Početna U svetu knjiga Poučne priče Najnežnija potreba – I deca, kao i mačke, vole da se maze

Najnežnija potreba – I deca, kao i mačke, vole da se maze

578
0
maženje

Deca obožavaju da se grle i maze i svaki roditelj mora odvojiti vreme za ovu vrlo važnu aktivnost. Kada mazite dete činite dobro i njemu ali i sebi, osećate se ispunjeno i srećno. Fizički kontakt oslobađa određene hemikalije u mozgu koje podstiču sreću i smanjuje hormone stresa. Zato ako je potrebno na trenutak ostavite sve svoje obaveze i uživajte u maženju i grljenju sa svojim najmilijima.

Pred vama je jedna lepa priča na temu maženja u porodici.

Najnežnija potreba

Najmanje jednom u toku dana naš stari crni mačak dođe kod nekoga od nas, nagoneći nas da zaklјučimo da ima neki poseban zahtev. To ne znači da želi da mu damo da jede ili da ga pustimo napolјe, ništa u tom smislu. On ima potrebu sasvim drugačije vrste.

Ako vam je krilo prazno, uskočiće; a ako nije, verovatno će stajati i nestrplјivo čekati da se za njega oslobodi. Kada se smesti u vašem krilu, počinje da treperi sve dok ga ne pomazite po leđima, počešete po bradi i bezbroj puta ne kažete da je dobar mačak. Tada mu je motor u punoj brzini. Meškolјi se da bi se udobno smestio, tegli šape.

S vremena na vreme izgubi kontrolu, pa mu predenje prelazi u frktanje. Gleda u vas široko otvorenih očiju jer vam se divi, i polako i dugo vam namiguje u znak krajnjeg poverenja.

Posle nekog vremena, postepeno se umiri. Ako oseti da vam ne smeta, može u vašem krilu i da odspava. Ali, isto tako, spreman je da skoči na pod i odjuri svojim poslom.

Naša ćerka za to jednostavno kaže: „Bleki ima potrebu da mu se prede.“

U našoj kući on nije jedini koji ima tu potrebu. I ja je imam, kao i moja žena. Znamo da to nije isklјučiva potreba određene starosne grupe.

Ipak, pošto sam ja nastavnik, a istovremeno i roditelј, za mene je to karakteristika mladih i njihove hitne, impulsivne potrebe za zagrlјajem, toplim krilom, pruženom rukom, ušuškavanjem, i to ne zato što nešto nije u redu, ne zato što nešto treba da se radi, već samo zato što su takvi kakvi jesu.

Ima mnogo stvari koje bih voleo da učinim za svu decu. Kada bih morao da uradim samo jednu, to bi bilo sledeće: da osiguram svakom detetu, na bilo kom mestu, bar jedno dobro maženje svakoga dana.

I deca, kao i mačke, vole da se maze.

Fred T. Vilhelms

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here