Početna Zabava Radoznalac Najlepše novogodišnje i božićne jelke na svetu: Zlatna jelka, jelka od čokoladne,...

Najlepše novogodišnje i božićne jelke na svetu: Zlatna jelka, jelka od čokoladne, plutajuća jelka…

5978
0

Najveći simbol božićnih i novogodišnjih praznika jeste okićena jelka, koja je često glavna atrakcija na trgovima i ulicama velikih gradova širom sveta za vreme proslave Božića i dočeka Nove godine. Tradicija kićenja jelki potiče iz Nemačke i  postoji od 15. veka. Od tada do danas, tradicija ukrašavanja božićne (novogodišnje) jelke proširila se gotovo na ceo svet.

Danas stotine miliona ljudi širom sveta, i to ne samo hrišćana, ulepšavaju svoje novogodišnje drvo raznim ukrasima, lampionima, svećicama, bombonama itd. Ali jelke se ne ukrašavaju samo u porodičnim kućama. Velike jelke, impresivno dekorisane, često ukrašavaju trgove velikih svetskih metropola. Od zlatne božićne jelke u Japanu, do tradicionalnog božićnog stabla u Vatikanu, pogledajte 10 najlepših novogodišnjih i božićnih jelki.

#10 Božićna jelka u Dortmundu, Nemačka

hello-berlin.net-
foto: hello-berlin.net

Ako hoćete da saznate kako je izgledala najstarija božićna jelka, onda morate da posetite zemlju u kojoj se rodila tradicija kićenja. U nemačkom gradu Dortmundu, božićna jelka svake godine dominira božićnom tržnicom. Visoka je 45 metara, a sačinjena je od čak 1.700 manjih jelki.

#9 Vatikansko božićno drvo, Rim, Italija

foto: thecatholicspirit.com
foto: thecatholicspirit.com

U Vatikanu, sedištu Rimokatoličke crkve, božićno drvo je sasvim prirodna stvar. Smeštena ispred bazilike Svetog Petra, božićna jelka je obično visoka oko 30 metra, a u Vatikan se uoči Božića i Nove godine tradicionalno doprema iz Južnog Tirola.

#8 Galerija Lafajet u Parizu, Francuska

foto: www.cntraveler.com
foto: www.cntraveler.com

Ako vam se više sviđa da posmatrate božićnu jelku u nekom zatvorenom, toplom prostoru, takvo mesto ćete naći u Parizu. Smeštena u čuvenoj Galeriji Lafajet, 25 metara visoka jelka, ukrašena Svarovski ukrasima izrađenim od kristala, jedna je od glavnih atrakcija ekskluzivnog tržnog centra koji se nalazi u Galeriji Lafajet.

#7 Rio de Žaneiro, Brazil

foto: murderousmusings.blogspot.com
foto: murderousmusings.blogspot.com

Svetiljke najveće plutajuće božićne jelke na svetu upaljene su u decembru 2012. godine, u Rio De Žaneiru, u Brazilu. Jelka je zaista imala impozantne proporcije – visinu od 85 metara i težinu od 542 tone i bila je postavljena na 11 plutajućih platformi u laguni Rodrigo de Freitas.

#6 Zlatna novogodišnja jelka iz Japana

foto: blog.mtrip.com
foto: blog.mtrip.com

Godine 2012., japanski juvelir Ginza Tanaka je u čast 110. godišnjice od rođenja Volta Diznija izradio zlatno novogodišnje drvo, visoko 2,4 m i sačinjeno od 88 kilograma čistog zlata. Vrednost ove neverovatne božićne jelke procenjena je na 4,2 miliona dolara.

#5 Božićno drvo u Muranu, Italija

foto: bestdesignoptions.com

Ovo neverovatno, višenamensko božićno drvo, smešteno na centralnom trgu grada Murana u Italiji, visoko 7,3 m, još jedan je vrhunski primer neobičnog art dekora. Drvo je sačinjeno od 1.000 staklenih cevi, a izradio ga je venecijanski master glas umetnik Simone Senedeze.

#4 Novogodišnja jelka u Pragu, Češka

foto: exotic-place.com
foto: exotic-place.com

Prag, prestonica Češke, još jedan je grad koji neguje tradiciju ukrašavanja novogodišnjih jelki. Svaku Novu godinu njegovi stanovnici i brojni turisti dočekuju u Staroj gradskoj četvrti gde blista jelka visoka 25 metara, dekorisana raznim ukrasima, svećicama kojih ima više od 1.000 i velikom zvezdom na vrhu.

#3 Čokoladna jelka Patrika Rodžersa, Francuska

foto: wavuti.weebly.com
foto: wavuti.weebly.com

Novogodišnji praznici su idealan period kada susrećemo humanost na delu. U tom duhu je i Patrik Rodžers, francuski proizvođač čokolada, sačinio čokoladnu jelku kako bi sakupio sredstva za istraživanja neuromišićnih bolesti. Za ljubitelje čokolade ova jelka je najsavršenija i najukusnija varijanta božićnog drveta. Visina jelke je skoro 10 metara, teška je blizu 4 tone i sačinjena je od čiste čokolade.

#2 Jelka od lego kockica, Legolend Azija, Malezija

foto: www.venusbuzz.com
foto: www.venusbuzz.com

Čokolada nije jedini neobični materijal koji se koristio za izradu i ukrašavanje božićnih jelki. Decembra 2012. godine nastariji azijski Legolend park u Maleziji bio je dekorisan jelkom visokom 9 metara i sačinjenom od 400.000 lego duplo kockica.

#1 Božićna jelka kod Brandenburške kapije u Berlinu, Nemačka

foto: berlinsidewalk.com
foto: berlinsidewalk.com

Kao što smo ovu listu započeli u zemlji rođenja tradicije kićenja jelki, tako ćemo je i završiti u Nemačkoj. I to u njenom glavnom gradu. U Berlinu tokom božićnih i novogodišnjih prazničnih dana mogu se na svakom ćošku videti impresivno ukrašene novogodišnje jelke, ali je svakako najpopularnija jelka ispred Brandenburške kapije, ukrašena u tradicionalnom stilu.

 

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here