Početna Zdravlje Zdravlje dece NEMA KOCKE I NAGAĐANJA SA GENETSKIM ZDRAVLJEM BEBE: Otkrivamo načine da dođete...

NEMA KOCKE I NAGAĐANJA SA GENETSKIM ZDRAVLJEM BEBE: Otkrivamo načine da dođete do saznanja

2671
0

Uočene su anomalije na plodu prilikom  ultrazvučnog pregleda? Dabl i tripl test nisu dali dobre rezultete? Zbunjeni ste preplašeni, ginekolog umesto da vas uteši diže paniku i ponaša se kao da se ne radi o životu bebe?

Promenili ste već nekoliko lekara, obišli par privatnih ordinacija i svugde kao po mantri ponavljaju: – Idi kod genetičara, vadi plodovu vodu!

Poslednje što želite je da uradite amniocentezu, plašite se rizika koji ste pročitali da nosi, a ako propustite sledi vam kordeocenteza.

Ukoliko čitate ovo i nalazite se u ovakvoj situaciji, najpre udahnite duboko i opustite se, čitava stvar nije završena, postoji alternativa i procentualno velike su mogućnosti da je vaše dete genetski zdravo, samo su neophodna dodatna ispitivanja kako bi se to u potpunosti potvrdilo.

DABL I TRPL TEST NISU POUZDANI

Dabl i trpl test, početne su stepenice za ispitivanje genetskog zdravlja vašeg deteta, funkcioniše tako što lekar na ultrazvuku vrši vizualni pregled organa fetusa, a jako je važno da izmeri nuhalni nabor, jer debljina nuhalnog nabora nije ista kod ploda sa anomalijama i kod zdrave bebe.

Takođe, za ove testove je nophodna analiza krvi majke, važno je da između ultrazvuka i vađenja uzorka krvi prođe što manje vremena, a idealno je uraditi u roku od 24 časa  i jedno i drugo.

Ovi testovi mere dva odnosno tri hormonska markera iz krvi majke.

Ovaj test je test verovatnoće, te ukoliko vam rezultati odskaču od idealnih parametra može biti, a i ne mora da znači da plod ima anomaliju, međutim bez izuzetka će vas poslati pred genetsku komisiju i na vađenje plodove vode.

AMNIOCENTEZA I KORDEOCENTEZA

Ukoliko se nalazite u gore navedenoj situaciji, verovatno ste već isčitali silne članke, pregledali dostupne facebook grupe i ostalu „internet literaturu“ o ovim invazivnim prenatalnim proverama. Sve invazivne metode testiranja funkcionišu po sličnom principu.

Iglom koja je fiksirana na špric, prilikom intervencije lekar ubada tik pored ploda i vadi plodovu vodu, krv iz pupčanika ili uzorak tkiva placente.

Ovakve intervencije snose rizik od pobačaja između 0,5-3 %, a mogu doneti i neželjene pojave kod majki kao što su obimna krvarenja, jake kontrakcije, prilikom komplikacija.

Iz tog razloga domaće zdravstvo fukcioniše tako što pred samu intervenciju potpisujete saglasnost i da ukoliko dođe do komplikacija rizik preuzimate na sebe.

ALTERNATIVA TAČAN POUZDAN I BEZBEDAN TEST

Neinvazivni prenatalni test, omogućava da izbegnete rizike, kao i da pre dabl testa saznate sve o genetskoj slici vašeg nerođenog deteta. Već nakon destete nedelje trudnoće u krvi majke se nalazi oko 4% DNK bebe, a to je ovim naprednim testovima svasvim dovoljno da otkriju anomaliju ukoliko postoji.

Inforišite se što više kod vašeg odabranog ginekologa, ukoliko je škrt na informacijama i ne odstupa od stava da je vađenje plodove vode jedino rešenje, nema razloga za brigu, to je zato što je ovo inovacija u medicini i nije još uvek deo svakodnevne medicinske prakse kod nas.

Surfujte internetom, postoji desetine kompanija koje vrše ovakva testiranja, odaberite najbolju na osnovu toga šta njihovi testovi otkrivaju.

Danas postoje testovi koji mogu da otkriju veliki broj genetskih bolesti i u tome se kompanije razlikuju jedna od druge, izaberite onu koja vam otkriva najviše

Prethodni članak„Čovek nije stvoren za poraze“ poručuje Santjago u romanu „Starac i more“ Ernesta Hemingveja
Sledeći članakSajam knjiga КREATIVNOG CENTRA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here