Početna Zabava Slobodno vreme Odlazak na more u trudnoći

Odlazak na more u trudnoći

3663
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Svaki roditelj zna koliko uzbuđenja i radosti donosi rođenje deteta i uvećanje porodice. Međutim, tokom trudnoće se javlja i strah da nekim svojim ponašanjem ne ugrozimo bezbednost bebe u stomaku. Buduće mame, naročito one koje će se poroditi prvi put, brinu o svemu i svačemu, često i bez valjanog razloga. Tokom leta, u vreme godišnjih odmora, jedna od dilema koja muči trudnice, ali i buduće tate, jeste koliko je za plod bezbedno putovanje na letovanje. Tekst koji sledi pomoći će trudnicama da budu opuštenije pri donošenju odluke o tome da li ići na more ili ne.

Kada putovanje u trudnoći nije bezbedno?

Ako trudnoća teče normalno i kod žene nema nikakvih zdravstvenih komplikacija, ne postoje razlozi da se ne odputuje na more. Međutim, u slučaju da su prisutni simptomi poput krvarenja, oticanja nogu, stopala i šaka, povišene telesne temperature, stomačnih bolova, kontrakcija, pre nego što uopšte počnete da planirate putovanje obavezno posetite lekara i konsultujte se sa njim. Pored ovih najučestalijih, mogu se javiti i mnogi drugi simptomi zbog kojih ćete odlazak na letovanje, na žalost, morati odložiti. Putovanje takođe nije preporučljivo ni trudnicama kod kojih postoji povećan rizik od šećerne bolesti, spontanog pobačaja ili hipertenzije.

Koji period trudnoće je najbolji za putovanje?

Period trudnoće koji lekari smatraju najboljim za putovanje jeste drugi trimestar, tačnije razdoblje od 14. do 28. gestacijske nedelje. U drugom trimestru trudnoće organizam trudnice je u dobroj meri već naviknut na drugo stanje. Prvo tromesečje je obično praćeno mučninama, malaksalošću i umorom, dok se treći trimestar ne preporučuje pre svega jer postoji rizik od okončanja trudnoće prevremenim porođajem.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Koje prevozno sredstvo je najbezbednije i najudobnije za trudnice?

Najbolji izbor predstavljaju automobil i avion. Međutim, ako su vam mogućnosti sužene na autobus i voz, bolja opcija je putovanje vozom, i to iz prostog razloga – u njemu ima više prostora.

Putovanje sopstvenim automobilom pruža mogućnost češćeg pravljenja pauza, što je možda i najveća prednost u odnosu na druga prevozna sredstva, jer se trudnicama ne preporučuje kontinuirana vožnja duža od 6 sati. Kod putovanja automobilom trudnice su uglavnom zabrinute zbog vezivanja sigurnosnog pojasa, jer strahuju da tako mogu nauditi bebi u slučaju da dođe do naglog kočenja. Ali ta briga je uglavnom neopravdana, jer su šanse da pojas naškodi bebi izuzentno, izuzetno male. Povreda bebe u stomaku je moguća jedino u slučaju da, ne daj bože, buduća mama doživi teške telesne povrede.

Putovanje avionom je veoma udobno, a osim toga, traje najkraće. Kada vezujete pojas na sedištu obratite pažnju na njegov položaj. Pojas treba da stoji ispod stomaka, a nikako preko njega. Ako je trudnica zdrava, a trudnoća normalna, let ni na koji način neće škoditi budućoj mami i bebi u njenom stomaku. Najveći problem predstavlja nizak vazdušni pritisak, koji može da dovede do ubrzanog rada srca i rasta krvnog pritiska. Međutim, takvo stanje nije zabrinjavajuće jer traje veoma kratko.

Obratite pažnju na unos hrane

Pri putovanju bilo kojim prevoznim sredstvom može se javiti pojačana mučnina. Zato lekari savetuju da pre i tokom vožnje trudnica ne uzima veće količine hrane i da izbegava masnije, začinjene obroke i užine, kao i namirnice bogate vlaknima. Sa druge strane, dok putovanje traje potrebno je pojačati unos tečnosti, najbolje vode.

Šta sve trudnica može raditi na letovanju?

Najvažnije od svega je da u aktivnostima budete umereni. Dozvoljeno je plivanje i šetanje, a treba izbegavati aktivnosti poput ronjenja ili skijanja na vodi. Takođe, važno je ne izlagati se predugo direktnom suncu. Uživanje će biti potpuno i u nekoj debeloj hladovini u blizini plaže.

Poseta ginekologu pre putovanja je obavezna!

Bilo kako bilo, pre polaska na put obavezno posetite svog ginekologa. Imajte na umu da je za većinu prekookenaskih putovanja neophodna neka vrsta vakcinacije, a neke od vakcina nisu bezbedne za plod. U tom slučaju, morećete da odaberete neku bližu destinaciju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here