Početna Zdravlje Zdravlje dece Nova godina: Kako na poklon ne dobiti grip

Nova godina: Kako na poklon ne dobiti grip

2059
0
Grip i nova godina

Druga polovina decembra obično je podređena pripremama za vesele novogodišnje praznike. Deca se raduju od rane zore bilo da su još uvek u vrtiću ili u školi. Raduju se poklonima i ukašavanju novogodišnje jelke, Deda Mrazu i svim drugim bajkovitim aktivnostima u ovom za decu najsrećnijem periodu u godini. Ali, nažalost, decembar nije rezervisan samo za zabavu, već i za viruse. To je period u godini kada se virusi prosto lepe za mališane. Epidemija gripa tada bude u punom zamahu.

Tako se desi da umesto novogodišnje zabave i svih onih radosti cela porodica zaradi virus i bukvalno u krevetu preleži Novu godinu.  A, da li nekako možemo izbeći te male napasti? Možda. Ali prvo moramo nešto naučiti o njima.

Šta je to virus i kako on napada ćeliju?

Virusi su veoma mali. Približno veličine između petnaest i trista milijarditog dela milimetra. I kako nešto toliko malo može napraviti toliki problem? Virusi su sačinjeni od proteinskog omotača, kapside, unutar koje su smešteni geni. To nisu komplete ćelije kao kod bakterija. Dakle, ne mogu živeti same, tačnije za život im je potrebna ćelija nekog živog organizma.

Virus prvo ubacuje gene u ćeliju. Zatim ćelija proizvodi nove viruse. Na kraju se virus povuče a ćelija umire.

Kako virus dolazi do nas?

Kada bolesnik kine, kašlje, ili čak samo razgovara,  u okruženje izbacuje čestice koji sadrže viruse, koje se mogu proširiti do udaljenosti od 10-ak metara.

Ali vazdušni put nije jedini način kojim se grip i ostali gadni virusi mogu preneti. Virusi se mogu preneti i kontaktom: ako vaš sin ili ćerka uzme igračku drugog, već zaraženog deteta, a zatim dodirne svoje lice, oči, usta, onda virusi, nakon dodira sa sluzokožom, počinju da se množe. Dakle, respiratorni virus ulazi u telo.

Kada virus gripa uđe u organizam, ćelije određene za borbu protiv mikroba kreću u akciju okupirajući uljeza. Limfociti proizvode antitela koja ih uništavaju. Organizam uništava virus u roku od nekoliko dana. Ako je sistem za odbranu tzv. Imuni sistem dobro „odradio“ posao neće ni doći do bolesti. Međutim, ukoliko imuni sistem nije spreman da adekvatno odgovori eto bolesti.

Grip: Neprijatelj broj jedan!

Svake godine, iznova i iznova, grip se pojavi i zahvati milione ljudi. Virus gripa je veoma zarazan. A pored običnog, sezonskog gripa, pojavile su se i neke varijacije koje su mnogo opasnije, neke čak i po život, na primer tzv. „svinjski grip“, koji je nastao kombinacijom različitih vrsti gripa. Ova opasna kombinacija se prvi put pojavila u Meksiku. Grip može da izazove, visoku temperaturu, malaksalost, bolove u mišićima, ali i proliv i povraćanje.

Kako se zaštititi?

Pre svega zdravim načinom života. Najvažnije je unapred se pripremiti za sezonu gripa. Još bolje, budite spremni stalno: vaše dete se mora uvek pravilno hraniti, tako da u dovoljnim količinama unosi sve neophodne vitamine i druge materije važne za normalan razvoj. Dete bi trebalo jesti sve pomalo, raspoređeno u 4-5 obroka u toku dana. Obavezno jesti sezonsko voće i povrće.

Povrće

Veoma su korisne i šetnje na svežem vazduhu – to je takođe i zabavno (šetnja, igra, sport)!

Važno je pravilno organizovati dan: osigurati da dete redovno ide u krevet, i u isto vreme. Da ima dovoljno sna. Pre odlaska u krevet, dečja spavaća soba mora se provetriti – virusi baš ne vole svež vazduh!

Pravilnom higijenom:

  • Redovnim pranjem ruku tekućom vodom i sapunom
  • Pokrivanjem usta i nosa maramicom prilikom kijanja i kašljanja
  • Bacanjem upotrebljene maramice u kantu za otpatke
  • U nedostatku maramica, nos i usta prekriti nadlakticom, a nakon kijanja u dlan odmah oprati ruke.
  • Izbegnite rukovanja, grljenja i ljubljenja dok kijate ili kašljete ili sa osobama koje kijaju i kašlju.
  • Čim primetite prve simptome bolesti odmah se javite lekaru.

Ako vaše dete poštuje ove higijenske preporuke šansa da dobije virus gripa se znatno smanjuje.

Kratka preporuka za novogodišnji šoping

Detetu obucite odelo od prirodnog pamučnog materijala, odaberite odeću koja će mu omogućiti slobodno krtanje i u kojoj se neće znojiti.

Ne zaboravite da ponesete vodu za piće i neku hranu. Dehidrirani organizam je ranjiviji.

Veletrgovine u kojima se prodaju novogodišnji jelke, ukrasi, igračke, paketići i još mnogo neophodnih sitnica za nezaboravan doček Nove godine sa porodicom, često su kul, ali baš u njima vreba najveća opasnost. Svaki predmet, igračka ili bilo šta što se svidi vašem detetu, sigurno je dodirnuto na stotinu puta. Ne pipati ništa je naša najiskrenija preporuka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here