Početna Zdravlje Oralno zdravlje dece od mlečnih do stalnih zuba – šta treba da...

Oralno zdravlje dece od mlečnih do stalnih zuba – šta treba da znate

419
0
Foto: Unsplash

Kada je oralno zdravlje dece u pitanju, preventivni pregledi su osnov zdravlja usta i zuba svakog mališana. Pored toga što je važno da roditelji redovno proveravaju zubiće svojim mališanima, jednom u šest meseci zube treba da pregleda i dečji stomatolog. Rana briga o zubima i desnima je od suštinskog značaja za oralno zdravlje u kasnijem životu. 

U nastavku teksta upoznajte se sa glavnim neprijateljima oralnog zdravlja vaše dece i saznajte više o mlečnim i stalnim zubima mališana. 

Oralno zdravlje dece – uloga roditelja

Roditelji imaju važnu ulogu u svakodnevnom održavanju zdravlja zubića. Navikavanje deteta na redovne posete stomatologu, pomaganje da se ono oslobodi već oformljenog straha, insistiranje i učešće u redovnom i pravilnom održavanju oralne higijene, pružanje zdrave i uravnotežene ishrane – sve su ovo načini na koje roditelji mogu pomoći detetu u prevenciji stomatoloških problema. 

Za zdrave zube vaše dece potrebni su kalcijum, fosfor, vitamin D, vitamin C… Sa njihovim unosom majka treba da započne još u pretporođajnom periodu. Takođe, fluor koji se prirodno javlja u hrani i vodi, čini zube otpornim na kiselinu. Veoma je važno da se deca, pošto im izrastu zubi, hrane zdravo i uravnoteženo. Kako bi se sprečio razvoj karijesa i sačuvalo oralno zdravlje dece, treba izbegavati hranu bogatu šećerom, gazirane sokove i slatkiše.

Kada početi sa održavanjem oralne higijene kod dece?

Verovali ili ne, sa održavanjem oralne higijene treba početi odmah po rođenju deteta, kada se bezubi zubni lukovi, odnosno desni, nežno brišu nakon svakog podoja, i to vlažnom gazom ili krpicom. Prva poseta zubaru trebalo bi da se desi čim detetu izbiju prvi zubi ili negde oko prvog rođendana. Najčešća preporuka stomatologa je da se do prve godine zubi i desni nakon svakog obroka peru mlakom vodom i mekanom četkicom, a nakon navršene prve godine kao deo oralne higijene uključuje se i dečja pasta za zube.

Mnogi roditelji  su u zabludi jer pogrešno veruju da mlečni zubi nisu toliko bitni s obzirom na to će ih svakako smeniti stalni. Međutim, mlečne zube treba negovati i produžiti im vek i kvalitet koliko god je moguće. Obavezno ih treba lečiti ukoliko se za tim javi potreba.

Foto: Pixabay

Sisanje palca u prvim godinama života

Važno je znati i da je sisanje palca, koje je česta navika dece, normalna pojava u prvim godinama života. Međutim, ukoliko se nastavi i kasnije, može izazvati poremećaj u rastu i razvoju vilica i zuba. Naime, palac remeti prirodan odnos zuba i jezika, pa se gornja vilica može vremenom deformisati i stvoriti nepravilnosti u nicanju kako mlečnih, tako i stalnih zuba. Budite uporni, ali u isto vreme i strpljivi sa iskorenjavanjem ove navike ako ona postoji i kod vašeg deteta. Uz pomoć adekvatne cucle, koja svojim anatomskim oblikom utiče na pravilan razvoj zuba i gornje vilice, počnite sa odvikavanjem od ove loše navike na vreme.

Cirkularni karijes – čest neprijatelj dečjih zubića 

Cirkularni karijes je čest neprijatelj dečjih zubića. U pitanju je poseban oblik karijesa ranog detinjstva koji se javlja na mlečnim zubima. Bele, kredaste mrlje na zubićima vaših mališana su prvi pokazatelj ovog oblika karijesa. Ove mrlje zapravo predstavljaju oštećenu gleđ usled natoloženih bakterija. Uzrokovane su slabijom oralnom higijenom, za koju su najčešći krivci slatkiši i zaslađeni napici koje deca prosto obožavaju.

Povrede zuba kod dece 

Povrede zuba, kako mlečnih tako i stalnih, kod dece se, nažalost, često dešavaju. Najčešće nastaju na igralištu, u školi ili tokom sportskih aktivnosti… Korišćenje štitnika u ustima i nošenje zaštitnih kaciga kad god je to moguće može prevenirati povrede dečjih zuba. Povredama mlečnih zuba podložni su podjednako i dečaci i devojčice, dok kod mešovitih i stalnih zuba više stradaju zubi dečaka. Posledica povrede može biti klaćenje, prelom krunice ili korena zuba, ili pak izbijanje istog. U svakom slučaju je neophodno posetiti dečjeg stomatologa. 

Kada dođe do povrede zuba vašeg deteta, svakako bi valjalo znati na koji način možete najbolje da mu pružite prvu pomoć. Ako vaše dete izbije stalni zub, obavezno ga isperite pod mlazom vode i vratite ga u zubnu čašicu, a nakon toga, u roku od pola sata, posetite stomatologa. Stomatologu možete odneti zub i u fiziološkom rastvoru ili mleku ukoliko ga ne vratite u zubnu čašicu. Ako dođe do preloma krunice, stomatolozi takođe savetuju da kao prvu pomoć deo izbijene krunice potopite u fiziološki rastvor ili mleko. Zubar će nakon toga fiksirati odlomljeni fragment. 

Za razliku od odraslih, kod kojih je mnoge probleme ovog tipa moguće rešiti bezmetalnim krunicama npr. (više o bezmetalnim krunicama možete saznati ovde), kod dece to nije moguće, s obzirom na činjenicu da im se koren zuba još razvija. 

Kako motivisati dete da nosi fiksnu protezu?

Činjenica je da deca ne vole da nose fiksne proteze. Pored toga što ih je često stid, nošenje proteze može biti neprijatno, a ponekad i bolno. Ipak, ona pomaže u sprečavanju i lečenju brojnih deformiteta stalnih zuba i vilične kosti. Ovde je posebno važna podrška roditelja i stomatologa koji treba da ih motivišu u prevazilaženju strahova. Važno je upoznati dete sa prednostima ovog medicinskog sredstva i staviti mu do znanja da će mu proteza pomoći da kasnije ima lepe i zdrave zube.

Uostalom, danas kada postoje brojne proteze sa primamljivim dodacima, kako bi se učinile estetski dopadljivijim (čelične sa „ligaturnim“ gumicama, estetske od safirnog stakla ili keramičke proteze), deca lakše prihvataju činjenicu da treba da ih nose. 

Redovne posete stomatologu od malih nogu – ključne za oralno zdravlje dece

Ukoliko postoji istorija problema sa zubima u porodici, utoliko je važnije da dete počne što ranije sa posetama stomatologu. Pored toga što će se prevenirati brojni nasledni stomatološki problemi, time se ujedno predupređuje i strah od zubara. S obzirom na to da je većina ovih poseta u ranom uzrastu preventivne prirode, potencijalni dentalni problemi su u ovoj fazi uglavnom lako i bezbolno rešivi. Osim toga, ako se ranije krene sa pregledima, stomatološka ordinacija će na dete ostaviti utisak prijateljske atmosfere, zbog čega će rado ponavljati posete zubaru.

Ako se vašem mališanu klate mlečni zubi i vreme je za njihove vađenje, savetuje se da svaki zubić bude izvađen u kontrolisanim i sterilnim uslovima dečje stomatološke ordinacije. Ovim se ujedno sprečava i nastanak bilo kakvih potencijalnih komplikacija. I naravno, kada smo već kod ispadanja i vađenja dečjih zubića, drage mame i tate, u svakom slučaju nemojte zaboraviti na Zubić vilu! 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here