Početna Zabava Slobodno vreme Najlepše manifestacije i festivali za decu u Srbiji

Najlepše manifestacije i festivali za decu u Srbiji

4706
0

U Srbiji se tokom godine održavaju brojne manifestacije i festivali za decu, što na lokalnom nivou, što na državnom, a postoje i festivali međunarodnog karaktera, koji se tradicionalno oganizuju u različitim krajevima naše zemlje. Ovde ćemo pomenuti neke od njih i pokušati da vam dočaramo zanimljivosti i draži svake manifestacije i festivala ponaosob.

Đački Vukov sabor, Tršić

Vukov đački sabor, ustanovljen je 1971. godine  i od tada se održava maja meseca svake godine u Tršiću i Loznici. Od male manifestacije, tačnije susreta škola, kakav je bio u početku, danas je Vukov đački sabor i jedan od najznačajnijih i najlepših dečjih festivala u Srbiji. Đački Vukov sabor, osim takmičenja učenika iz Srpskog jezika, obuhvata i brojne koncerte, pozorišne predstave, nastupe folklornih grupa, kao i razne radionice (muzičke, književne, scenske, likovne, etno radionice…), a sve u cilju da se kod dece i mladih što više razvije svest o važnosti očuvanja naše bogate tradicije i negovanja srpskog jezika.

Ulica otvorenog srca, Beograd

Kao najposećenije turističko odredište u Srbiji, Beograd je po mnogima najlepši za vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Tada se grad ukrašava sa posebnom pažnjom, a organizuju se i brojni događaji. Odraslima su svakako najinteresantniji dočeci Nove godine, a više detalja vezanih za doček Nove 2019. u Beogradu možete pronaći na sajtu BeogradNocu.

Sa druge strane, događaj koji privlači najviše pažnje dece i njihovih roditelja je prvojanuarska Ulica otvorenog srca, manifestacija koja već više od četiri decenije zauzima važno mestu među najznačajnijim aktivnostima u našem glavnom gradu.

“Ulica otvorenog srca” poznata je po “Doktorima klovnovima” i njihovim crvenim nosićima, čija kupovina ima humanitarni karakter. Kupovina i nošenje klovnovskog nosa je gest kojim svi posetioci festivala postaju deo humanitarne akcije čiji je osnovni cilj da bolesnoj deci donese nadu i vrati osmeh na lice.

Tradicionalna Ulica otvorenog srca je Svetogorska, koja je tog dana zatvorena za saobraćaj. Na potezu od Takovske do Makedonske ulice svakog prvog januara, razni ulični animatori, zabavljači, artisti, muzičari i glumci zabavljaju i uveseljavaju posetioce.

Festival se svečano otvara prvog januara u 12 sati, kada se upućuju novogodišnje čestitike i poruke od strane zvaničnika i cenjenih gostiju i prijatelja ovog dečjeg uličnog festival. Sledi vatromet i otvaranje svih punktova – kod ulaza u Atelje 212, kod Srpske kafane, kod zgrade u kojoj je sedište opštine Stari grad i kod Radija Beograd. Na festivalu nastupaju naši eminentni glumci, muzičari, dečji horovi, ulični svirači, mađioničari, žongleri, klovnovi, dečji animatori, Deda Mrazovi

Zadnjih godina i druge beogradske opštine su počele da organizuju ovu manifestaciju pod sličnim nazivima.

Festival humora za decu – Lazarevac

U septembru svake godine Lazarevac je domaćin tradicionalnog internacionalnog Festivala humora za decu. Festivalski program obuhvat susrete dece i pesnika, brojne izložbe, klikerijadu, reviju dečjih pozorišnih predstava kao i skup bibliotekara iz čitave Srbije. Svake godine se dodeljuju nagrade iz raznih oblasti, a najprestižnija je nagrada “Zlatno Gašino pero.”

Manifestacija okuplja kako učesnike iz Srbije, tako i iz dijaspore.

Zmajeve dečje igre, Novi Sad

Zmajeve dečje igre predstavljaju jedan od najvećih festivala za decu u Srbiji koji se održava u prvoj polovini juna svake godine. Osnovna ideja festivala je da okupi pisce, ilustratore, kritičare, izdavače, urednike, kao i sve koji vole književnost za decu.

Manifestaciju koja nosi naziv po velikom dečjem piscu Jovanu Jovanoviću Zmaju čine multimedijalni programi za decu i mlade u svim oblicima umetničkog stvaralaštva posvećenog deci, ali i samog dečjeg stvaralaštva.

Vitezovo proleće, Beograd

Sredinom maja meseca svake godine, u organizaciji književnog dečjeg časopisa “Vitez” u beogradskom Sava Centru održava se festival Vitezovo proleće. Sa oko 4.000 posetilaca godišnje, to je jedna od najvećih srpskih kulturno-obrazovnih manifestacija posvećenih deci i mladima.

Svojim prisustvom festivalski program upotpunjuju najbolji pisci za decu i druge ličnosti iz javnog života, a mališanima se dodeljuju nagrade za njihovo stvaralaštvo u raznim umetničkim i obrazovnim segmentima.

FLUOŠ, Novi Sad

Festival lutkarstva osnovnih škola „FLUOŠ“ održava se u Novom Sadu tokom aprila kao  međunarodna smotra najboljih lutkarskih grupa đaka osnovaca, autorskih pozorišnih lutaka i lutkarskih tekstova nastavnika. Uz lutkarske predstave, organizuju se izložbe i predavanja.

Cilj manifestacije je razmena iskustava i širenje lutkarske kulture, predstavljanje najuspešnijih učenika i nastavnika lutkara uz veliku medijsku pažnju, a u cilju podsticanja daljeg razvoja školskog lutkarstva. Ova manifestacija ima tradiciju dugu 13 godina, a posećenost je iz godine u godinu sve veća.

Radost Evrope, Beograd

Međunarodni susret dece Evrope, kako se još naziva ovaj festival, prvi put je organizovan 1969. godine, povodom svetskog dana deteta, tako da danas predstavlja najstariju manifestaciju dečijeg stvaralaštva u Evropi. Na ovoj manifestaciji učestvuju deca od 7 do 14 godina starosti iz mnogih evropskih zemalja i priređuju dramske, muzičke i plesne predstave.

Dečiji programi se izvode u Sava centru, Dečijem kulturnom centru, na Adi Ciganliji, po beogradskim galerijama. O deci gostima Beograda staraju se beogradske škole i beogradske porodice koje im obezbeđuju hranu i  smeštaj.

Republička smotra recitatora, Valjevo

Republička smotra recitatora pod sloganom „Pesniče naroda mog“ održava se u drugoj polovini maja u Valjevu. Tada Valjevo tradicionalno, već decenijama unazad, postaje mesto okupljanja 105 mladih, najuspešnijih recitatora i njihovih mentora.

U svakoj uzrasnoj kategoriji ( učenici od prvog do četvrtog razreda; učenici od petog do osmog razreda; kao i srednjoškolski uzrast), prema propozicijama može biti prijavljeno 35 učesnika.

Kriterijumi su isti za svaku od uzrasnih grupa i obraćaju pažnju na sadržinu pesama u smislu njihove primerenosti starosnom dobu dece, a ocenjuju se pravilno akcentovanje i dikcija recitatora, povezanost njihovog recitatorskog stila sa misaono-emotivnim sadržajem pesme, kao i nivo prirodnosti, izražajnosti i sugestivnosti u načinu recitovanja.

BUDI, Pančevo

Bijenale umetničkog dečjeg izraza je međunarodna manifestacija za decu koja se u periodu od polovine maja do polovine juna održava u Pančevu. Tema ovogodišnje manifestacije je „Lepo se igraj“, a inspirisana je jednom od najčuvenijih dečjih igračaka na svetu: LEGO kockama.

Tokom manifestacije organizuju se brojni prigodni programi za decu, kao što su izložbe, koncerti, predstave, radionice, performansi, promocije knjiga, filmske projekcije, tribine, predavanja. Program manifestacije tradicionalno otvaraju gradonačelnik Pančeva i ambasador zemlje gosta – domaćina. Pančevačko dečje bijenale se odvija na tri lokacije u gradu.

Đačka likovna kolonija, Paraćin

Đačka likovna kolonija u Paraćinu „Grza” organizuje se duži niz godina u kontinuitetu, tokom meseca avgusta. Nastala je 1995. godine, na inicijativu grupe umetnika-entuzijasta i uz podršku opštine Paraćin.

Kolonija se organizuje sa idejom da podstiče kreativnosti učenika, podiže stepen kulture i obrazovanja i edukuje đake kroz njihov likovni i literarni izraz, kao i da njhov talenat usmerava u dobrom pravcu. Uz to, jedan od ciljeva manifestacije je i smanjenje rizika od maloletničke delinkvencije. Fokus je na telentovanim učenicima, koje likovni pedagozi organizuju u tri grupe: slikarska, vajarska i ikonopisačka radionica.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here