Početna Vesti Obaveštenja Nove slikovnice o avanturama čiča Petsona i mačka Findusa

Nove slikovnice o avanturama čiča Petsona i mačka Findusa

1251
0
slikovnice

U izdanju Kreativnog centra nedavno su objavljene dve nove knjige čuvenog švedskog pisca i ilustratora Svena Nurdkvista o čiča Petsonu i mačku Findusu, književnim junacima koji su poznati deci širom sveta. Reč je o slikovnicama Gde je Petson? i Poznajete li Petsona i Findusa? koje imaju manje teksta u odnosu na prethodna izdanja iz istog serijala, štampane su na kartonu i manjeg su formata, zbog čega su idealne za decu u uzrastu do tri godine.

Poznajete li Petsona i Findusa? je priča o novoj igri koju je jednog dana smislio mačak Findus, što sa svojim čiča Petsonom živi na malom imanju među njivama i livadama. Findus je sakrio neke predmete i zamolio Petsona da ih pronađe. Slično kao u igri toplo-hladno, mačak je pomagao čiči da u kokošinjcu, stolarskoj radionici, bašti i kuhinji pronađe skrivene predmete koji su zapravo sastojci neophodni za pravljenje Findusovog omiljenog jela – palačinki.

U priči Gde je Petson? Findus je, sedeći u svojoj kućici na drvetu, nacrtao crtež i odlučio da ga pokloni čiči Petsonu. Dozivao ga je, ali odgovora nije bilo. Mačak je odlučio da siđe s drveta i proveri gde je njegov prijatelj. Raspitivao se kod svakog koga je sreo, ali ni kokoške, ni krave, ni bićenca nisu imali odgovor na njegovo pitanje. Nakon duže potrage Findus je pronašao Petsona, koji se veoma obradovao crtežu. Međutim, to nije bilo ništa u poređenju s tim koliko se mačak obradovao drvenom trkačkom automobilu – iznenađenju koje je Petson njemu pripremio.

Pored zabavnih priča, ono što posebno oduševljava čitaoce slikovnica Svena Nurdkvista jesu divne ilustracije, prepune zanimljivih detalja. Na svakoj od njih dešava se mnogo toga i koliko god da se razgledaju, uvek se uoči još neka nova sitnica. Posmatrajući raskošne ilustracije dok im neko čita priču, deca bolje upoznaju svet oko sebe, uče kroz igru i sjajno se zabavljaju.

Kreativni centar je prethodnih godina objavio devet knjiga o Petsonu i Findusu (Kako se mali Findus izgubio, Torta od palačinki, Mačak Findus i petao i druge) koje su namenjene mališanima starijim od tri godine. Uz dve nove priče i mlađi čitaoci će biti u prilici da upoznaju ovog neodoljivog mačka i njegovog dobroćudnog čiču.

Autor svih knjiga o Petsonu i Findusu je Sven Nurdkvist (1946), jedan od najznačajnijih švedskih ilustratora i pisaca za decu. Iako je dobro crtao još kao tinejdžer, nekoliko umetničkih škola odbilo je da ga primi na dalje usavršavanje, pa je diplomirao arhitekturu. Ipak, nije prestajao da crta. Od 1983. godine, nakon što je nagrađen na jednom konkursu za dečju knjigu, potpuno se posvećuje pisanju i ilustrovanju knjiga za decu. Čiča Petson i mačak Findus su njegovi širom sveta poznati junaci, a inspiraciju za prve njihove avanture Sven Nurdkvist pronašao je igrajući se sa svojim malim sinovima.

Knjige o Petsonu i Findusu već 30 godina razveseljavaju decu širom sveta. Prevedene su na 44 jezika, objavljene u preko 70 zemalja i dosad su prodate u više od osam miliona primeraka, a o njihovim dogodovštinama snimljeni su i crtani filmovi.

Osim avantura o Petsonu i Findusu, Sven Nurdkvist je ilustrovao i serijal popularnih slikovnica o kravi Mami Mu, a Kreativni centar je do sada preveo i objavio dve knjige – Mama Mu se ljulja i Mama Mu pravi kućicu na drvetu.

Knjige možete prelistati ovde:

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here