Početna Zabava Radoznalac Najmanji majmun na svetu – PIGMEJSKI MARMOSET

Najmanji majmun na svetu – PIGMEJSKI MARMOSET

5309
0
pigmejski marmoset
foto: pixabay.com

Ko još ne bi poželeo ovog mališu kao kućnog lјubimca? To je najmanji majmun na svetu – PIGMEJSKI MARMOSET (Cebuella pygmaea). On je toliko mali da može stati na dlan lјudima. Težak je od 110 do 140 grama, a dugačak oko 15 cm. Telo mu je prekriveno krznom, ima dug rep i kandže na nogama. Rep mu služi za balansiranje, a kandže mu pomažu da se hvata za grane i koru drveta. Iako imaju oštre zube i kandže, patulјasti majmuni su mirolјubivi i bezopasni.

Žive u grmlјu i krošnjama drveća prašuma oko reke Amazon. Hrane se sokovima i smolom koja se cedi sa drveća, ali grickaju i voće, takođe jedu i insekte i ptičja jaja…

Vole društveni život i žive u grupama. Međusobno se sporazumevaju izrazima lica, držanjem tela i piskavim glasom. Ženka rađa mladunče koje sisa majčino mleko. O njemu sa puno lјubavi brinu oba roditelјa. Tata često svoje dete nosi na leđima, jer su bebe sitne i imaju tek nešto više od 15-ak grama.

Još jedna zanimljivost je karakteristična za ove male životinjice. Jako je česta pojava da Pigmejski marmoseti dobiju dvojajčane blizanace – šanse da se to desi idu i do 70 posto!

Patulјasti majmun živi oko 11 godina, ali ako živi u ZOO- vrtu ili u kući, može doživeti i 20 godina.

Ovi majmuni se mogu pripitomiti i to dok su još mladi. Veoma je važno da budu dovoljno izloženi suncu inače mogu oboleti od bolesti pod nazivom marmosetski sindrom.

Zbog veličine i svog simpatičnog izgleda dobili su više nadimaka, a neki od njih su: mono de bolsillo (“džepni majmun”), leoncito (“mali lav”).

Ko bi rekao da je ovaj mališa veliki sportista i pravi rekorder. U potrazi za hranom sa lakoćom skače sa grane na granu i njegov skok može biti i preko 4 metra.

Nažalost danas se Pigmejski marmoset smatra ugroženom životinjskom vrstom.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here