Početna Zabava Slobodno vreme Odlazak na letovanje sa malim detetom – prvo putovanje automobilom i avionom

Odlazak na letovanje sa malim detetom – prvo putovanje automobilom i avionom

2825
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Koliko god da ste iskusni u putovanjima, odmorima, odlascima na neku planinu ili na more, ako želite da prvi put povedete svog mališana na letovanje morate se unapred dobro pripremiti za ovu avanturu.

Mala deca su veliki istraživači, vole da stalno budu u pokretu, pa su duže putovanje i višesatni boravak u prevoznom sredstvu obično veoma naproni i dosadni za decu. Osim toga, bez obzira što deci uglavnom prijaju nova iskustva i promena klime, u takvim situacijama raste rizik da se dete razboli. Tada se letovanje sa malim detetom može pretvoriti u jedno veoma neprijatno iskustvo i za dete i za roditelje.

Da bi roditelji mogli da situaciju drže pod kontrolom, najbolje je da unapred naprave detaljan plan putovanja i boravka na željenoj destinaciji.

Prvo bebino putovanje

Pedijatri smatraju da beba starija od 3 meseca već može da putuje u dovoljno komfornom i bezbednom prevoznom sredstvu. Ako je bebi dovoljno udobno i ako su zadovoljene sve njene potrebe, onda će putovanje sa njom biti pravo uživanje.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Za razliku od dvogodišnjaka ili trogodišnjaka, mala beba još uvek nije fizički aktivna, ne hoda i ne puzi, pa će veći deo puta prespavati. Ako želite da na odmor idete sa svojom bebom, treba da znate da tokom putovanja beba ne sme da bude gladna i mokra.

Putovanje sa većim detetom

Za veću decu putovanje je uglavnom stresnije. Promena svakodnevnog okruženja, drugačija klima i krevet na koji dete nije naviknuto, mogu izazvati nervozu i nesanicu kod deteta, zbog čega će ono postati razdražljivo i ljuto. Međutim, adaptacija na nove uslove je kod većine dece veoma brza, pa će se detetovo raspoloženje vrlo brzo poboljšati.

Pri odabiru destinacije i smeštaja, obratitie pažnju na vremensku zonu koja treba da bude ista ili približna našoj. Takođe, dobro bi bilo da detetu na letovanju možete obezbediti istu ili sličnu hranu koju jede i kod kuće, kao i igranje i spavanje u vreme u koje dete to svakodnevno radi. Ako željena destinacija obezbeđuje ovakve uslove, detetova rutina se neće poremetiti, pa će se ono osećati kao kod kuće.

Zdravstvene mere

Pre nego što put i definitivno isplanirate, obavezno odvedite dete kod pedijatra, koji će utvrditi da li je dete zdravo i spremno spremno za duže putovanje.

Neka se u detetovoj putnoj torbi, osim odeće i svakodnevnih kozmetičkih i higijenskih preparata, obavezno nađu i lekovi za skidanje visoke temperature i lekovi protiv alergije, sredstva za ublažavanje uboda ili ujeda insekata, kao i neki probiotik. Ukoliko ste se odlučili za neku prekookeansku destinaciju, imajte na umu da će u većini slučajeva biti neophodno da dete primi zaštitnu vakcinu.

Dan uoči putovanja dete treba da se dobro naspava i laganije da jede, jer će se tako smanjiti rizik od mučnina i povraćanja. Tokom vožnje, da zbog vrućine dete ne bi dehidriralo, obezbedite mu dovoljno tečnosti, odnosno vode. Sokovi su uglavnom puni šećera, pa njima dete neće utoliti žeđ. Ako baš neće de pije vodu, neka pije hladan čaj zaslađen medom. Kada vam dete kaže da je gladno, poslužite ga sendvičom ili slanim grickalicama, nikako slatkišima koji obiluju šećerom.

Saveti za putovanje deteta automobilom

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Ako na letovanje putujete automobilom, najbolje je voziti noću kada nema vrućine i kada će dete uglavnom spavati. Na bočna vetrobranska stakla postavite zaštitne mrežice kako bi dete zaštitili od direktnog izlaganja suncu, a umesto mrežice odlično će poslužiti i peškir, duks ili majica svetlije boje. Klimu u kolima podesite na temperaturu koja nije mnogo niža u odnosu na temperaturu na otvorenom. Ako je razlika u temperaturi u autu i van njega drastična, dete može doživeti temperaturni šok kada iz auta izaće van. Pravite češće pauze tokom puta, najbolje na svaka 2 do 3 sata.

U vreme letnje sezone, gužva na putevima i na graničnim prelazima je velika, pa se može desiti da morate čekati i po nekoliko sati, što se detetu neće svideti. Tada vam mogu pomoći detetove omiljene igračke, ali i pametni telefoni ili tableti preko kojih možete detetu pustiti crtać koji uvek rado odgleda.

Putovanje avionom

Kao što je slučaj kod putovanja trudnica, i za putovanje sa malim detetom najbolje prevozno sredstvo je nesumnjivo avion. Tokom leta avionom, neka vam na dohvat ruke budu tanja jaknica ili duks, jer kada je avion na velikoj visini u njemu može postati hladno. Pri uzletanju i sletanju aviona dolazi do drastične promene vazdušnog pritiska, što deca osećaju i što ih može uplašiti. Tada pokušajte da detetovu pažnju usmerite na nešto drugo. Od pomoći mogu biti duda varalica za bebe ili tetrapak sokić na cevčicu za stariju decu. Dete ne bi  trebalo da jede jedan sat pre poletanja aviona.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here