Početna Porodica Tatin i mamin kutak Sedam načina da postanete bolji tata

Sedam načina da postanete bolji tata

1896
0

U većini porodica mame obično provode više vremena sa decom, dok su tate češće odsutne od kuće zbog posla. Statistika pokazuje da muškarci nakon rođenja deteta provode još više sati na poslu, što je i sasvim normalno, jer su veći prihodi neophodni kako bi se mogle podmiriti sve egzistencijalne potrebe uvećane porodice.

Usled većih poslovnih obaveza, mnogi očevi često imaju problem sa organizacijom vremena, pa njihov odnos sa decom trpi, ređe odvode decu na pedijatrijske preglede, u vrtić, ređe odlaze na roditeljske sastanke i sl. Za to su obično zadužene mame. Međutim, uz samo malo više truda i nešto bolju organizaciju, svaki tata može napraviti balans između poslovnih i porodičnih obaveza i obezbediti sebi dovoljno vremena za svoju porodicu i svoju decu.

U nastavku teksta dajemo vam nekoliko saveta kako da postanete bolji tata, i kako da vreme koje provodite sa svojom decom bude što kvalitetnije.

#1 Potrudite se da što češće budete prisutni na događajima koji su važni za dete

Rezultati brojnih naučnih istraživanja pokazuju da deca čiji su očevi uključeni u važne školske događaje, kao što su roditeljski sastanci, dečje priredbe, sportska takmičenja, takmičenja znanja i sl, imaju više uspeha u školi. Takođe je važno ostvariti komunikaciju oči u oči sa prosvetnim radnicima, vaspitačima, učiteljima i nastavnicima.

Naravno, ovo ne znači da morate prisustvovati svakom važnom događaju, ali svakako se trebate potruditi da dolazite u školu kad god možete i da budete što bolje upoznati sa detetovim aktivnostima u školi.

#2 Iskoristite svaki trenutak za razgovor sa svojim detetom

Gde god da žurite, na posao ili na važan sastanak, nemojte terati svoje dete ako vam uleti u kupatilo dok se pripremate. Umesto toga, pustite mališana da vam pravi društvo dok se, recimo, brijete. Iskoristite ovu situaciju da razgovarate sa njim i odgovorite na sva njegova pitanja, kojih će sigurno biti, jer su deca po prirodi radoznala.

Možda nećete imati adekvatan odgovor na svako pitanje vašeg radoznalca, ali kao otac, tj. jedan od roditelja, morate se potruditi da što više razgovarate sa svojim detetom, jer ono to od vas očekuje. Imajte na umu da spontani razgovori stvaraju jaču vezu između tata i dece, snažniju nego što je to slučaj sa aktivnostima koje su unapred isplanirane.

Isto tako, uvek kada vozite svoje dete u školu, na trening, na čas stranog jezika ili bilo gde drugde, nemojte potrošiti to vreme u slušanju najnovijih vesti na radiju ili u razgovoru preko mobilnog telefona.

Bolje je da iskoristite tih par minuta koje ćete provesti zajedno u automobilu za još razgovora sa detetom. Ako sa pažnjom i uvažavanjem slušate šta vam dete govori, i ono će naučiti da sluša vas na isti način. Deci su roditelji najveći uzori, pa rade isto ono što i njihove mame i tate rade.

Povoljna situacija za tate je i ako sa svojim detetom voze i njegovog druga, tj. drugare. Deca su obično jako otvorena i poverljiva u razgovoru sa roditeljima svojih drugova, pa tako na najlakši način možete saznati ako vaš mališan ima bilo kakvih problema u školi ili vrtiću. Drugari će vam to sami reći, bez ikakovog vašeg insistiranja.

#3 Učestvujte u igrama svoje dece

Potrudite se da što više vremena provodite u igri sa svojim mališanom. Deci je igra sve, kroz nju uče razne veštine i upoznaju svet oko sebe.

Ako želite da vaše dete zavoli sport i bude fizički aktivno, nemojte gledati sa njim neku vama važnu utakmicu na TV-u, već izvedite dete napolje i igrajte se zajedno sa njim. Trčite, igrajte jurke, fudbal, odbojku… Tako će dete uz vas postepeno zavoleti sport, a istovremeno, i vi ćete biti fizički aktivni.

#4 Ohrabrujte dete i šalite se sa njim

Vi jeste roditelj, i vaša uloga jeste odgovorna, ali to nikako ne znači da svoje dete trebate opterećivati stalnim kritikama i savetima. Bolje od toga je svakako da stalno ohrabrujete svoje dete i podržavate ga u njegovim idejama i planovima.

Komunikacija na relaciji tata-dete ne mora uvek da bude ozbiljan. Šalite se sa decom, na svoj ili njihov račun, ali budite odmereni i bez preterivanja. Tate ionako važe za roditelja koji ima neobavezniju komunikaciju sa decom u odnosu na mame.

#5 Ne opterećujte dete svojim poslovnim obavezama i problemima

Ako tokom zajedničkog vremena koje provodite sa svojim detetom stalno gunđate i žalite se zbog previše poslovnih obaveza, i vaše dete će vremenom početi da negoduje uvek kada mora da ispuni neki zadatak.

Deca ponavljaju ono što vide, i uglavnom rade isto ono što rade i njihovi roditelji. Umesto toga, trudite se da povremenom pred detetom naglasite važnost ispunjavanja obaveza koje ste preuzeli na sebe, ali svakako vodite računa da ne preterujete sa pričom o poslu.

#6 Bitno je da vaše zajedničke aktivnosti budu pravilno raspoređene

 

Ako ste preko nedelje previše zauzeti poslom i jedino vikendom možete da sa decom provodite puno vremena, trudite se da ne „strpate“ sve što ste želeli da uradite sa svojom decom u ta dva dana. Ukoliko pokušavate da subotom i nedeljom nadoknadite sve što ste propustili tokom nedelje i nesvesno nametnete deci previše aktivnosti, to može da se, umesto zadovoljstva, pretvori u nešto sasvim suprotno.

Ovde je rešenje da dopustite svojoj deci da tokom nedelje dobro razmisle o tome šta bi želela da rade sa vama i da sama naprave plan zajedničkih aktivnosti za vikend. Na taj način ne samo da će deca imati nezaboravni vikend i jedva će čekati svaki naredni, već će naučiti i veštinu planiranja, jako važnu za njihove kasnije uspehe u životu.

#7 Volite i mazite svoju decu

Najzad, i ono što je najvažnije. Ako želite da budete najbolji tata na svetu, grlite, ljubite i mazite svoju decu, i uvek im jasno stavljajte do znanja da ih puno volite i da ste uvek tu za njih. Bezrezervna ljubav i nesebičnost su osnov zdrave porodice i najbolji način da vaše dete odraste u dobrog i uspešnog čoveka, punog saosećanja i samopouzdanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here