Početna Porodica Tatin i mamin kutak Oprema za bebe – šta vam je zaista neophodno

Oprema za bebe – šta vam je zaista neophodno

2297
0

Dolazak bebe u porodicu prate neprocenjiva sreća i radost, ali i tračak nervoze i nesigurnosti kada je reč o tome da li je sve spremno za prinovu i da li je bebin kutak dovoljno dobro opremljen. To posebno dolazi do izražaja ukoliko je prvo dete u pitanju, ali činjenica je da roditelj nikada nije dovoljno miran i siguran kada je o detetu reč.

Zbog toga je veoma važno da buduće mame već u poslednjim mesecima trudnoće naprave spisak svih onih neophodnih stvari za bebu, kao i da obave kupovinu svega potrebnog barem mesec dana pre nego što beba dođe na svet.

Posebna pogodnost za sve roditelje u današnje vreme jeste da postoji mogućnost da se kupi bebi oprema online, što znatno olakšava proces i štedi vreme, s obzirom na to da roditelji ne moraju da idu od prodavnice do prodavnice i traže šta im sve treba.

Koja je odeća neophodna za bebu?

Kada roditelji dovedu bebu kući važno je da već unapred postoje spremne stvari koje će biti na raspolaganju mami i detetu. Pri tom, važnije je da se prilikom odabira stvari za novorođenče roditelji više fokusiraju na funkcionalnost nego na estetiku.

Za odeću su najbolje čvrste nitne i kopčanje po strani, kao i na dnu, kako ne biste morali da svlačite bebu dok ste još i sami nespretni i nesigurni u prepovijanju. Rukavi na odeći bi uglavnom trebalo da budu dugi uvek, osim u onim najtoplijim letnjim mesecima.

 • Bodi i kombinezon – najčešća odeća za novorođenče, trebalo bi da bude pamučna. Pripremite barem 10-ak bodija i 3-5 kombinezona.
 • Pidžamice – najbolje je da budu jednodelne, a biće vam potrebne 3-4 za optimalno raspoređivanje.
 • Pamučne majice – 2-5 komada će biti sasvim dovoljno,
 • Pamučne pantalonice – takođe 2-5 komada, sa zatvorenim nogavicama,
 • Pamučne čarapice – 2-3 para,
 • Pamučne kapice – 1-2 komada za šetnju i nakon kupanja.

Birajte da sva odeća bude pamučna i obavezno je perite sa ekološkim deterdžentom, bez omekšivača. Nakon sušenja, svu odeću i peškire koje primenjujete na bebi obavezno ispeglajte. Posle kupovine potrebno je da svu odeću operete, a nemojte oklevati ni da kupite odeću 1-2 broja veću zbog udobnosti i lakšeg presvlačenja.

Potrepštine za održavanje bebine higijene

Nežna dečija koža ne trpi mnogo kozmetike, a i bebe se ne prljaju toliko koliko starija djeca. Iz tog razloga nema potrebe da rasipate novac na skupu ili nepotrebnu kozmetiku. Takođe, nemojte ni zanemariti podatak da je kozmetika za bebu često deo poklona koje ćete dobiti, pa nemojte unapred kupovati previše stvari.

 • Pelene – mogu biti platnene ili jednokratne, dok je prvih nekoliko nedelja poželjno imati jednokratne uvek pri ruci zbog funkcionalnosti i široke primene. Pripremite 15-20 tetra platnenih pelena, kao i 5-10 jednokratnih pelena dnevno.
 • Kadica za kupanje – dete će je ubrzo prerasti stoga nema potrebe kupovati previše skupu,
 • Ulje za kupanje – nekoliko kapi bademovog ili maslinovog ulja u toploj vodi su i više nego dovoljni,
 • Blagi neutralni dečiji sapun za kupanje,
 • Antibiotski prašak, fiziološka rastvor i sterilne komprese za negu pupka,
 • Vata, gaze, vlažne maramice, štapići za uši s debljim vrhom, češalj i mekana četka,
 • Krema za guzu na prirodnoj bazi za probleme s kožom,
 • Makazice tupog vrha.

Oprema neophodna za bebino spavanje

U prodavnicama sa dečijim krevecima naići ćete na krevece i na kolevke. Kolevke su manjih dimenzija, imaju samo jednu visinu i izgledaju veoma slatko. Možda deluju neodoljivo, ali nisu nužne.

U njima beba može da spava samo šest meseci. Kada beba počne da sedi i da se diže – kolevke više nisu sigurne.

Dečiji krevetac je dugoročnija investicija. Kod odabira krevetaca pripazite samo da nema oštrih rubova kao i da razmak između prečki ne bude veći od šest centimetara.

Bebama jastuk nije potreban, a dušek bi trebalo da bude nešto tvrđi. Iako bebe imaju pelene, one u prvim danima često propuste pa je nepromočiva pamučna posteljina obavezni deo opreme za spavanje.

Ostala oprema

Kolica za bebu su takođe nužan deo bebine opreme, posebno kada počnete da izvodite dete napolje. U kasnijim mesecima kada beba počne da sedi i kada počne da se vozi kolima obavezno je sedište za automobil, pre svega kako bi se osigurala bezbednost deteta.

Ono što je još itekako važno prilikom opremanja bebine sobe jeste da prostorija u kojoj beba boravi bude mirna, dobro provetrena i da se higijena uvek održava na vrhunskom nivou.

Bebe su nežne, stoga je neophodno da se nežno i sa puno ljubavi ophodite prema njima. Uživajte u roditeljstvu i neka prvi dani sa bebom prođu što lepše!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here