Početna Vesti Obaveštenja Obuke u 20 opština za pravilnu upotrebu auto-sedišta u automobilima

Obuke u 20 opština za pravilnu upotrebu auto-sedišta u automobilima

2292
0
decije-sediste

Njihov život je u našim rukama. Sedište i pojas su obavezni!

Agencija za bezbednost saobraćaja sprovodi akciju pod nazivom „Nikad nemoj… da izazivaš sudbinu.“ čiji je cilj podizanje svesti o značaju upotrebe sistema zaštite unutar vozila – sigurnosnih pojaseva i dečjih sistema zaštite.

Istraživanja Agencije su pokazala da roditelјi ne koriste ili nedovolјno koriste dečje zaštitne sisteme prilikom prevoza dece u vozilima, čime se povećava broj i težina posledica saobraćajnih nezgoda. Velika zastuplјenost dece koja su smrtno stradala u svojstvu putnika u vozilu, u ukupnom broju smrtno stradale dece u saobraćaju, se dovodi u direktnu vezu sa (ne)upotrebom dečijih sistema zaštite u vozilima – dečijih sedišta i sigurnosnih pojaseva.

Kako je pobolјšanje bezbednosti dece jedan od strateških cilјeva nacionalne strategije o bezbednosti saobraćaja Republike Srbije, isto tako i da do 2020. godine nema poginule dece u saobraćaju na putevima Republike Srbije, to je neophodno da se u akcije uklјuče i roditelјi, vaspitači, učitelјi, nastavnici, lokalne samouprave, zdravstveni radnici, policija, mediji i sve institucije koje se bave bezbednošću saobraćaja.

Agencija za bezbednost saobraćaja kao nosioc aktivnosti na podizanju svesti stanovništva o značaju upotrebe sistema zaštite unutar vozila – sigurnosnih pojaseva i dečijih sistema zaštite  organizovala je obuke, u 20 lokalnih samouprava na teritoriji Republike Srbije, uzimajući u obzir statističke podatke koji govore da je na izabranim teritorijama upotreba dečjih autosedišta ispod zadovolјavajućeg nivoa.

Predavanja i obuke u 20 opština u Srbiji

Opštine Blace jedna je od 20 opština u kojoj je Agencija za bezbednost saobraćaja održala predavanje i obuku koja se odnosi na pravilnu upotrebu dečjih auto-sedišta.

bezbednost predavanje

O svemu tome više su govorili gosti Duško Pešić i Tomislav Petrović, predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, koja je ovom prilikom obezbedila poklon auto-sedišta za 10 porodica, odnosno za desetoro dece (uzrasta od jedne do četiri godine starosti) sa teritorije opštine Blace. Praktični deo obuke sprovele su, predstavnice Udruženja građana „Roditelј“.

praktična obuka auto-sedišta
Praktična obuka auto-sedišta

Obuci su prisustvovali i predstavnici Doma zdravlјa Blace, Policijske stanice Blace, Predškolske ustanove „Naša radost“, Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Blace i mnogi drugi.

Zašto je važno da koristimo dečja auto-sedišta

U Srbiji je u proteklih 10 godina u saobraćaju poginulo 220 dece, a polovina njih bila je putnik u automobilu. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja tek svako četvrto dete se bezbedno prevozi u automobilu.

Sigurnosni pojas u automobilu je namenjen da pruži zaštitu putnicima u vozilu kada dođe do nezgode. Deca su spremna za vezivanje tek kada postignu težinu od 36 kg ili visinu od 150 cm. Sva ostala deca se moraju prevoziti u auto-sedištu. Auto sedišta deci pružaju zaštitu u slučaju nezgode ili naglog kočenja automobila.

Kako bi auto-sedišta pružila adekvatnu zaštitu, neophodno je ispuniti tri uslova:

 1. auto-sedište odgovara težini deteta i ispunjava bezbedonosni standard,
  2. auto-sedište je ispravno postavljeno u automobilu,
  3. dete je ispravno vezano u auto-sedištu.
Kako da pravilno izaberem auto-sedište
Kako da pravilno izaberete auto-sedište
Auto-sedišta po grupama
Auto-sedišta po grupama

Važno je znati

 • Dete prevozite u auto-sedištu uvek, od prvog dana života, i na dužim i na kraćim putovanjima.
 • Kopča auto-sedišta ne treba da prelazi preko auto-sedišta. Auto-sedište drže isklјučivo pojasevi.
 • Auto-sedište ima svoju funkciju samo ako je dete u auto-sedištu pravilno smešteno.
 • Postoje auto-sedišta koja se vezuju sigurnosnim pojasevima i auto-sedišta koja se vezuju ISOFIX sistemom. ISOFIX sistem auto-sedišta mora se koristiti u skladu sa uputstvima proizvođača.
 • Na prednjem sedištu se ne smeju prevoziti deca mlađa od 12 godina starosti.
 • Ako je sedište bilo u vozilu koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi, nemojte ga više koristiti, jer može imati naprsnuća koja se ne vide golim okom, a to može umanjiti njegovu efikasnost.
 • Poželјno je prevoziti dete u auto-sedištu koje je okrenuto unazad što je duže moguće, odnosno sve dok dete ne dostigne maksimalnu težinu za tu vrstu sedišta ili dok dete ne poraste toliko da mu je vrh glave izvan sedišta. Tek tada dete prelazi u sedište naredne grupe.
 • Nikad nemojte držati dete u naručju, jer se težina deteta uvećava za vreme sudara, a to znači da ni najjače ruke odraslog čoveka ne mogu zadržati dete da ne udari unutrašnjost vozila ili da izleti iz vozila.
 • Dete prelazi u višu grupu sedišta tek kad preraste ono u kom se trenutno prevozi, ne ranije.
 • Sedište treba biti vezano pojasom i kad dete nije u njemu, zbog sigurnosti ostalih putnika.
 • Između deteta i auto-sedišta kao i između deteta i pojasa ne sme se ništa nalaziti. Preporučuje se da se dete u auto-sedištu ne veže u debeloj odeći, već po potrebi utoplјava pokrivačima preko pojasa.

Prethodni članakNarodne poslovice, citati i mudre misli o sreći
Sledeći članakDeset preporuka deci za dobro zdravlje

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here