Početna Zabava Radoznalac Nevolje raka pustinjaka

Nevolje raka pustinjaka

3827
0
rak pustinjak
foto: pixabay.com

Priroda je čudan majstor. U njoj žive životinje raznovrsnog načina života i najneobičnijih oblika. Čovek se divi svemu tome i razmišlja kako je sve to nastalo. Neverovatnih životinja ima svuda, na svakom koraku neko čudesno stvorenje. U jezerima, rekama, u dubinama mora. Ovog puta upoznaćemo vas sa rakovima i to sa jednom veoma neobičnom vrstom.

Rak pustinjak

Ako se zagledate u morsku dubinu u svakom plićaku zapazićete puno raznovsnih rakova sa dugim nogama i čvrskim oklopom na sebi. Obično se ukoliko osete ikakvu opasnost skrivaju u šupljinama priobalnog kamenja.

Među ovim morskim rakovima nalazi se i jedan vrlo poseban i neobičan, tromih pokreta. Ali, ne putuje sam, običnomada to nije svojstveno rakovima  sa sobom nosi podužu krečnjačku kućicu jednog morskog puža.

Pitate se kako to? – Rak pa u puževoj kućici? – Zaista je priroda u ovom slučaju jako čudna! Na ovom morskom stanovniku, raku pustinjaku – nije se razvio čvrsti hitinski oklop – zvani samar – koji bi trebalo da štiti mekani deo njegovog trbuha. Hemijski sastav tog hitinskog oklopa prožet je krečnom materijom i zato je veoma čvrst. Ali, eto, priroda mu nije dala mogućnost odbrane svoga tela, pa se ova vrsta raka snalazi kako može. Da bi ublažio nevolju u odbrani protiv neprijatelja rak pustinjak potraži praznu puževu kućicu i u nju uvuče svoj goli trbuh, inače bi ga neprijatelji pojeli. Živi u školjci, i u njoj ostaje sve dok ne preraste taj dom. Kada se to desi, kreće u potragu za novom većom školjkom koja će mu pružiti utočište i zaštitu od svih opasnosti  koje vrebaju. Ovaj rak ima velika klešta koja koristi za hvatanje plena.

S ovim rakom može se uraditi eksperiment u akvarijumu s morskom vodom. Nađe li se ovakav rak sasvim go, stavi se u akvarijum. Na dnu se stavi staklena epruveta ili flašica sa poširim otvorom.  Posle izvesnog vremena zapazićete da se rak uvukao u epruvetu.

Rak pustinjak i morska sasa

rak pustinjak i morska sasa
foto: youtube.com

Jedna vrsta ovakih rakova, slabijih sposobnosti za odbranu od neprijatelja udružuje se sa morskim sasama. Svojim štipaljkama u obliku makaza, rak uhvati sasu i položi je na svoj oklop iznad sebe. Rak lovi hranu i drobeći je svojim štipaljkama, izbacuje njene komadiće prema sasi koja se time ishranjuje. Ona za uzvrat čim zapazi nekog neprijatelja, koji  bi mogao napasti raka, izbaci iz svojih žara otrovnu tečnost kojom otera napadače. I u ovom slučaju ova vrsta raka snašla se u velikoj nevolji kako da se odbrani od napadača. Prirodnjaci takav način udruženog života u prirodi nazivaju simbioza.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here