Početna Porodica Saveti Opremanje porodičnog doma – saveti za kupovinu bele tehnike

Opremanje porodičnog doma – saveti za kupovinu bele tehnike

385
0
kuhinja-uređaji
Unsplash.com

Opremanje i uređenje doma uvek je uzbudljiv zadatak za celu porodicu. Bilo da renovirate stan ili da se tek useljavate i po prvi put uređjujete životni prostor, pored euforije i ushićenja, izvesno je da možete osetiti i pritisak, nervozu, pa čak i ozbiljan stres.

Nije uvek lako i jednostavno napraviti dobar plan budžeta, kupiti pravi nameštaj i kućne uređaje. Ako želite da kupite aparate za svoju kuću, naročito skupu belu tehniku, postoji nekoliko stvari koje biste trebali razmotriti pre kupovine. Imajući na umu sledeće savete za kupovinu uređaja, dugoročno ćete uštedeti novac i poštedeti sebe i svoju porodicu frustracija. Pročitajte.

Posavetujte se sa prijateljima i čitajte recenzije

Dobra polazna tačka za kupovinu kvalitetnih kućnih aparata jeste svakako istraživanje, kako online tako i u razgovoru sa prijateljima. Obratite pažnju na sve kritike i zamerke koje možda postoje o uređaju koji želite kupiti.

Bilo da se vaš prijatelj žali na njihovu izuzetno bučnu mašinu za sušenje veša ili da naiđete na ne baš pozitivne recenzije na mreži, svaka od ovih informacija vam može mnogo poslužiti. Pitajte svoje kolege, rođake i prijatelje koje marke aparata poseduju i šta vole, a šta ne vole u vezi sa kućnim uređajima u svom domu. Ako je to moguće, pitajte da i sami proverite i isprobate mikser,  veš mašinu ili bilo koji uređaj da se uverite u lakoću upravljanja i sve zgodne funkcije i dodatke.

Takođe, na internetu možete naći bogate resurse koji pružaju beskrajna mišljenja stvarnih potrošača. Samo se uverite da je to provereni relevantni izvor, jer postoji i mnogo lažnih recenzija.

Izbegavajte impulsivne kupovine

U savremenom dobu je zaista veliki izazov odoleti impulsu da se nešto kupi, pored svih privlačnih reklama, popusta i akcijskih cena. Pogotovo ako niste jedan od onih koji vole da kupuju aparate bele tehnike, lako se može dogoditi da upadnete u zamku impulsivne i nepromišljene kupovine. Zapravo, nije isključeno da ćete kupiti prvi uređaj koji vam izgleda dobro i zadovoljavajuće bez mnogo istraživanja i provere.

Da biste izbegli razočarenje, najbolje je da se blagovremeno informišete i tek onda donesete odluku. Kada krenete u šoping ili se odlučite za online kupovinu, napravite listu funkcija koje konkretan uređaj treba da poseduje. Ovo može uključivati kvalitete kao što su „energetski efikasan“, „nizak nivo buke“ ili „doživotna garancija“. Uporedite različite modele i razmislite o tome da ako je potrebno i malo sačekate dok ne pronađete aparat koji vam odgovara po povoljnoj ceni. Ukoliko smatrate da sami nećete odoleti, obavezno u kupovinu krenite sa partnerom ili povedete prijatelja koji će biti “glas razuma” kada je to potrebno.

Znajte svoje prioritete i afinitete

Možda zaista deluje primamljivo da nabavite najlepši uređaj u prodavnici ili kupite koji je na rasprodaji, ali da li će taj aparat odgovarati vašim potrebama? Mnogo je važnije da uložite u uređaje koji će vam stavrno koristiti. Ako imate tendenciju da držite mnogo hrane u zamrzivaču za kasnije, čak i najskuplji frižider neće biti dovoljno dobar za vas ako nema dovoljno prostora u zamrzivaču. Ogromna kombinovana mašina za pranje i sušenje veša je takođe odlična za određene domove, ali ako ne perete velike količine veša, to bi bio gubitak novca i promašena investicija za vas.

mali-kuhinjski-aparati
Unsplash.com

Mali kuhinjski aparati su praktični za domaćinstvo, pa posebnu pažnju treba posvetiti kupovini miksera, seckalica, blendera, sokovnika. Koje su vaše kulinarske navike, da li mnogo vremena provodite u kuhinji pripremajući obroke za porodicu i isprobavajući raznorazne recepte za poslastice? Onda je izvesno da će vam određeni kuhinjski uređaji u velikoj meri olakšati svaku od ovih aktivnosti. Ako imate ograničen budžet možda nećete morati da kupite i blender i sokovnik, ali uvek možete proceniti koji od oih uređaja bi vam više koristio i olakšao svakodnevicu.

Izvršite merenja (više puta!)

Nažalost, dešava se da ponekad pronađemo savršen uređaj sa sjajnim karakteristikama i po odličnoj ceni, a da se njegove dimenzije jednostavno ne uklapaju i ne odgovaraju za naš životni prostor. Obavezno izmerite prostor gde ste planirali da postavite aparat i sa tim merama krenite u kupovinu.

Obratite pažnju na sve dimenzije: širinu, visinu i dubinu. Ne zaboravite da izmerite putanju koja vodi do lokacije. Ne želite da dođete u situaciju da se vaš novi frižider savršeno uklopa na mestu koje ste predvideli u kuhinji, a da ne može proći kroz vrata ili hodnik. Ako ste u nedoumici, napravite mapu svakog važnog ugla i prostora u kući, sa ispisanim merama, i sa njom obilazite salone bele tehnike.

Prilikom merenja uređaja uzmite u obzir zamah vrata. Ovo uključuje vrata samog uređaja za frižidere, mašine za pranje i sušenje i rerne. Proverite da li ova vratanca neće udarati u zid ili vrata prostorije. Mnogi veliki uređaji dolaze sa mogućnošću zamene na koji način se vrata otvaraju. Obratite pažnju na ove detalje kako biste kasnije izbegli smetnje.

Pročitajte i: Kako organizovati preseljenje u novi stambeni prostor.

Dizajn je bitan, ali je funkcionalnost važnija

Kada opremate svoju kuću, primamljivo je izabrati uređaje koji imaju moderan i otmen dizajn. Nažalost, aparati koji imaju najbolje performanse i funkcije neće uvek nužno biti oni koji se uklapaju idealno u vaš enterijer. Odlučite šta vam je najvažnije i budite spremni da se nosite sa posledicama ako kupite uređaj više na osnovu izgleda, nego bazirajući se na efikasnost, pouzdanost i kvalitet.

Ne zaboravite na dodatke i detalje

veš-mašina-kupatilo
Unsplash.com

Nekim aparatima je potrebna dodatna oprema da bi ispravno radili. Ovo uključuje stvari kao što su ispravna vrsta ventilatora i ventilacionih otvora za određenu ploču za kuvanje ili sušač. Ako kupite jaku i veliku mašinu za pranje veša koju ćete postaviti u kupatilo na prvom spratu, uverite se da pod može da izdrži pritisak. Takođe je važno obezbediti odvod za vodu za mašinu za pranje veša i sudova, posebno za stanove na višim spratovima u zgradi, gde bi voda izazvala ogromnu štetu na podu i prostorijama ispod.

Nadamo se da će vam neki od ovih saveta pomoći kada počnete sa opremanjem svog domaćinstva. Postarajte se da svaki aparat koji kupite održavate na najbolji mogući način, tj. u skladu sa uputstvima proizvođača ili ih podesite da manje energije troše kako biste osigurali da vam dugo služe. Srećna kupovina!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here