Početna Porodica O čemu treba misliti ako kupujete stan za porodicu?

O čemu treba misliti ako kupujete stan za porodicu?

431
0
porodica-novi-stan-kutije-selidba
Pexels.com

Kupovina stana je velika investicija i svakako nešto u šta treba uložiti vreme i trud kako bi pronašli najbolju moguću opciju. Međutim, kada kupujete stan u kome ćete živeti sa porodicom, zadatak je dvostruko teži. Pored vaših potreba, važno je uzeti u obzir i potrebe i želje vaše dece, kao i imati u vidu njihove potrebe u budućnosti.

Puno je zahteva i pitanja na koje treba odgovoriti, pa ukoliko da saznate o čemu sve treba da vodite računa prilikom odabira novog stana, nastavite sa čitanjem ovog teksta.

#1 Budžet i lokacija stana – uskladite želje i mogućnosti

S obzirom na to da su stanovi na prodaju u Beogradu mnogobrojni, kako bi suzili izbor, važno je da prvo odredite budžet koji imate na raspolaganju i na osnovu njega i vaših želja odaberete lokaciju. Novac možete odezbediti u gotovini ili potražiti pomoć banke i podići stambeni kredit.

Da li želite da vaša deca odrastaju u mirnom kraju grada punom parkova, zelenila i prirode?

Ovakvi stanovi uglavnom se nalaze u delovima grada koji ne spadaju u uži centar grada. Dobra vest je da su cene stanova van centra grada znatno povoljnija nego u samom centru, pa za vaš budžet možete kupiti stan veće kvadrature ili preostali novac uložiti u njegovo opremanje.

Bezbednost – važan faktor pri odabiru lokacije

Važno je da shvatite da se vaši prioriteti po pitanju karakteristika stana koji vam je potreban sa godinama menjaju i ukoliko imate decu i porodicu, podjednako treba da uvažavate njihove potrebe i želje.

Kada birate lokaciju stana, s obzirom na to da će u njemu odrastati vaša deca, važno je da vodite računa o bezbednosti kraja grada za koji ćete se odlučiti. Važno je da se raspitate o stopi kriminala kako bi važe dete odrastalo u bezbednom okruženju.

Jasno je da je stan koji se nalazi u mirnom naselju ili u ulici u kojoj nema puno saobraćaja znatno sigurniji za decu od onog koji se nalazi u prometnoj ulici sa velikom cirkulacijom ljudi, ali pored bezbednosti koja je najvažniji faktor, postoje i druge stvari koje utiču na vaš izbor.

porodica-dete-agent-stan-kupovina
Pexels.com

Ukoliko ispred vaše zgrade postoji ograđeno dvorište ili je u blizini park, vaša deća će kada dovoljno odrastu moći sama da se igraju u njemu.

Neki od najpoznatijih delova grada za koje se mnoge porodice odlučuju su Voždovac, Mirijevo i Karaburna, a u poslednje vreme i Novi Beograd.

Okruženje – blizina vrtića i škola

Bitan foktor prilikom odabira lokacije stana je i blizina vrtića, osnovne i srednje škole kao i dodatne aktivnosti koje su na raspolaganju vašoj deci. Ako vam je dete i dalje malo, verovatno vam je najvažniji faktor prostrano igralište i vrtić, međutim imajte u vidu da će vam u određenom vremenskom periodu biti važno da je škola u koju ide vaš mališan u blizini doma.

Dodatni bonus je da u blizini vašeg doma budu i sportski tereni ili klubovi, ukoliko se vaše dete bavi određenim sportom ili tek planirate da ga upišete, kao i škole stranih jezika i ostale dodatne aktivnosti koje vaše mališane mogu interesovati. Tako da bi prilikom odabira lokacije trebalo da gledate širu sliku i uzmete sve stvari u obzir.

Iako je teško pronaći lokaciju koja ima sve od navedenog, odredite svoje kriterijume i najvažnije stvari koje kraj u kome planirate da živite mora da ima i tek onda krenite u potragu. Na ovaj način ćete znaćajno uštedeti vreme i povećati šanse da pronađete idealan stan za vas i vašu porodicu.

#2 Kvadratura stana – i raspored prostorija je važan

Ukoliko živite sa jednim detetom, možda vam je trenutno sasvim dovoljan manji stan. Međutim, kako je kupovina stana velika investicija, koja se ne obavlja “svaki dan”, neophodno je razmišljati dugoročno.

Ukoliko planirate proširenje porodice ili ste svesni da će vašem detetu u budućnosti biti potrebna sopstvena spavaća soba, veći stan je znatno bolja opcija.

Sa većim brojem dece, osim dela za spavanje, potreban vam je i dodatni prostor za odlaganje opreme, igračaka i svih stvari potrebnih detetu. 

Pored veličine stana, važno je da vodite računa o rasporedu prostorija u njemu kao i o tome da li je prilagođen deci i bezbedan za njihov boravak.

Da li u stanu postoje stepenice i da li su previše strme za decu? Onda je možda bolje odabrati stan koji je na jednom nivou.

Za porodice sa decom praktičnije je kada su dnevna soba, trpezarija i kuhinja otvorenog tipa, kako bi u svakom momentu mogli da imate nadzor nad malom decom. Takođe, obratite pažnju na udaljenost vaše spavaće sobe i spavaće sobe dece – ukoliko su deca mala verovatno ćete morati noću da ih obilazite pa je praktičnije ukoliko su sobe u blizini.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli u potrazi za idealnim domom u kome će vaša deca odrastati srećno i bezbrižno.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here