Početna Porodica Saveti Negodovanje kod dece: Loše navike kao odraz dečijeg protesta

Negodovanje kod dece: Loše navike kao odraz dečijeg protesta

2559
0
foto: momjunction.com
foto: momjunction.com

Tokom odrastanja deteta, veliki broj roditelja često ima problem sa neželjenim ponašanjem i lošim navikama svog mališana. Do juče je to bilo maleno, divno i očaravajuće stvorenje, ali odjednom, iz čista mira ono počinje da sisa palac, gricka nokte, ponovo piški u gaćice i sl. Osim ovih ružnih i neželjenih navika, mogu se javiti i tikovi čiji je uzrok negodovanje kod dece.

Ono što je svojstveno za sve ove vidove „lošeg ponašanja“ jeste da oni predstavljaju način na koji dete izražava protest, revolt protiv nečega što mu smeta i sa čime ono teško može da se nosi. Ovakva ponašanja dece su česta pojava kada porodica dobije još jednog novog člana ili kada postoji neki problem koji remeti normalne porodične odnose.

Mališani na nižem uzrastu najčešće reaguju na stres promenom u ponašanju. Zato se roditeljima savetuje da sa pažnjom prate i posmatraju svoje dete ne bi li zapazili u kojim to okolnostima dete poseže za ovim lošim navikama.

Sisanje palca i grickanje noktiju

SIsanje palca je često ritualno ponašanje kod mališana na uzrastu od 2-3 godine i najčešće je pred spavanje. Dete se na ovaj način oslobađa napetosti usled doživljaja straha od odvajanja. Sisanje palca je radnja koja za dete ima magijsku moć i pomaže mu da zadovolji potrebu za sigurnošću. Dešava se da dete ovu radnju ponavlja i u situacijama kada mu je dosadno, kao i onda kada traži pažnju svojih roditelja.

Ono što roditelji mogu da učine u ovakvoj situaciji je da nikako ne koriste prisilu i ne kritikuju takvo detetovo ponašanje, već da mu posvete pažnju i da neguju nežan, topao odnos sa detetom. Ukratko, što ste više posvećeni detetu, to je manja njegova težnja za alternativnim načinima zadovoljavanja osećaja sigurnosti. Ovo važi i za grickanje noktiju, jer je mehanizam ponašanja sličan. U osnovi  je napetost koja se ublažava grickanjem noktiju.

Više o sisanju palca pročitajte ovde, a za tekst o grickanju noktiju kliknite na ovaj link.

Tikovi kod dece

Tikovi su iznenadni, automatski pokreti pojedinih delova tela ili mišića u nepravilnim vremenskim sekvencama, a koji se javljaju usled povećane psihičke napetosti. Najčešće su tikovi izraz nesigurnosti i straha. Izvođenje ovih pokreta obično ima funkciju da ublaži ili otkloni strah i psihičku napetost. Kod dece se najčešće javljaju na uzrastu od 6 godina i to su najčešće žmirkanje, uvrtanje kose, trljanje nosa i sl. Ovakva ponašanja u većini slučajeva prolaze onda kada se otklone okolnosti koje ga izazivaju.

Ukoliko njihovo dete ima problem sa tikovima, roditeljima se savetuje da ne pokušavaju da vrše pritisak na njega, već da prate mališanovo ponašanje i da otkriju usled kojih okolnosti se javljaju tikovi. Kada se otklone izvori stresa kod mališna, uglavnom će postepeno i tikovi nestati. Imajte na umu da u ovakvim okolnostima strpljivost i nežnost imaju najblagotvorniji uticaj na dete.

Noćno mokrenje

Ovaj vid ponašanja najčešće se javlja kod mališana na uzrastu od 4-5 godina. Naime, usled stresa i po dete neprijatnih okolnosti, dete se vraća korak unazad, na ponašanje koje je davno prevazišlo. Tako dete koje je već uveliko uspostavilo kontrolu nad mokrenjem počinje noću da piški u gaćice, jednom ili više puta. Noćno mokrenje je svojevrsni alarm kojim mališan poručuje roditeljima da ima problem i da obrate veću pažnju na njega, ili kojim želi da iskaže da nije zadovoljan emocionalnim odnosima u porodici.

U najvećem broju slučajeva reč je o kratkotrajnim reakcijama koje se uz topao i brižan odnos roditelja gube za veoma kratko vreme.

Međutim, ukoliko se ovakvo ponašanje održi i pored toga što su se roditelji maksimalno posvetili detetu, onda bi trebalo konsultovati najpre pedijatra, da bi se utvrdio eventualni fiziološki problem. A ukoliko se ustanovi da noćno mokrenje nema fizioloških uzroka, valjalo bi obratiti se psihologu.

Pogledajte i najbolje prirodne lekove za noćno mokrenje kod dece.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here