Početna Porodica Saveti Odlike dobro dizajniranih kuhinja

Odlike dobro dizajniranih kuhinja

554
0

Bilo da počinjete sa dizajniranjem nove kuhinje, ili ste samo rešeni da renovirate postojeću, potrudite se da ispoštujete ključna pravila o uređenju iste. Koje su to karakteristike i odlike dobro dizajniranih kuhinja, saznaćete u nastavku teksta.

Odlike dobro dizajniranih kuhinja – funkcionalnost prostora

Pokušajte da pored estetike, obratite pažnju i na funkcionalnost i praktičnost prostora. Imajte na umu da će raspored elemenata i predmeta biti od najvećeg značaja pri procesu uređenja. Međutim, pored samog rasporeda, susrešćete se sa mnogim drugim stvarima o kojima treba razmišljati. U narednim redovima ćemo vam predstaviti listu osnovih elemenata modernih kuhinja.

Kada su u pitanju odlike dobro dizajniranih kuhinja, jedna od najvažnijih karakteristika koju treba uzeti u obzir je funkcionalnost. Ukoliko vaše težite ka dobro organizovanoj kuhinji, obratite pažnju na svaki ugao prostorije. Imajte na umu da bi obavezno trebalo razmotriti i prostor za odlaganje kuhinjskih potrepština kojim raspolažete.

Za početak, možete sastaviti spisak materijala kojima treba da pronađete mesto. Kada napravite mali popis, potrudite se da izaberete ormariće i elemente koji odgovaraju potrebama, ali i veličini samog prostora. Nemojte žuriti i dobro proučite sve opcije koje su vam dostupne.

Koji su to najpraktičniji elementi?

Pokušajte da istražite elemente kao što su ormarići, fioke ili zidni delovi koji štede prostor. Sa takvim skladištem biće zaista dovoljno prostora za odlaganje. U slučaju da niste odabrali odgovarajuće elemente, te da veliki broj predmeta predstavlja višak, napravite selekciju najbitnijih materijala. Budite realni, i rešite se svih nepotrebnih stvari. Tako će prostor izgledati veće i organizovanije.

Kvalitetne radne ploče – odlike dobro dizajniranih kuhinja

Radna površina je prostor koji se u kuhinji obično najčešće koristi, pa se u zavisnosti od materijala, radne ploče  mogu oštetiti, čak i nakon kratkog vremenskog perioda. Baš iz tog razloga bi trebalo pravovremeno nabaviti kvalitetnu i izdržljivu ploču. 

Naše preporuka je kupovina kvarcnih ili mermernih radnih ploča, pre svega zbog izdrživosti i dugotrajnosti proizvoda. Jednostavna uklopivost i funkcionalnost ovog predmeta će vam ujedno olakšati odabir radnih elemenata. Ne zaboravite da kupovinom kvalitetne ploče sa ozbiljnim životnim vekom (poput navedenih) štedite novac na duže staze. 

Opremljenost kuhinje treba da bude dobro isplanirana

Iako će biti potrebno posedovati neke uređaje, potrudite se da nabavite one koje će se pre svega uklopiti uz prostoriju. Primera radi, ukoliko posedujete malu kuhinju, smeštanje mašine za pranje suđa ili velikog frižidera ne moraju biti prioritet. Njih uvek možete smestiti u neku pomoćnu prostoriju. Dakle, kupujte i raspoređujte uređaje i tehniku pametno, odnosno u skladu sa svojim potrebama i raspoloživim prostorom.

Prilikom kupovine uređaja, obratite pažnju na cene i analizirajte koliko je isplativa njihova kupovina. Nemojte zaboraviti da su ovakve kupovine dugoročne i da bi trebalo kupovati najbolje, ali i u skladu sa mogućnostima. Za dodatnu uštedu, možete kupovati predmete sa oznakom za energetsku efikasnost.

Moderno osvetljenje, odlika dobro dizajniranih kuhinja

Bilo da dizajnirate novu kuhinju ili preuređujete staru, osvetljenje je faktor kome bi definitivno trebalo posvetiti puno pažnje. Zato, čim se upustite u proces uređenja, počnite sa planiranjem pozicije i vrste osvetljenja.

Današnje tržište zaista nudi mnogo opcija, od tradicionalnih lustera, preko LED traka, do jednostavnih panela. Odabir vrste osvetljenja uglavnom se tiče i stila uređenja. Na primer, ukoliko je vaša nova kuhinja upotpunjena modernim predmetima, izbegavajte lustere. Za takav dizajn će biti najbolje ugraditi nekoliko LED panela ili interesantnih RGB traka.

Smart uređaji – skupa ali korisna investicija

Ukoliko imate veći budžet i dublji džep, detalji koje možete obezbediti vašoj kuhinji sežu u beskonačnost. Za apsolutno moderan izgled, možete dodati pametne uređaje i kućne aparate, poput osveživača prostora, pametnih šporeta ili čak smart rasvete. Jednostavim klikovima na vašem telefonu kontrolisaćete sve uređaje, što će pripremu hrane, ali i ostale kućne poslove, učiniti znatno zabavnijim i efikasnijim.

Ulažite u dodatnu opremu!

Dodatna oprema za kuhinje na jednostavan način može upotpuniti prazan prostor na radnim stolovima ili pločama. Kuhinje sa istaknutim tosterom ili aparatom za kafu u prvi plan neretko su bolje ocenjene od strane dizajnera enterijera, naročito ako ove uređaje svakodnevno koristite, ali ne treba zaboraviti i na sitnije detalje. Kupovinom modernih ručki za fioke ili novog seta za ručavanje pokazaćete da brinete o svakom detalju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here