Početna Zdravlje Zdravlje dece Opasni ubodi i ujedi insekata – Osa, stršljen, krpelj, pauk, komarac

Opasni ubodi i ujedi insekata – Osa, stršljen, krpelj, pauk, komarac

5757
3
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Proleće je probudilo prirodu, zelenilo buja, sunce mami da što više budemo napolju. Deca bi po ceo dan da se igraju u parku, u pesku, u dvorištu, na travi. A ta igra u prirodi iscrpi dete, pa u kući bude mirno, bolje jede, brzo zaspi. Sve to jako prija roditeljima, daje im mogućnost da se malo posvete sebi, da se odmore, da se i sami naspavaju.

Međutim, da ne bude baš sve savršeno, pobrinuli su se insekti. Buđenjem prirode pojavljuju se i ose, pčele, stršljenovi, krpelji, pauci, komarci… insekti koji bodu i ujedaju. Zbog potencijalnih alergijskih reakcija ubodi i ujedi ovih insekata mogu da budu jako opasni. Stručnjaci savetuju veliki oprez i izbegavanje mesta na kojima obitavaju opasni insekti.

Ubodi pčela, osa i stršljenova

Alergijske reakcije na ujede insekata sa žaokom mogu da budu snažne, dramatične. U najtežim slučajevima može doći i do fatalnog ishoda, ukoliko se momentalno ne preduzmu odgovarajuće medicinske mere.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Kod dece koje nisu alergične, ubod pčele, ose ili stršljena izaziva lokalizovan otok, crvenilo i bol na mestu uboda. Međutim, kod dece čiji organizam burno reaguje na otrove koje ovi insekti ispuštaju prilikom uboda, dolazi do stanja koje pripada tipu anafilaktičke reakcije. Žrtva uboda je životno ugrožena, zbog čega terapijska mera mora da bude urgentna.

U glavne simptome anafilaktičkog šoka spadaju: snažan bol na mestu uboda, znojenje, malaksalost, glavobolja, mučnina, dezorijentisanost, otežano disanje, suženje grkljana sa mogućnošću gušenja, suženje bronhija, nedostatak vazduha, nagli pad krvnog pritiska i gubitak svesti. U najtežim slučajevima nastupa smrt.

Zato je od ključne važnosti da roditelji čije je dete alergično na ubode pčele, ose ili stršljena, uvek pri ruci imaju injekcije epipena (adrenalina), kako bi hitno mogli da pruže prvu pomoć detetu, a potom da se što hitnije prebace do najbliže zdravstvene ustanove. Posle adrenalina, primenjuju se kortikosteroidi (urbazon), antihistaminici (presing. loratadin, sinopen i sl.), infuzioni rastvori i druga simptomatska terapijska sredstva. U većini slučajeva potrebno je zadržavanje deteta u bolnici kako bi lekari intenzivno pratili njegovo stanje.

Ubodi u predelu glave i vrata su najopasniji, posebo po licu ili oko usana, obzirom da je u tim delovima velika prokrvljenost, pa se otrov iz žaoke veoma brzo nađe u krvotoku. Takođe, stanje pacijenta zavisi od broja uboda. U slučaju većeg broja uboda, veća je i količina otrova koji dospevaju u krv, pa je situacija obično jako alaramantna.

Prva pomoć je neophoda i kod one dece koja nisu alergična na ubode i ujede insekata. Potrebno je hladiti mesto uboda, što možete činiti pomoću kockica leda, utrljati na njega neku kortikosteroidnu ili antihistaminsku mast ili kremu, a potom se javiti pedijatru koji će dati procenu da li je potrebna dalja terapija.

Ujed krpelja

Najefikasnija prevencija od ujeda krpelja su eterična ulja. Ovi gadni insekti ne podnose mnoge eterične mirise i beže od njih. Pre nego što dete povedete u dvorište sa travnjakom, u park ili na izlet, premažite ga eteričnim uljem. Kada se vratite kući odmah pažljivo pregledajte kožu na čitavom telu. U slučaju da se neki krpelj ušunjao pod kožu, lako ćete ga uočiti.

Vrlo je važno znati da nestručno i nepravilno vađenje krpelja može da uzrokuje još veće posledice, pa je potrebno odmah odvesti dete kod lekara.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Krpelji su pre svega opasni jer su prenosnici Borelia burgdorferi bakterija koja izaziva lajmsku bolest. Međutim, nisu svi krpelji inficirani ovom bakterijom. Čak i u slučaju da jesu, da bi ona dospela u ljudski organizam, potrebno je da prođe 24 sata. To je vreme koje je krpelju potrebno da se zasiti krvi i da počne da je vraća u organizam u koji se nastanio.

Zato je hitna reakcija od presudnog značaja. Potrebno je odmah otići do zdravstvene ustanove i obratiti se lekaru. Kada se krpelj odstrani, treba ispratiti reakciju kože. Širenje crvenila oko ubodne rane upozorava da je došlo do infekcije. Tada se rade analize krvi i provera antitela.

Ujed komarca

Opasnost koju ujed komarca nosi, daleko je manja nego što je slučaj sa krpeljima. Na mestu ujeda pojavljuju se čvorići crvene boje. Javlja se jak svrab, a češanjem se mogu izazvati bakterijske infekcije, jer bakterije kojih ima na ljudskoj koži dolaze u dodir sa limfom iz raščešane rane.

jabukovim sirćetom, limonovim sokom
foto: pixabay.xom

Da se dete ne bi češalo, ranicu možete mazati krečnim mlekom, jabukovim sirćetom, limunovim sokom, čajem od cvetova nevena ili nekim drugim prirodnim sredstvom za ublažavanje svraba. Najbolju zaštitu od ujeda komaraca, kao i kod krpelja, predstavljaju eterična ulja. Lekari posebno preporučuju ulje lavande.

Ujed pauka

Pri svakom ubodu ili ujedu insekta prisutna je određena alergijska reakcija, koja se uvek manifestuje ili otokom ili crvenilom. Ukoliko je mesto ujeda pauka natečeno, obavezna je upotreba kortikosteroidnih krema ili masti.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Pomažu i hladne obloge i preparati na bazi mentola. Nakon toga, dete odvedite na lekarski pregled, gde će pedijatar utvrditi dalje korake da ne bi došlo do širenja alergije.

 

3 KOMENTARI

  1. […] na svog domaćina bakteriju Borelia burgdorferi, što za posljedicu ima razvitak lajmske bolesti. Ta bolest, koju nose ovi gadni insekti, naročito je opasna za djecu. Iako je procentualno svaki 3-4 krpelj je zaražen ovom opasnom bakterijom, pri svakom ujedu je […]

  2. Zdravo. Juce negde oko 18:30 me je nesto ubolo veoma jako nisam videla sta je i imala sam bol i imam otok i taj otok nikako da se smanji kao da se jos vise prosirava. Sta da radim?

    • Poštovana Sanja,
      S obzirom da se ubod (ujed) dogodio pre više sati verovatno nije ništa strašno, jer da jeste reakcija bi bila burna. Možeš da probaš da na oteklinu staviš led, ali ako otok i dalje raste onda obavezno potraži savet lekara. Članci na portalu Moje dete su informativnog karaktera i nikako ne mogu da budu zamena za stručno mišljenje lekara.
      Želimo ti brz oporavak, pozdrav od redakcije sajta.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here