Početna Porodica Saveti Najčešći razlozi neplodnosti kod žena i muškaraca i kako je lečiti

Najčešći razlozi neplodnosti kod žena i muškaraca i kako je lečiti

1584
0
lečenje neplodnosti

Sve učestaliji problem parova, pogotovo u savremenom dobu, predstavlja nemogućnost da se ostvare kao roditelji. Sa time se slažu i lekari čije ordinacije posećuje između 30% i 40% posto pripadnika oba pola.

I kod nas i u svetu ovaj problem je iz godine u godinu u porastu. Čak ni posle godinu dana redovnih seksualnih odnosa, kod 15%-18% parova ne dolazi do začeća. Razlozi se traže u brojnim faktorima: biološkim, genetskim i psihološkim, kao i rizicima koje nosi savremeni životni stil.

Dobra vest je da moderna medicina u 70% do 80% slučajeva uspešno rešava ovaj problem. Stručnjaci objašnjavaju zbog čega on najčešće nastaje, ali i kako ga muškarci i žene mogu na vreme prepoznati.

Najčešči uzroci neplodnosti kod žena

 • Životna dob: u poslednje vreme se sve više žena odlučuje na potomstvo u kasnijim godinama. To je značajan biološki faktor koji utiče na poteškoće sa začećem. Naime, kod žena koje imaju između 35 i 44 godina, šanse za trudnoću su duplo manje nego kod žena između 30 i 35 godina.
 • Hormonski poremećaji: najčešće su to povišeni nivoi muških hormona ili prolaktina, kao i problemi sa funkcijom štitne žlezde. Disbalans hormona uzrokuje poremećaje menstrualnog ciklusa, preuranjenu menopauzu, probleme u razvoju jajne ćelije, kao i prekomernu težinu ili preteranu mršavost. Sve su ovo razlozi zbog kojih dolazi do poremećaja ovulacije.
 • Neprohodnost jajovoda: najčešće je uzrokuju upale i prirasla tkiva na jajovodima. Priraslice se javljaju nakon operacija jajnika, cista na jajnicima ili slepog creva. Slabu prohodnost jajnika mogu izazivati i vanmaterična trudnoća ili endometrioza, i to je glavni uzrok ženske neplodnosti u 50% slučajeva.
 • Slaba funkcija jajnika: čak i kod žena koje imaju uredne cikluse, dešava se da usled nedovljne funkcije jajnika dolazi do izostanka ovulacije.
 • Izrasline na materici: anomalije poput cista, mioma, polipa i tumora takođe uzrokuju neplodnost. Jedan od vodećih uzroka steriliteta je sindrom policističnih jajnika (PCOS), ali problemi sa začećem mogu nastati i zbog endometrioze (kada ćelije sluzokože materice rastu izvan nje) i promena na grliću materice.
 • Životni stil: nezdrave navike, pogotovo u ishrani, direktno utiču na sposobnost začeća. Unošenje štetnih materija (nikotin, alkohol), potom nezdrava ishrana i izloženost toksinima iz životne sredine (pesticidi, veštačke hemikalije ili teški metali) remete normalan balans hormona i slabe ženski imunitet.
 • Psihološki uzroci: na neplodnost značajno utiču i stres, anksioznost i depresija. Preveliki pritisak i opterećenje zbog želje za trudnoćom su takođe među razlozima nemogućnosti začeća kod žena.

Kako se leči ženska neplodnost?

U zavisnosti od uzroka steriliteta, odgovarajuća metoda lečenja određuje se uz konsultaciju sa ginekologom. To može biti:

 • Podsticanje ovulacije lekovima: ovo je glavni izbor u slučajevima poremećaja ovulacije. Lekovi deluju kao prirodni hormoni i koriste se kako bi regulisali ovulatorni proces.
 • Operacija: predlaže se kada se kao uzroci utvrde neprohodnost jajnika ili izrasline koje je potrebno hirurški otkloniti.
 • Vantelesna oplodnja: ovo je postupak kada se jajna ćelija uzima iz materice i ponovo usađuje u nju nakon oplodnje spermatozoidom. Vantelesna oplodnja je rešenje kada se ovulacija ne može stimulisati lekovima, ili je blokadu jajovoda nemoguće otkloniti operacijom.
 • Intrauterina inseminacija: najčešće se sprovodi u slučajevima muškog steriliteta, kada se sperma postavlja u matericu tokom ovulacije.

Iako razlozi neplodnosti mogu biti brojni, prednost ipak imaju metode prirodnog lečenja. Ukoliko su uzroci hormonske prirode, ili se radi o navikama vezanim za životni stil, cilj je da se hormoni dovedu u ravnotežu prirodnim putem.

To se postiže balansiranim unosom sastojaka koji su ključni za zdravlje celog organizma: vitamina i minerala, esencijalnih masti, proteina i prirodnih vlakana. Ishrana bi trebalo da se bazira na svežim namirnicama poput voća i povrća, hranljivih žitarica i ribe i morskih plodova.

Da bi se postigla dobra hormonska ravnoteža, za žene je važno da izbegavaju preveliki stres. Redovna fizička aktivnost i kvalitetan san ublažavaju negativan uticaj stresa na organizam. Takođe, dragocena pomoć mogu biti i prirodni dodaci ishrani i tablete za povećanje plodnosti kod žena – oni podstiču prirodan balans organizma tako što obezbeđuju unos važnih nutrijenata. Ovi suplementi pomažu i kod regulacije hormona, čime se povećavaju šanse za začeće prirodnim putem.

Najčešči uzroci neplodnosti kod muškaraca

 • Godine starosti: ovaj faktor je nešto manje izražen nego kod žena, s tim da se sposobnost reprodukcije kod muškaraca prirodno smanjuje nakon 45. godine života.
 • Poremećaj transporta spermatozoida: ovaj problem nastaje kada se semeni kanali zablokiraju, što uzrokuje nedostatak spermatozoida u ejakulatu. Razlozi za to mogu biti upale, infekcije ili pojedini operativni zahvati.
 • Bolesti i infekcije: muški sterilitet mogu izazvati seksualno prenosive bolesti i infekcije reproduktivnog sistema. U stanja koja onemogućavaju prirodno začeće spadaju i karcinom testisa, bolesti bubrega, povrede testisa i polnog organa, varikokela (proširene vene u mošnicama) kao i poremećaji metabolizma.
 • Hormonski poremećaji: neravnoteža u radu hormona (pogotovo u slučaju nedovoljnog lučenja hormona FSH i LH) dovodi do smanjene proizvodnje i lošijeg kvaliteta spermatozoida.
 • Retrogradna ejakulacija: kod ovog stanja se spermatozoidi ne izbacuju putem ejakulacije, već „putuju“ nazad u bešiku.
 • Erektilna disfunkcija: problemi sa održavanjem i postizanjem erekcije često onemogućavaju seksualni odnos, zbog čega je prirodna oplodnja otežana ili potpuno onemogućena.
 • Štetne i toksične supstance: ovo mogu biti različite hemikalije iz životne sredine (otrovi, pesticidi ili štetna zračenja), kao i nezdrave navike poput korišćenja duvana, alkohola i steroida. Na mušku neplodnost utiču i lekovi koji se koriste u terapiji nekih hroničnih bolesti (artritisa, srčanih oboljenja ili povišenog krvnog pritiska).
 • Psihički uzroci: kao i kod žena, napetost i pojačan stres jednako negativno utiču na mušku potenciju.

Kako se leči muški sterilitet?

Da bi se sterilitet kod muškaraca uspešno lečio, uzrok se najpre utvrđuje putem analize uzorka sperme (spermogram). Postoji nekoliko vrsta tretmana muške neplodnosti:

 • Hormonska terapija: određuje se u slučajevima poremećaja rada hormona, odnosno ako je uzrok smanjene proizvodnje spermatozoida hormonski disbalans.
 • Terapija antibioticima: antibiotici mogu rešiti problem kada analiza krvi pokaže prisustvo virusa ili infekcija koje mogu smanjiti reproduktivnu sposobnost.
 • Hirurški zahvati: podrazumevaju odstranjivanje varikokele ili rešenje problema nespuštenih testisa.
 • Vantelesna oplodnja i intrauterina inseminacija: ove metode pomažu u slučajevima slabe pokretljivosti ili smanjenog broja spermatozoida, zbog čega ne može doći do začeća prirodnim putem.

Vantelesna oplodnja

Neke od ovih metoda (pre svega, vantelesna oplodnja) određuju se tek kada se ostali vidovi lečenja pokažu kao neuspešni. Bez obzira na uzroke i izbor tretmana, kod oba pola je važno da lečenje prate promene u životnim navikama.

Zdrav stil života u velikoj meri doprinosi poboljšanju muške reproduktivne sposobnosti. Muškarci bi trebalo da izbegavaju upotrebu duvana i prekomerni unos alkohola, i time izbegnu negativne posledice na kvalitet sperme.

Što se navika u ishrani tiče, preporuka je da to budu namirnice koje prirodno podstiču proizvodnju spermatozoida: na prvom mestu, voće i povrće bogato vitaminima C, E, A i B12, koji štite spermatozoide od uticaja slobodnih radikala.

Za mušku plodnost je posebno važan koenzim Q10, tačnije, antioksidans koji povećava pokretljivost spermatozoida. Kvalitet sperme poboljšavaju i minerali kao što su cink, magnezijum, selen i kalcijum, koji pomažu u regulisanju muških hormona. Sve ove promene imaju za cilj da na prirodan način povećaju šanse za začeće. U tome su saglasni i stručnjaci: žene i muškarci koji vode brigu o zdravlju imaju uspešnije rezultate u lečenju steriliteta.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here