Početna Porodica Saveti Opremanje sobe za tinejdžere – ideje i saveti

Opremanje sobe za tinejdžere – ideje i saveti

2760
0

Tinejdžeri prolaze kroz kritičan period tokom odrastanja, jer su svesni da više nisu deca, ali ne pripadaju ni kategoriji odraslih. Osim što se i sami nalaze u stresnom razdoblju, ovo  je istovremeno stresan period i za njihove roditelje. U ovom periodu oni žele privatnost više nego ikad, tako da opremanje sobe za tinejdžere nekad može delovati kao veoma težak zadatak. Osnovno pravilo je – prilagoditi sobu njihovom ukusu i potrebama.

U ovoj uzrasnoj fazi oni znaju šta žele tako da je potrebno omogućiti im da učestvuju u uređenju svog boravišnog prostora. Nemojte im nametati svoje ideje i svoj stil, već pokušajte mirnim tonom da nađete kompromisno rešenje.

Napravite skicu pre nego što započnete sa opremanjem 

Najbolje bi bilo da u dogovoru sa svojim tinejdžerom napravite skicu sobe. Trudite se da radni sto, kao i sto za šminku, bude okrenut prema prozoru, a središnji deo sobe slobodan. Ukoliko napravite dobru skicu i osmislite raspored sobe, umnogome ćete olakšati i sebi i detetu. Nemojte nametati svoje ideje, već zajednički dođite do rešenja. Ovo je početna faza u kojoj još uvek nećete razmišljati o bojama i stilovima. To dolazi tek kasnije.

Odredite budžet pre nego što započnete opremanje sobe

Pre nego što pristupite poslu obavezno odredite budžet, odnosno vidite kojom sumom raspolažete. Pre toga morate znati da li će novi izgled sobe biti privremeno ili dugoročnije rešenje. Postoje neke stvari na kojima biste mogli da uštedite kao i one druge u koje je potrebno uložiti više novca.

Boja zidova treba da bude izbor vašeg tinejdžera 

Zaboravite na period kada su bili mali i kada ste im zidove u dečjoj sobi bojili jarkim bojama. Šarenilo zidova kojim su tada bili oduševljeni u periodu adolescencije ih samo može iritirati. Obavezno promenite boju zidova, ali isključivo u dogovoru sa svojim tinejdžerom. Oni nepogrešivo u tom uzrastu  znaju koju boju bi voleli na zidovima svoje sobe. Možete im predložiti neku varijantu sa kojom nećete pogrešiti i uz koju će se svaki nameštaj dobro uklopiti. Pastelne nijanse i bež boja su idealne. Svakako nećete pogrešiti ukoliko zidove okrečite u belu boju, a potom ukrasnim ramovima za slike razbijete monotoniju. Danas su veoma popularni paneli za oblaganje zidova. Možete pogledati bogatu ponudu na Mermeta sajtu, a zatim u dogovoru sa svojim tinejdžerom odabrati nešto što se uklapa u ostatak ambijenta. 

Nameštaj za tinejdžera – funkcionalan i prostran

Verovatno znate da su oni u specifičnom životnom razdoblju „kada im sve treba“. Nerado se odvajaju od stvari, kako onih koje su im zaista potrebne, tako i onih drugih koje su tu samo da bi pravile krš. U ovoj uzrasnoj fazi deca najčešće imaju mnogo odeće, bilo da je oblače ili ne. Takođe imaju mnoštvo knjiga, ili i neki muzički instrument. S obzirom na količinu svih tih stvari potrebno im je obezbediti funkcionalan nameštaj koji će poslužiti za skladištenje svih stvari, a da pri tome ne zauzima mnogo prostora. Najbolje bi bilo da obezbedite veliki plakar u kome ima dovoljno prostora da sve može da se složi a da ujedno bude pregledno.

Ne zaboravite da su tinejdžerima neophodne i otvorene police na koje će poređati knjige i druge sitnice.

Nezaobilazna stavka je kvalitetan krevet sa kvalitetnim dušekom. Ipak, kako soba za tinejdžere istovremeno služi i kao prostor u koji  im dolaze drugari, vodite računa da krevet prilagodite tome. Najbolje bi bilo da to bude krevet na razvlačenje, jer tako se dobija na prostoru. Osim toga možete dodati i fotelju ili dvosed koji će poslužiti u slučaju većeg okupljanja drugara.

Zavese su bitan detalj svake prostorije

Zavese su važan detalj svake prostorije, tako da je osim estetskog momenta bitan i funkcionalni momenat. Zavese doprinose postizanju intimnije atmosfere. Možda bi najbolji izbor bile rolo zavese. Ove zavese obezbeđuju punu privatnost i štite ih od znatiželjnih pogleda iz komšiluka. A već smo naglasili da nije lako biti tinejdžer i da tinejdžeri više od svega vole svoju privatnost. Osim što su vizuelno veoma privlačne, ove zavese su jednostavne i za održavanje. Platno za rolo zavese ima antibakterijska svojstva i ne zadržava neprijatne mirise, što je veoma bitno ukoliko se u prostoriji istovremeno nađe nekoliko pušača. Rolo zavese su jednostavne za održavanje, jer je dovoljno da ih prebrišete vlažnom krpom kako biste im povratili svežinu i sjaj.  Na taj način ćete uštedeti dragoceno vreme.

Odabir detalja i ukrasa za sobu

Kada ste završili sa opremanjem sobe, na redu su detalji. Neverovatno je koliko sitnice i pažljivo odabrani detalji mogu doprineti lepšem izgledu svake prostorije. Ovo je faza koju u potpunosti treba da prepustite svom tinejdžeru, jer će sopstvenim odabirom svojoj sobi dati neki lični pečat.

Opremanje sobe za tinejdžere ne mora da bude težak zadatak ukoliko im ne namećete svoju volju. Što više budu učestvovali u opremanju sopstvene sobe, utoliko će imati veću želju da je redovno održavaju i vode računa o čistoći, bez obzira na to da li je vaš tinejdžer devojčica ili dečak.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here