Početna Porodica Saveti Nasilje u porodici: Metode potvrđivanja i dokazivanja

Nasilje u porodici: Metode potvrđivanja i dokazivanja

335
0
nasilje u porodici

Nasilje u porodici je duboko ukorenjen problem u društvu koji često ostaje skriven iza zatvorenih vrata. Zašto je to slučaj? Zato što su žrtve nasilja mnogo češće žene i deca nego muškarci, pa se zbog osećaja straha, stida ili nedostatka informacija o adekvatnim službama pomoći one ne odvažuju da ga prijave.

Upravo zbog ovih razloga, želimo da vam pružimo više informacija o načinima potvrđivanja i dokazivanja nasilja u porodici, kako biste znali da se zaštitite ili pružite podršku onima kojima je potrebna. 

Definisanje i prepoznavanje nasilja u porodici

Iako bi trebalo da su porodični odnosi izvor ljubavi, podrške i sigurnosti, nažalost se dešava da se često porodice suočavaju sa različitim oblicima nasilja. Iako je suočavanje s nasiljem teško, važno je znati kako dokazati nasilje u porodici da posledice ne bi bile katastrofalne.

Porodični zakon definiše nasilje u porodici kao bilo koji pokušaj ili nanošenje telene povrede, izazivanje straha pretnjama, prisiljavanje na seksualni odnos, vređanje, kao i ograničavanje komunikacije sa drugim osobama i ograničavanje kretanja. 

Naime, trenutno nema pouzdanih statističkih podataka o obimu nasilja u porodici, jer žrtve veoma retko same prijavljuju nasilje državnim organima. Ali prema podacima Eurobarometra, čak 22% žena starijih od 15 godina je doživelo neki vid porodičnog nasilja. Ovi brojevi ukazuju na to koliko je važno raditi na prepoznavanju, prijavljivanju i zaustavljanju nasilja u porodičnom okruženju.  

Kada se dogodi nasilje u porodici kome se prvo obratiti?

Postoji nekoliko organa i institucija kojima se možete obratiti u tom slučaju. Prva linija odbrane je policija, koja će odmah reagovati na vaš poziv i izaći na teren kako bi vam pružila zaštitu i procenila rizik. U zavisnosti od situacije, mogu se izreći hitne mere zaštite od nasilja u porodici.

Ukoliko ste skeptični i prvo želite da porazgovarate sa nekim o svom problemu, možete pozvati SOS telefon za nasilje u porodici i razgovarati sa obučenim psiholozima, volonterima ili pravnicima.  

Takođe, ako tražite savet stručnjaka, možete se obratiti Centru za socijalni rad. Ako osetite da vam je potrebna pomoć ili želite da razgovarate o svojoj situaciji, slobodno se obratite njima. Oni će, ukoliko ustanove nasilje, podneti krivičnu prijavu protiv nasilnika.

Takođe, možete samostalno podneti krivičnu prijavu policiji ili Osnovnom javnom tužiocu. Za dodatnu zaštitu, možete pokrenuti i parnični postupak pred nadležnim sudom, tražeći mere koje će vas štititi od nasilja u porodici.

Pravni aspekti i procesi dokazivanja

Još uvek postoji veliki broj stereotipa i predrasuda vezanih za nasilje u porodici, današnja percepcija nasilja se značajno promenila. Sada se ono smatra krivičnim delom i u skladu sa zakonom, svako ima pravo na zaštitu od nasilja u porodici.

Međutim, pored toga što postoje povoljna zakonska rešenja i saradnja između institucija, brzi i pozitivni rezultati nisu uvek zagarantovani. U mnogim slučajevima, žrtvama nasilja u porodici može biti teško i izazovno dokazivanje tvrdnji i ostvarivanje pravde. Ovo se često dešava ako nedostaju konkretni dokazi ili postoji strah od osvete i daljeg nasilja.

Važnost prikupljanja dokaza

Iako može biti izuzetno teško razmišljati o prikupljanju dokaza kada se suočavate sa nasiljem u porodici, to može biti jako bitno za vašu budućnost. Jer iako možda trenutno niste spremni da prijavite zlostavljanje, dokazi kasnije mogu da vam pomognu da zaštite svoja prava u vezi sa razvodom, starateljstvom nad decom ili nečim drugim. 

Najbolje bi bilo da se obratite stručnjacima, koji su tu da vam pruže podršku i savete o tome kako da prikupite dokaze na najsigurniji način. Važno je da znate da nikada niste sami u ovome i da postoje ljudi spremni da vas podrže i da vam pomognu u rešavanju ovog problema.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here