Vuk samotnjak je film u kome je svoj glumački debi imao Slavko Štimac, tada jedanaestogodišnji dečak. To je priča o dečaku Ranku i njegovom prijateljstvu sa jednim psom, nemačkim ovčarom Huntom.

Radnja filma je smeštena u jedno planinsko ličko selo, nakon završetka Drugog svetskog rata. Slučajan susret malog Ranka i nemačkog ovčara izgubljenog u planini odmah se pretvorio u veliko prijateljstvo. Ranko spasava Hunta iz zamke, i od tada svakoga dana odlazi u šumu da ga hrani i igra se sa njim. Međutim, seljani za Hunta misle da je opasni vuk samotnjak koji im jede ovce pa donose odluku da ga ubiju. Da li će Ranko uspeti da spasi svog prijatelja Hunta? Saznaćete ako pogledate film.

Dečiji film Vuk samotnjak je ostvario veliki uspeh i osvojio nekoliko domaćih i međunarodnih festivalskih nagrada. Danas se smatra kultnim dečijim ostvarenjem jugoslovenske kinematografije.

Orlovi rano lete ( 1966)

Film je snimljen prema istoimenom romanu za decu Branka Ćopića, a u režiji slavne Soje Jovanović. Priča je fokusirana na dečiju družinu koju čine Jovanče, Lazar Mačak, Đoko Potrk, Dugonogi Stric, Nik Ćulibrk, Vanja Široki, Nikolica s prikolicom (i njegov pas Žuća) i devojčica Lunja. Svi oni žive u jednom podgrmečkom selu u Bosni i okupljaju se u Prokinom gaju, velikoj mračnoj šumi u blizini sela. Njihovu dečačku igru i snove prekida početak Drugog svetskog rata…

Između ostalih, u filmu Orlovi rano lete glume Miodrag Petrović Čkalja (poljak Lijan), Dragutin Dobričanin (djed Vuk), Pavle Jovanović (harambaša Jovanče), Bata Paskaljević (učitelj Paprika), dok je uloga Nikoletine Bursaća poverena Ljubiši Samardžiću.

Poslednja trka (1979)

Dečak Zoran ima 12 godina, živi u soliteru i dete je razvedenih roditelja. Osim škole, njegovu svakodnevicu ispunjava obližnji hipodrom, gde on redovno odlazi da bi se družio sa konjima, pre svega sa Zimzelenom, nekadašnjim šampionom trkačkih staza, koji je sada star i preti mi zla sudbina, pošto uprava hipodroma želi da ga proda klanici. Da bi spasio svog konjskog prijatelja od nečasne smrti, Zoran sa svojim drugarima sprema krađu Zimzelena iz ergele…

Režiju filma Poslednja trka potpisuje Jovan Rančić, dok glavne uloge tumače: Vladimir Buljan (dečak Zoran), Pavle Vuisić, Dušan Janićijević, Alenka Rančić i drugi.

Mahovina na asfaltu (1983)

Još jedan odličan dečiji film u režiji Jovana Rančića, priča o dečaku-pesniku Lanetu, koji iz seoske planinske idile mora da se preseli u veliki grad zbog polaska u školu. Njegov život se u velikom gradu menja iz korena, a navikavanje na novo urbano okruženje je puno nesporazuma i problema.  Ipak, dečka uspeva da savlada sve poteškoće i da zauzme svoje mesto u novoj sredini, dajući odraslima veliku lekciju o životu.

Glavne uloge u ovom prelepom dečijem filmu igraju Dragomir Felba, Dušan Janićijević, Vladan Živković, Radoš Bajić, Alenka Rančić, kao i deca glumci : Draško Roganović, Jelena Munjić i Boris Milivojević, kome je ovo bio debitantski nastup na filmu.

Hajdučka vremena (1977)

Hajdučka vremena je priča o životu dvojice dečaka, đaka prvaka, Baje i Ikete i njihovim dogodovštinama. Radnja filma je smeštena u malo bosansko podgrmečko selo dvadesetih godina prošlog veka, gde dolazi do sukoba između meštana i žandarma koji otimaju seljacima hranu i stoku. Dečaci Baja i Iketa, razočarani i ljuti na žandarme, pridružuju se grupi hajduka-odmetnika i kreću sa njima u planine, gde ih čekaju razne nezaboravne pustolovine.

Naš čuveni pisac Branko Ćopić napisao je scenario za film Hajdučka vremena zajedno sa Arsenom Diklićem, Vlastimirom Radovanovićem i Vladimirom Tadejem, koji je i režiser filma. Scenario je delimično baziran na stvarnim događajima iz detinjstva Branka Ćopića. Uloge Baje i Ikete odigrali su Behar Sušić i Ramiz Pašić, a u filmu nastupaju i mnoga velika glumačka imena: Boris Dvornik, Ružica Sokić, Danilo Bata Stojković, Nikola Simić, Olivera Marković… Film je sniman u prelepom prirodnom okruženju Nacionalnog parka Plitvička jezera u Hrvatskoj.

Vlak u snijegu (1976)

Vlak u snijegu je priča o trojici dečaka koji zajedno sa svojim seoskim učiteljem i svojim razredom odlaze na ekskurziju (izlet) vozom u Zagreb. Međutim, kada se u Zagrebu učitelj razboli, Ljuban, Drago i Pero, zajedno sa ostalom decom biće primorani da se vozom sami vrate kući na selo. Iako se voz u početku uspešno probija kroz veliku snežnu oluju, u jednom trenutku ostaje zaglavljen u smetovima, pa će putnici morati da se udruže kako bi pomogli železničarima i mašinovođi da oslobode voz iz smetova i da nastave putovanje. Posle mnogo muke, železničari zahvaljujući hrabrim mališanima uspevaju da izvuku voz iz snega i da nastave putovanje.

Vlak u snijegu je antologijski dečiji film jugoslovenske kinematografije, snimljen po motivima istoimene knjige hrvatskog pisca Mate Lovraka. Adaptaciju scenarija i režiju je potpisao Mate Relja, a u glavnim ulogama se pojavljuju Slavko Štimac, Željko Malčić, Gordana Inkret, Edo Peročević, Ratko Buljan i drugi. Film je imao veliki uspeh i bio je jako popularan u čitavoj velikoj Jugoslaviji. Prikazivan je u preko 30 zemalja sveta, učestvovao je na brojnim festivalima i osvojio je nekoliko prestižnih filmskih nagrada u kategoriji dečijeg filma. Danas ga smatraju jednim od najboljih dečijih filmova snimljenih u bivšoj Jugoslaviji.

Naslovna fotografija: Internet Movie Database

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here