Početna Vesti Obaveštenja Olakšice za roditelje prilikom upisa dece u prvi razred osnovne škole

Olakšice za roditelje prilikom upisa dece u prvi razred osnovne škole

1296
0

Od ove školske godine, tj. za decu koja kreću u 1. razred osnovne škole od 1. septebra 2019. godine upis će biti značajno olakšan.

Obzirom da će škole same po službenoj dužnosti početi da pribavlјaju izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu, što je do sada bila obaveza roditelјa novoupisivanih prvaka ovom procedurom će se pomoći roditeljima koji su u dosadašnjoj praksi morali da idu od šaltera do šaltera.

Navedena dokumenta pribavlјaće se primom novog softvera koji je nastao kao rezultat timskog rade Vlade Srbije, odnosno zajedničkog projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu.

Roditelј, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta, će i dalјe imati mogućnost da pomenute dokumente dostavi u papirnoj formi, ukoliko to želi. Ono što će ostati kao obaveza je dostavlјanje lekarskog uverenja i potvrde o pohađanju pripremnog predškolskog programa.

“Kada samo radili na ovim izmenama razmišlјali smo o tome kako da olakšamo život roditelјa. Kako da im uštedimo novac i vreme, s jedne, i maksimalno pojednostavimo upis budućih prvaka, s druge strane. Zašto bi građani bili ti koji moraju da uzimaju dokumenta od jednog državnog ograna i da ih potom dostavlјaju školi ili drugom državnom organu? Za one koji ne razumeju u potpunosti šta znači elektronska uprava, ona podrazumeva da svi delovi države komunuciraju, da dele podatke, što u krajnjem ishodu treba da smanji birokratiju i pojednostavi procedure za naše građane. Cilј nam je da menjamo svakodnevni život građana nabolјe i na takvim promenama će Vlada Srbije nastaviti da insistira”, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Softver će omogućiti da izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prijavi prebivališta budu pribavlјani elektronskim putem. U praksi će to izgledati tako što povezivanjem esDnevnika sa matičnim knjigama i prebivalištem škole same pribavlјaju podatke sadržane u tim dokumentima.

Planirano je da softver bude pušten u rad početkom marta ove godine, kao i da se po uzoru na ovaj sistem do juna ove godine ista olakšica uvede i za upis učenika u srednje škole.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here