Početna Narodne umotvorine Poslovice Narodne poslovice – Šta mudrosti znače kad se protumače

Narodne poslovice – Šta mudrosti znače kad se protumače

2039
0
ograda
foto: pixabay.com

Poslovice su kratke usmene književne forme, u stihu ili prozi, one izražavaju mudrost i iskustvo mnogih naraštaja (u obliku zaključka, saveta, zapovesti i sl.). Iza mudrosti koju izražavaju, često stoji, jedno snažno osećenje. Izdvojili smo nekoliko lepih narodnih poslovica sa značenjem…

Bolje je ograditi se dobrim susedom nego dobrom ogradom

Bolje je ograditi se dobrim susedom nego dobrom ogradom. Ako imaš lošeg suseda on će tvoju ogradu polomiti, pa će ti uvek po dvorištu praviti štetu. Ako imaš dobrog suseda, ograda ti nije ni potrebna jer će on tvoje dvorište čuvati, jednako kao da je njegovo. Ali zapamtite još jednu stvar: „Samo dobar sused ima dobrog suseda!“

Ko je lud ne budi mu drug

Ko je lud ne budi mu drug. Biraj posao koji ćeš da radiš, biraj voćku koju ćeš da sadiš!…Nije lud onaj koji je uzeo devet pogača, već je lud onaj koji mu je dao.

Ko se hvali mala mu je cena

Ko se hvali mala mu je cena. Ja, pa ja! Ko se hvali sam se kvari. Mala je cena onoga ko sam sebe hvali, pa u toj hvali ne stigne mnogo da uradi. Ćuti i radi. Pusti druge da te hvale, ako to zaslužuješ.

Odviše hitar, sreću preskoči

Odviše hitar, sreću preskoči. Što je brzo to je i kuso, kaže jedna stara poslovica. Ne valja biti ni mnogo brz, niti mnogo spor. Što kaže druga narodna poslovica najbolja je zlatna sredina. Ko sve brzo hoće malo šta i može.

Kad bi se pamet prodavala, svako bi svoju kupio

Kad bi se pamet prodavala, svako bi svoju kupio. Iz ove se kože ne može. Svako je onakav kakav je. I svako može onoliko koliko može. Ko hoće više nego što može, zalud ga je savetovati i učiti, jer – ko magarcu pere uši gubi i trud, i sapun. Svako za sebe misli da je najbolji i najpametniji.

Kuću ne raskućuju glupi sinovi, nego mnogo pametni

Kuću ne raskućuju glupi sinovi, nego mnogo pametni. Kada u kući svi misle da su mnogo pametni onda nema sloge, a gde nesloga vlada onde nema ni napretka. Najbolje je kada jedna kuća ima jednog domaćina jer „gde mnogi petlovi poje, onde se ne zna gde je zora“. I još narod veli: „U svakoj kući dosta je jedan pametan“.

Dobra reč ne košta mnogo

Dobra reč ne košta mnogo. Baš zato je ne treba nikada izostaviti, pa ukoliko pomogne, dobro; ako li se desi da ne pomogne, nema nikakve štete.

Jačega kapom, a nejačega šakom

Jačega kapom, a nejačega šakom. Jačemu se valja moliti s kapom u ruci, a od nejačega (slabijeg) se može odbraniti.

Ispeci, pa reci

Ispeci, pa reci. Prvo dobro promisli, pa tek onda nešto reci.

Ako je kratak dan, duga je godina

Ako je kratak dan, duga je godina. Što se danas svršiti ne može, svršiće se drugi put.

Ukoliko su vam se ove narodne poslovice svidele, pogledajte i Narodne poslovice za predškolce (poslovice za najmlađe)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here