Početna Porodica Oralna higijena kod dece: odgovornost koja se uči od ranih godina

Oralna higijena kod dece: odgovornost koja se uči od ranih godina

309
0
Oralna higijena

Oralna higijena kod dece je veoma važna bez obzira na to da li su u pitanju mlečni ili stalni zubi. Naime, ona počinje jako rano, još pre izbijanja prvih zubića, a nastavlja se tokom celog života. 

Istina, ne postoji jedinstvena formula kako podstaći dete da bude odgovorno prema oralnom zdravlju, ali to svakako ne znači da treba odustajati. Mališani jednostavno nisu svesni koliko je važno da imaju lepe i zdrave zube, pa se ni omiljenih slatkiša ne mogu tako lako odreći. Na drugoj strani su roditelji, čije opravdane brige umeju da pređu u oštre kritike i da dovedu do kontraefekta. 

Kada i na koji način počinje briga o oralnom zdravlju? Kako uticati na dete da bude odgovorno prema svojim zubima i kako mu bez kritika, ucena i uskraćivanja slatkiša staviti to do znanja?

O svemu ovome detaljnije ćemo govoriti u nastavku teksta.

Oralna higijena kod dece počinje od prvih dana

Veliki broj roditelja misli da oralna higijena kod dece počinje tek oko treće godine, kada dete dovoljno sazri da između ostalih potreba i samostalno pere zube. Međutim, ovakvo mišljenje je pogrešno. Briga o oralnoj higijeni, verovali ili ne, počinje odmah po izlasku bebe iz porodilišta. Od rođenja pa do pojave prvih zubića higijena se zasniva na brisanju bebinih usta, nepca i desni nakon svakog obroka. To činite vlažnom sterilnom gazom ili specijalnim silikonskim naprstokom, i to vrlo nežnim pokretima. Takođe, vodite računa o dezinfekciji glodalica i igračaka koje bebe stavljaju u usta, jer postoji rizik da se u usnoj duplji razviju bakterije koje će kasnije uticati i na zdravlje mlečnih zuba. 

Oralna higijena

Kada je u pitanju higijena prvih zuba, najčešća zabluda koja postoji jeste ta da mlečni zubi nisu presudni za zdravlje i izgled stalnih zuba. To je i glavni razlog zašto roditelji ne forsiraju svoje mališane da redovno peru zube, čime prave veliku grešku. Prvo, mlečni zubi su ključni za razvoj vilice i formiranje stalnih zuba, a drugo, ako dete od malena ne razvije ovu zdravu naviku, kasnije će je još teže usvojiti. Stomatolozi preporučuju da se do prve godine zubi peru mlakom vodom i mekanom četkicom (posle svakog obroka), a posle prve godine sledi i korišćenje dečje paste. 

Dete i stomatolog: odnos koji se gradi od prve godine 

Najbolje vreme za prvu posetu stomatologu je do bebinih dvanaest meseci. To je period kada se procenjuje stanje izraslih zubića, kao i rizik od oboljenja i ortodonskih anomalija, a i roditeljima se ukazuje na važne korake oralne higijene. U drugoj godini preporučene su dve posete stomatologu, dok je u trećoj obavezan prvi sistematski pregled. Kako sve ove kontrole ne bi bile stresne i neprijatne za dete, treba ga obavezno pripremiti u skladu sa njegovim uzrastom. Takođe, stomatološka ordinacija u koju ga odvodite mora da ispunjava sve kriterijume da se dete oseća prijatno i bezbedno. To je naročito važno i zbog kasnijih redovnih poseta i eventualnog lečenja zuba, na šta deca umeju da reaguju preplašeno ili da odbijaju saradnju.

Oralna higijena

Postepeno privikavanje na pranje zuba

Od treće godine dete bi trebalo samostalno da koristi četkicu za zube, ali ovaj korak je potpuno individualan. Neko dete ga brzo usvoji, dok ima dece kojoj je potreban nadzor čak i do polaska u školu. U svakom slučaju, mališane treba postepeno privikavati na ovu zdravu naviku. Najpre kupite četkicu šarene boje, sa motivom omiljene životinje ili crtanim junakom, kako biste, grubo rečeno, privoleli dete na pranje zuba. Pokažite mu na ličnom primeru kako se trljaju zubi, ispira pasta i pere četkica. Detetu će možda biti potrebno nekoliko dana dok usvoji sve instrukcije, pa budite strpljivi. Za početak je važno i to da dete stekne jutarnju i večernju rutinu pranja zuba.

Konkretan primer umesto kritike

Ono što treba izbegavati jeste ucenjivanje dece redovnim pranjem zuba, jer briga o oralnoj higijeni nije kazna ni nagodba sa detetom, čak i ako su najbolje namere u pitanju. Mališanima treba objasniti zašto moraju da peru zube i kakve su posledice ako budu jeli mnogo slatkiša. Pokažite im sliku zdravih zuba i sliku pokvarenih zuba. Pustite ih da sami prokomentarišu šta vide na slici, koji zubi lepše izgledaju, kakve bi zube voleli da imaju i slično. Objasnite im šta loše utiče na zube i dovodi do takvog izgleda. Dakle, pronađite zanimljive načine da ih ohrabrite i motivišete da redovno peru svoje zube.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here