Početna Porodica Saveti Navikavanje đaka prvaka na školu – Upomoć, moje dete se razlikuje od...

Navikavanje đaka prvaka na školu – Upomoć, moje dete se razlikuje od vršnjaka!

3308
0
foto: pixabay.com

Svaki roditelj voli svoje dete i zato je normalno da brine. Međutim, ta zabrinutost često navodi roditelje na pogrešne zaključke. Polazak deteta u školu je jedan od najvažnijih događaja u procesu odrastanja, pa je i briga roditelja za svog đaka pravak tada ogromna. Kakav će odnos uspostaviti sa drugom decom, da li će biti uspešan u školi, da li će mu se učitelj svideti… Sve su to normalna pitanja koja muče mame i tate svakog đaka prvaka.

Međutim, jedna od najvećih roditeljskih dilema po pitanju polaska u školu, jeste da li je njihovo dete dovoljno zrelo za školu. Mnogi roditelji misle da je njihov mališan još isuviše mali da bi se pred njega postavljali „toliko teški“ zadaci učenja slova i računa. A najveći problem nastaje kada na samom početku škole počnu da upoređuju svoje dete sa ostalom decom. I učini im se da je ono nezrelo u odnosu na svoje vršnjake.

Svako dete je posebno

Prenagljene roditeljske procene o nivou zrelosti njihovog deteta na osnovu poređenja sa drugom decom obično su preuveličane i pogrešne. Obratite samo pažnju na to koliko se svi dečaci i devojčice iz jednog odeljenja razlikuju po veličini stopala, po rastu, po težini. Isto tako je i sa intelektualnim i socijalni sposobnostima. One nisu kod svakog deteta jednako raspoređene i na različitom su stepenu razvijenosti, bez obzira što su deca vršnjaci.

Ako vam se čini da je „različitost“ vašeg deteta jako izražena, to obično nije razlog za brigu. Razvoj detetovih veština ne može se proceniti posmatranjem pojedinačnih kvaliteta. Na primer, da li ume da broji do 10 ili do 100, da li je naučilo sva slova i sl.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Daleko važnije od toga je da dete pokazuje interesovanje za brojeve, da shvata njihovu vrednost i jasna mu je količina koju neki broj određuje. Ili da mu je interesantno da pročita neki natpis na bilbordu, naziv crtanog filma koji počinje na televiziji, da je motivisano da piše i prepisuje slova koja vidi u nekoj knjizi itd. Ako su ove karakteristike prisutne kod vašeg deteta, možete biti potpuno spokojni, jer su to pouzdani pokazatelji njegovih sposobnosti i kasnijeg dobrog uspeha u školi.

Kako pomoći detetu da savlada prve, nateže zadatke?

Najpre, potrebno je da pomno pratite detetov tempo savladavanja gradiva. Ako primetite da mu je nešto nejasno, objasnite mu tu lekciju, strpljivo, sa puno ljubavi i pažnje. Sa druge strane, izrazite puno zadovoljstvo onda kada vidite da dete dobro napreduje u savladavanju školskih prepreka.

Nemojte nikada ismevati dete i rugati mu se ukoliko nešto pogreši ili sa teškoćom ispunjava neki školski zadatak. Nemojte ga ni grditi zbog toga!

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Ako naiđe na teškoće i čini mu se da je određeni zadatak za njega nerešiv, pa zbog toga želi da odustane, budite njegova pokretačka snaga. Najpre predložite detetu malu pauzu, da bi se odmorilo i rasteretilo. Zatim rečima i argumetima motivišete mališana da pokuša ponovo. Rezultat neće izostati.

Ne upoređujte dete i njegove uspehe sa uspesima druge dece. Izbegavajte da mu ukazujete na primere druge, „uspešnije“ dece. To ne samo da neće biti podsticajno, već će se desiti sasvim suprotno. Uništićete potpuno i to malo samopouzdanja koje je dete imalo.

Takođe, veoma je važan i odnos sa prosvetnim radnicima. Između učitelja i vas neophodna je dobra saradnja, a ukoliko on ima nekih napomena, odnosite se prema njima sa punim uvažavanjem. Takođe, i vi ukažite učitelju na specifičnosti vašeg deteta ukoliko ih ima.

Šta ako je detetu potrebno više podsticaja nego što mu se može pružiti?

Ako se posle izvesnog vremena ipak ispostavi da, pored svih vaših napora da svom prvaku pružite što više podrške, njemu treba više podsticaja, onda se za savet obratite školskom psihologu. On će naći rešenje i načine da dodatno pomognete detetu na putu ka školskim uspesima.

U svakom slučaju, roditelji mogu dosta do doprinesu uklapanju deteta u novu sredinu, da mu olakšaju navikavanje na nove drugare, učitelja, na nove i teže školske zadatke. Zato drage mame i tate, naoružajte se strpljenjem i pomno pratite vaše dete, ali ne prenagljujte za zaključcima. Jer je vaš novi školarac ipak još uvek samo dete, koje se, kao i sva ostala deca, sigurno razlikuje od svojih vršnjaka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here