Početna Porodica Saveti Noćni strahovi kod dece – zašto deca vrište noću?

Noćni strahovi kod dece – zašto deca vrište noću?

3365
0

Većina dece uzrasta između 2 i 12 godina imaju faze kada ih obuzmu noćni strahovi, a najčešći su u ranom razvoju, od drugog rođendana do predškolskog uzrasta, što je i potpuno razumljivo, obzirom da je u tom uzrastu kod dece mašta veoma razvijena, a životna iskustva još uvek nedovoljna. Kasnije, kada dete uđe u pubertet, noćni strahovi nestaju.

Reč je, dakle, o normalno pojavi, čiji uzroci mogu biti različiti, ali koja neiskusnim roditeljima ponekad može izgledati potpuno zastrašujuće i dramatično. Zato je važno da roditelji pronađu uzroke i na osnovu njih reaguju kako bi pomogli detetu da se sa tim strahovima izbori na pravi način.

Uzroci dečijih strahova

Noćni strahovi nastaju kao posledica razvoja dečije psihe. Svako dete je veliki radoznalac, i svakodnevno stiče nova iskustva, neka prijatna a neka ne. Sreće i upoznaje nove ljude, bude svedok neke neuobičajene situacije, vidi na televiziji ili na internetu neko zastrašujuće biće, dođe u konflikt sa  roditeljima, drugim članovima porodice, sa vaspitačem ili učiteljem… Tome svakako treba dodati i činjenicu da je dečija mašta neverovatna, pa iz svega toga, rađaju se i dečiji strahovi.

Šta su to noćni strahovi

Kako se ponaša dete izloženo noćnim strahovima? Uveče pre spavanja dete obavlja različite ritualne kako bi se uverilo da u sobi nema nikoga i ničega što bi moglo da ugrozi njegovu bezbednost. Mališan obično svake večeri proverava da li je u njegovoj sobi sve na svom mestu, zaviruje ispod kreveta, u ormane, pomera zavese i gleda iza njih, proverava da li su prozori dobro zatvoreni…

Dete je uznemireno tokom spavanja i budi se vrišteći i plakajući, nakon čega mu je potrebno izvesno vreme da ponovo zaspi. Uspravlja se u sedeći položaj sa otvorenim očima, preplašeno je, što se najbolje vidi iz njegovog pogleda, znoji se, ubrzano diše, otkucaji srca su mu ubrzani.

Kada pitate mališana šta je to što ga plaši, on će vam najverovatnije nabrajati razna čudovišta, duhove, kosture i druge strašne likove iz crtanih i igranih filmova koje gleda. Nekada, doduše dosta ređe, mogu se javiti i strahovi od realnih situacija. Tako se, na primer, neka deca plaše da će neko tokom noći provaliti u kuću i opljačkati je, da će povrediti nekog od ukućana i sl.

Strah je kod neke dece toliko snažan da roditelji imaju problem da smire dete, čak i nakon što popričaju sa njim i uvere ga da je sve u redu i da je potpuno bezbedno. Dete tada obično insistira da mama ili tata ostanu da spavaju sa njim. Evo nekoliko načina na koje možete da pomognete detetu da se lakše nosi sa noćnim stahovima.

Pokažite puno razumevanje za detetova osećanja straha

Kada dete odreaguje zbog straha, prvo što treba da uradite je da pokušate da ga umirite. Dajte mu emocionalnu podršku, milujte ga, ljubite i pevušite mu omiljenu pesmu. Dok pokušavate da umirite dete, važno je da ga ne grdite, niti da se ismevate njegovim strepnjama. Detetov doživlja straha je iskren, i zato mu jasno stavite do znanja da ga u potpunosti razumete. Dopustite mu da detaljno pregleda i proveri sobu, onako kako ono smatra da treba.

Razgovarajte sa detetom, pokušajte da otkrijete uzroke njegovih strahova kako bi lakše mogli da izađete na kraj sa njima. Takođe, ispričajte mu čega ste se vi plašili kada ste bili dete i na koji način ste uspevali da prevaziđete taj strah.

Dozvolite detetu da spava sa svojom omiljenom igračkom

Svaki mališan ima svoju omiljenu igračku, sa kojom rado deli svoju postelju. Pustite dete da samo odabere igračku sa kojom će spavati, a u društvu svog omiljenog plišanog mede ili nekog drugog lika, ono će biti spokojnije i sigurnije.

Kontrolišite sadržaj na televiziji i na kompjuteru koji može biti uzrok detetovih strahova

Pokušajte da ograničite gledanje sadržaja (filmova i crtaća), kao i igranje video igara sa likovima koji mogu uzrokovati noćni strah kod dece. Naročito se potrudite da dete odvratite od ovakvih sadržaj uveče pred spavanje. Umesto toga, pročitajte ili ispričajte detetu neku poučnu i veselu priču, ili igrajte sa njim neku zabavnu društvenu igru.  Potrudite se da i preko dana vreme koje provodi ispred monitora ili TV-a bude ograničeno. Da što više vremena dete provede u igranju stvarnih igara i da bude fizički aktivno, jer fizička aktivnost poboljšava san.

Zajedno sa detetom izradite amajliju koja će ga čuvati od „strašnih stvari“

U borbi protiv zlih stvorenja iz detetove mašte, čarobno dejstvo može da ima određeni simbol. Nekakav amblem koji vi i vaš mališan možete nacrtati na papiru i potom okačiti na zid u dečijoj sobi, u blizini kreveta. Većina dece će verovati da je to njihov noćni čuvar koji će budno motriti na njih dok spavaju. Već posle 10-15 dana uznemirenost kod deteta će biti znatno manja, a njegovi ritualni kojima se borilo protiv noćnih strahova postajaće sve ređi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here