Početna Vesti Obaveštenja Nove slikovnice (Mama Mu) poznatih švedskih autora

Nove slikovnice (Mama Mu) poznatih švedskih autora

618
0

Prema rečima nagrađivane spisateljice za decu i mlade Vesne Aleksić slikovnica ima važno terapeutsko svojstvo. Prema njenom mišljenju bitno je da likovi ne budu savršeni, već prepoznatljivi, sa sitnim nedostacima i problemima koje žele da savladaju, jer takve priče mogu da pomognu deci u prihvatanju zamršene realnosti, u kojoj ne postoje samo pozitivci i negativci, već slabe i jake strane u svakome od nas.

Upravo su takve slikovnice o kravi Mami Mu, koja se ne miri sa svim onim što bi moglo da sputava jednu kravu. Serijal knjiga o Mami Mu obuhvata više od deset slikovnica namenjenih deci u uzrastu od tri godine do šest godina. Kreativni centar je pre par godina preveo i objavio izdanja Mama Mu pravi kućicu na drvetu i Mama Mu se ljulja, a nedavno su objavljene i knjige Mama Mu pravi prolećno spremanje i Mama Mu se spušta niz tobogan.

Slikovnice iz ovog serijala namenjene su čitaocima koji uživaju u duhovitim pričama i bogatim ilustracijama. Avanture Mame Mu i njenog prijatelja gavrana Gavre napisala je švedska spisateljica Juja Vislander sa suprugom Tumasom Vislanderom, a ilustrovao čuveni švedski ilustrator Sven Nurdkvist, koji je čitaocima u Srbiji poznat po serijalu knjiga o čiči Petsonu i mačku Findusu. Slikovnice o Mami Mu sa švedskog je prevela Svetlana Tot.

U priči Mama Mu pravi prolećno spremanje došlo je proleće i Mama Mu je odlučila da sredi štalu. Ali da li je prolećno spremanje ako samo na prozorsku dasku u štali staviš bele cvetove u čašu s mlekom i malo pometeš repom – nije siguran drugar Gavra. Pa će i sam krenuti u spremanje sopstvenog gnezda. I za oboje će se prolećno spremanje izroditi u novu avanturu sa srećnim završetkom.

U slikovnici Mama Mu se spušta niz tobogan Mama Mu je ugledala na plaži tobogan postavljen za decu i sve bi dala da se i sama spusti niz njega. Gavri se ta ideja ne sviđa, ali ipak će pomoći svojoj drugarici da se popne uz merdevine. A šta će biti onda – čitaoci će saznati čitajući dalje ovu priču.

Autorka Juja Vislander je još kao dete maštala da će se udati za farmera jer je leta provodila kod bake na selu, okružena prirodom i kravama. Seća se da je još tada počela da piše. Serijal o Mami Mu napisala je sa suprugom Tumasom Vislanderom. Zajedno su pisali i komponovali pesme za decu koje se i dan-danas pevaju u većini švedskih domova.

Sven Nurdkvist je jedan od najznačajnijih švedskih ilustratora i pisaca za decu. Čiča Petson i mačak Findus su njegovi širom sveta poznati junaci, a inspiraciju za prve njihove avanture Sven Nurdkvist pronašao je igrajući se sa svojim malim sinovima. Knjige o Petsonu i Findusu već 30 godina razveseljavaju decu širom sveta. Prevedene su na 44 jezika, objavljene u preko 70 zemalja i dosad su prodate u više od osam miliona primeraka, a o njihovim dogodovštinama snimljeni su i crtani filmovi. Zahvaljujući živopisnim likovima, zanimljivim pričama i sjajnim ilustracijama, knjige o Petsonu i Findusu uveliko se smatraju klasicima savremene književnosti za decu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here