Početna Zabava Slobodno vreme Novogodišnje uređenje dvorišta može da počne

Novogodišnje uređenje dvorišta može da počne

2184
0

Ako spadate u onu vrstu ljudi koji već u letnjim danima razmišljaju o prazničnoj dekoraciji, a kako se Nova godina bliži uzbuđenje je sve veće – na pravom ste mestu. Najveće uzbuđenje naravno osećaju deca. Zato se moramo potruditi da im to uzbuđenje i tu radost podgrevamo do novogodišnjeg večeri. Šta uraditi? Kažu da postoji posebna kategorija nas koji se prazničnom uređivanju enterijera (a i eksterijera) raduju kao deca, dok neki ukućani ne dele isti entuzijazam ili im je, jednostavno, svejedno. Miholjsko leto nije dozvolilo da oktobar bude mesec za dopunu kolekcija ukrasa i maštanje o savršenom novogodišnjem drvcetu, ali ušli smo u hladnije dane i vreme je da naše ideje za novogodišnje uređenje dvorišta dobiju krila.

Njeno veličanstvo Jelka

U današnje vreme, kićenje novogodišnje jelke smatramo običajem koji je vezan za hrišćanstvo, ali mnogi paganski narodi su verovali da zimzeleno rastinje čuva od veštica, duhova, zlih sila i bolesti. I kao što danas ukrašavamo domove tokom novogodišnjih praznika grančicama bora, jele ili smreke, i drevni narodi su ukrašavali prozore i vrata zelenilom. Dakle, poenta je u zelenilu i to nam govori da svako zimzeleno drvo može biti ukrašeno na isti način. Da li ćete se odlučiti za kupljenje ukrase ili DIY ideje, nikako ne zaboravite da drveće u dvorištu ukrasite bar ponekim sitnim detaljima. Dovoljno je da već sada prikupite šišarke u obližnjem parku i obojite ih u belo, a dobra ideja su lampioni koji rade po principu sunčeve energije, tako da nemate dodatni trošak na računu za električnu energiju, a i ne mučite se sa kablovima.

Pokloni ispod drveta izgledaju uvek vrlo dekorativno, a zašto ih ove godine ne biste postavili i ispod dvorišnih biljaka? Ako ne želite da vremenske prilike oštete vaše prave poklone za Novu godinu, samo zamotajte stare kutije za cipele u ukrasni papir i ponovo ih upotrebite sledeće godine.

Idealna Novogodišnja terasa

Ako je vaša terasa natkrivena tendom ili pergolom, onda možete pustiti mašti na volju bez ikakvih granica. Da li ste znali da postoje i dezeni koji mogu besprekorno da se uklope u prazničnu atmosferu, a da vam za to nisu neophodne znatne sume novca? Naime, cena tende za terase danas je takva da može da se uklopi u jedan skroniji budžet za dekoraciju i novogodišnje uređenje dvorišta.

Da i to je moguće, a moguće je doneti duh Nove godine i bez previše ulaganja. Kao što biste ukrasili zimzeleno drveće u dvorištu, isto to možete uraditi i sa saksijskim biljkama. Grančice jelke su odlična alternativa ukoliko niste u mogućnosti da jelku postavite na terasu direktno. Možete koristiti i povoljne, a autentične veštačke grane koje ćete dekorisati svetiljkama, ukrasima i drugim dodacima i postaviti ih na zidove balkona. Umesto grana ili venčića, možete okačiti veliku pletenu korpu napunjenu šišarkama i lampionima. Što više svetla na terasi, to je toplija atmosfera za posmatrača.

Ograda kao iz bajke o Deda Mrazu

Ono što je ogledalo vašeg dvorišta i van praznika je ograda. Ovaj deo imanja je idealan za ukrašavanje, što zbog materijala, što zbog oblika i pozicije. Ako se plašite da će vam slučajni prolaznici “pozajmiti” deo dekora, uvek možete ukrasiti unutrašnji deo ograde posebno ako imate tzv. klizne kapije. Za ovo su idealni venčići koji mogu biti od veštačkih materijala i koje možete pomoću kanapčića pričvrstiti simetrično na svaki deo ograde. Pogled sa prozora će vam biti mnogo lepši.

Lampioni raznih boja i veličina se savršeno slažu sa ogradama, pa oslobodite kreativnost i poređajte ih lučno ili horizontalno. Crvene mašnice nas asociraju na ovaj divan praznični period, a dovoljno je da ih zavežete za stubove ograde i da dobiju potpuno novu dimenziju. Zalepite drvene štapiće iste veličine u obliku zvezde i eto praznične dekoracije za manje od 5 minuta.

Za kraj, nema lepšeg ukrasa od….

Iako je Novogodišnja jelka u dnevnoj sobi simbol praznika, potpunu atmosferu daće vam nešto potpuno drugačije od ukrašenog dvorišta ili velelepne jelke: porodično, praznično druženje.

Ovo je praznik koji vam – pored toga što daje potpunu slobodu ukrašavanja –  omogućava da sa vašom porodicom kreirate uspomene i prezničnu bajku doživite na potpuno drugačiji način. Deca će se radovati a u isto vreme razvijati svoju kreativnost. Pretvorite novogodišnje uređenje dvorišta u tradiciju, jer će vaša deca uživati mnogo duže nego što je za ovaj praznik to svojstveno.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here