Početna Zabava Radoznalac Odgovori na zanimljiva dečija pitanja o kućnim ljubimcima

Odgovori na zanimljiva dečija pitanja o kućnim ljubimcima

2795
0

Briga o nekim životinjama i život sa njima pružaju mnogo zadovoljstva. Pas je na primer odličan kućni ljubimac, što i ne čudi jer studije pokazuju da da psi poseduju inteligenciju dvogodišnjeg deteta. Mačke, papagaji, ribice takođe su deo našeg okruženja. A pošto ih već volimo nije loše da nešto i saznamo o svima njima. Deca se pored svojih ljubimaca osećaju sigurno i zadovoljno i uvek imaju spremna nova pitanja o njihovim osobinama i ponašanju.

Da li mačke mrze vodu?

Nije nikakva neobičnost ugledati mačku kako pije vodu koja curi iz česme. Neke čak obožavaju da umoče svoje šapice u posudu sa vodom i „hvataju“ vodu koju piju. Dešava se da puštaju da im kapljice vode iz česme padaju na glavu. Jedan od razloga za ovu zabavu je sigurno to što se voda kreće, a ti pokreti izazivaju radoznalost.

Ipak, ljudav i tolerancija prema vodi su različite od mačke do mačke. Stučnjaci smatraju da se mržnja prema vodi uči i pamti. Može biti da se mnoge mačke plaše vode jer ih na silu teramo na kupanje. Tada mačke povezuju vodu sa nečim lošim i zato se plaše.

Da li papagaji razumeju ono što govore?

Papagaji su poznati po tome što veoma lako mogu naučiti da govore. Još 1977. godine naučnici su dokazali ne samo da papagaji ponavljaju reči, već i da razumeju njihovo značenje. Znaju da sastavljaju jednostavne rečenice, kao što može na primer trogodišnje dete. Mogu da traže stvari, čak i da kažu vlasnicima kako se osećaju.

Čak šta više, papagaji su retka životinjska vrsta koja može da nauči da igra uz muziku.

Zašto je lakše dresirati pse nego mačke?

Poznato je da je neke životinje lakše „ubediti“  da urade stvari koje želimo ako za to očekuju nekakvu nagradu, uglavnom u vidu hrane. Razlika između dresure pasa i mačaka je ta da psi nagradom smatraju i samu pažnju koja im se pokloni. Mačke su malo drugačije, one uglavnom traže pažnju kada im je nešto potrebno. Motivisanost za učenje je osnovna razlika i ima presudan uticaj na uspešnost dresure.

Razliku u  motivisanosti moramo tražiti u precima pasa i mačaka i njihovom načinu lova. Psi love na taj način što dugo prate plen, iscrpljuju ga tako da će treninge posmatrati vrlo blagonaklono, biće im to uobičajeni, mukotrpni put do hrane. Uz to, biće zadovoljni i samim druženjem sa dreserom. Za razliku od pasa, mačke love trošeći daleko manje vremena i energije, pa zbog toga neće dobro reagovati na treninge tokom kojih se od njih previše traži.

Zašto se psi i mačke ne vole?

I psi i mačke su predatori, grabljivice u svojoj biti i u njima još uvek žive nagoni njihovih predaka. Iako u domaćinstvu nisu primorani da love, svoje prirodne instinkte nisu odbacili. Psi i mačke imaju potpuno različit pristup prema spoljnom svetu, a pored toga jedno drugo posmatraju kao konkurenciju.

Mačke su uzdržanije i pomno procenjuju i oprezno promatraju okolinu oko sebe, bilo ljude ili druge životinje. Psima, naprotiv, nije toliko bitno šta drugi rade i nije im potrebno vreme da krenu u juriš, da je makar u pitanju bila i igra. Mačke pak ovakvo ponašanje tumače kao pretnju i odmah se daju u beg. To za posledicu još više pospešuje pseći lovački nagon i tako nastaje opšta pometnja.

Da li zlatna ribica zaista pamti svega 3 sekunde?

Sigurno ste čuli da zlatna ribica pamti samo ono što se događalo u prethodnih 3 do 5 sekundi, taman toliko dok otpliva sa jednog kraja akvarijuma na drugi. Ali to je zabluda i potpuno netačna konstatacija. Jer da su stvarno toliko glupe zaboravile bi i ko su im neprijatelji i u prirodi bi bile vrlo brzo istrebljene.

Grupa izraelskih naučnika obučila je jato mladih zlatnih ribica da vreme obroka povezuju sa određenim zvukom, a potom ih pustila na slobodu. Kada su se pet meseci kasnije vratili, otkili su da zlatne ribice i dalje prepoznaju zvuk koji označava vreme za ručak.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here