Početna Porodica Saveti Novogodišnji pokloni: Učite decu da budu darežljiva

Novogodišnji pokloni: Učite decu da budu darežljiva

2836
0

Ono što je definitivno tačno je da bi čitav novogodišnji period trebalo da pripada, pre svega, deci. Njih radi, svake godine se trudimo oko priprema za novogodišnje veselje i praznike. Pored jelke i treperenja svetiljki, Nova godina za malo dete ima i druga značenja.

Sasvim mala deca, na svu sreću, ne primećuju ono brdo beskrajno agresivnih reklama i poziva na kupovinu, ali novogodišnje jelke, Deda Mraz i poplava novogodišnjih poklona i ukrasa u prodavnicama – svo to ogromno šarenilo za izmamljivanje radosti i navođenje na kupovinub svakako da ne prolazi bez utiska i na njih.

Seoska deca ostaju pošteđena toga u izvesnoj meri. Srećna su i deca koja ne moraju sama da biraju svoje igračke u radnjama, što se često može videti. Stalno, ponekad i dosadno zapitkivanje odraslih: – “Šta će ti doneti Deda Mraz?”, “Šta želiš sebi?”, deci ispod 4-5 godina, pokazuje potpuno nepoznavanje njihove biti i osećanja. Ona sebi, naime, “ne žele” ništa određeno, ona tim stalnim zapitkivanjima tek bivaju navedena na to.

Pametnije bi bilo postaviti detetu pitanje: – “Šta želiš da pokloniš, bratu?”. Učite decu da se raduju kada daruju druge, da budu darežljiva i humana.

Saveti za negovanje darežljivosti

Novu godinu kao vreme razmene poklona odraslih, jedno malo dete po pravilu ne može da razume. Ako mu se dopusti da učestvuje u toj radosti da drugim ljudima daruje poklone bez očekivanja uzvraćanja, to mu se duboko i za život urezuje u svest. Dvogodišnjaci do trogodišnjaci mogu zajedno sa roditeljima da peku kolače, lepe zvezdice, ukrašavaju jelku, pakuju i pomažu oko pravljenja čestitki, za užu porodicu da slikaju ili lepe sličice koje onda sami poklanjaju!

Ako mala deca gledaju odrasle kako se raduju dok daju poklone, vremenom će usvojiti ovo ponašanje i zaista uživati u darivanju.

Nemojte ometati dete koje pokušava da vam pomogne da otvorite poklon od njega. Dete na ovaj način stiče  iskustvo u otvaranju poklona, koje mu dozvolјava da doživi radost darivanja sa važnom odraslom osobom u svom životu.

Kada deca postanu malčice starija i počnu da prave sopstvene poklon liste, pokušajte da promovišete uravnotežen osećaj davanja i uzimanja. Posavetujte ih da pišu i ono što planiraju da daju drugima, navodeći braću i sestre u „tajne“ misije i poklone iznenađenja. Uključite decu da vam pomognu u planiranju ”uradi sam” poklona za rođake, komšije i nastavnike.

Kod starije dece i tinejdžera, davanje u dobrotvorne svrhe, poklanjanje nepoznatima, drugoj deci koja nemaju dovoljno, ima veoma važnu ulogu u formiranju njihove svesti o potrebama drugih. Biti human znači poštovati i voleti druga bića i to stalno pokazivati delom i primerom. Dete se postepeno formira kao humano biće u porodici, tako što se iz dana u dan podstiče da sve manje traži a sve više daje. Negovati nesebičnost kod deteta vodi ka njegovoj i vašoj istinskoj sreći.

Novogodišnje “činjenje radosti” trebalo bi da stoji u središtu čitave lepote praznika, a ne “želja da se nešto dobije” na poklon!

Da li Deda Mraz zaista donosi poklone?

Da li Deda Mraz donosi poklone? Ovo pitanje gotovo svaki mališan postavi u nekom trenutku svog odrastanja.

Odgovor na ovo pitanje može predstavljati užasan gubitak poverenja u odnosu na roditelje, u slučaju da malo dete samo to shvati ili mu to neoprezno predoče starija deca. Ovo se može sprečiti i odgoditi pričom da Deda Mraz, zato što previše voli sve dobre ljude a prvenstveno malu decu, želi da ljudi sami jedni druge obraduju poklonima. Stoga se ne treba odricati izvesne tajanstvenosti, koju sva deca vole.

Kada dođe vreme da dete sazna pravu istinu o Deda Mrazu morate postupiti vrlo oprezno.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here