Početna Vesti Obaveštenja Od 1. aprila počeo upis prvaka u osnovne škole

Od 1. aprila počeo upis prvaka u osnovne škole

2354
0
zimski raspust

Upis u prvi razred osnovne škole u Srbiji zvanično je počeo 1. aprila, dok će većina škola od danas primati prijave za upis.

U prvi razred ove godine se upisuju mališani rodjeni od 1. marta 2010. do kraja februara 2011. godine, procene Ministarstva prosvete Republike Srbije su da će ove godine u školske klupe sesti oko  70.000 mališana.

Upis se obavlja u sekretarijatu škole i traje zvanično naredna tri meseca, ali po nekim ranijim iskustvima deca se upisuju i u julu i avgustu.

Potrebna dokumentacija za upis u osnovnu školu

Prilikom upisa neophodno je poneti izvod iz matične knjige rodjenih, potvrdu o pohađanju pripremnog predškolskog programa (dobija se u vrtiću), uverenje o prebivalištu deteta, dokaz o obavljenom lekarskom pregledu i vakcinaciji.

Da bi dete dobilo lekarsko uverenje neophodno je da se obave pregledi specijalista: ORL, oftalmologa, logopeda, fizijatra i stomatologa.

Napomena: Imajte na umu da je osnovno obrazovanje obavezno i da su zaprećene kazne za roditelje ili staratelje koji ne upišu dete u školu su od 5.000 do 50.000 dinara.

Svaka škola dužna je da, na zahtev roditelja, a u skladu s njenim mogućnostima, upiše svako dete s područja škole i s područja druge škole.

Ministarstvo prosvete Republike Srbije najavilo je da će treće dete u porodici imaće ubuduće pravo na besplatne udžbenike, a besplatne knjige dobiće i najsiromašniji učenici osnovnih škola.

Izvor: B92

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here