Početna Kuhinjica Ishrana dece Organska hrana za bebe – zašto je važna i kako da počnete

Organska hrana za bebe – zašto je važna i kako da počnete

409
0
beba-u-stolici-jede
Pexels.com

U poslednje vreme, organska hrana za bebe je sve popularnija među roditeljima, jer svako od nas želi da svojim mezimcima pruži najbolje od samog početka njihovog razvića.

Ovakav način ishrane ima mnogo benefita za bebe, a provereni organski proizvodi su saveznici zdravog organizma. U nastavku saznajte prednosti koje ona nudi i kako da počnete da pravite sopstvenu hranu ili da izaberete prave opcije kupljene u prodavnici.

Zašto je važna organska hrana za bebe?

Smanjena izloženost pesticidima i hemikalijama: Organska hrana za bebe napravljena je od sastojaka koji se uzgajaju bez upotrebe veštačkih pesticida, herbicida ili đubriva. Birajući organske proizvode, pomažete da se smanji izloženost vaše bebe potencijalno štetnim hemikalijama. 

Ovo je posebno važno u ranim fazama života kada su mozak i imuni sistem deteta u razvoju podložniji efektima ovih supstanci.

Veća nutritivna vrednost: Studije su pokazale da organsko voće i povrće može imati veći nivo određenih hranljivih materija, kao što su antioksidansi i vitamini, u poređenju sa svojim konvencionalno uzgajanim kolegama. Obezbeđivanje organske hrane vašoj bebi stoga može ponuditi dodatne nutritivne prednosti koje podržavaju njihov rast i razvoj.

Bolje za životnu sredinu: Prakse organske poljoprivrede su generalno održivije i imaju manji uticaj na životnu sredinu. Birajući organsku hranu za bebe, takođe podržavate održiviji sistem ishrane i pomažete u zaštiti planete za buduće generacije.

Uvođenje organske hrane u bebinu ishranu

Američka akademija za pedijatriju preporučuje uvođenje čvrste hrane bebama nakon šestog meseca života. Počnite sa pireima od jednog sastojka, kao što su organski slatki krompir, šargarepa ili jabuka, i postepeno uvodite nove ukuse i teksture. Obavezno sačekajte nekoliko dana između uvođenja nove hrane da biste pratili eventualne alergijske reakcije.

beba-jede
Pexels.com

Pravite sopstvenu organsku hranu za bebe

 1. Izaberite visokokvalitetne sastojke: Kada pravite sopstvenu organsku hranu za bebe, počnite biranjem svežih, organskih proizvoda i proteina. Potražite oznaku “Organic” kako biste bili sigurni da su sastojci zaista organski.
 2. Operite i pripremite: Dobro operite svo voće i povrće da biste uklonili prljavštinu ili bakterije. Uklonite semenke, koštice ili tvrdu koru i isecite proizvode na male komade.
 3. Kuvajte i ispasirajte: Kuvajte na pari, pecite ili kuvajte sastojke dok ne omekšaju. Kada se skuva, koristite blender ili procesor za hranu kako biste napravili kašu. Takođe možete koristiti viljušku za gnječenje mekše hrane, poput banana ili avokada.
 4. Pravilno čuvajte hranu: Čuvajte svoju organsku hranu za bebe u hermetički zatvorenim posudama u frižideru do tri dana ili zamrznite za duže skladištenje. Koristite posude za pravljenje leda ili male posude bezbedne za zamrzavanje, kako biste napravili manje porcije i kako bi vam u budućnosti bilo lakše da hranu odmrznete.
 5. Poslužite na pravoj temperaturi: Uvek proverite temperaturu hrane za bebe pre serviranja. Lagano zagrejte rashlađenu ili zamrznutu hranu za bebe na sobnu temperaturu ili malo topliju i dobro promešajte kako bi hrana bila jednake temperature.

Izbor prave organske hrane za bebe kupljene u prodavnici

 1. Proverite oznake: Kada kupujete organsku hranu za bebe, potražite oznaku “Organic” kako biste bili sigurni da proizvod ispunjava stroge organske standarde. Pored toga, proverite listu sastojaka za bilo kakve dodane šećere, veštačke arome ili konzervanse, koje je najbolje izbegavati.
 2. Razmotrite pakovanje: Mnogi brendovi organske hrane za bebe nude zgodnu ambalažu bez BPA, kao što su kesice ili staklene tegle. Kese mogu biti odlična opcija kada ste u pokretu, dok se staklene tegle lako recikliraju i mogu se ponovo koristiti za domaću hranu za bebe.
 3. Uporedite brendove: Odvojite vreme da istražite i uporedite različite brendove organske hrane za bebe kako biste pronašli one koji najbolje odgovaraju vašim vrednostima i preferencijama. Potražite brendove koji daju prioritet transparentnosti, etičkim izvorima i održivim praksama.
 4. Rotirajte ukuse i teksture: Da biste pomogli vašoj bebi da razvije raznoliko nepce i osigurali da dobijaju različite hranljive materije, obavezno ponudite širok spektar ukusa i tekstura. Mnogi brendovi organske hrane za bebe nude jedinstvene kombinacije, kao i opcije sa različitim teksturama koje podstiču razvoj veština žvakanja kod vaše bebe.

Saveti za uključivanje organske hrane za bebe u ishranu vašeg deteta

 1. Uvedite raznolikost: Izložite svoju bebu širokom spektru voća, povrća, žitarica i mesa od samog početka. Ovo ne samo da će im obezbediti raznoliku lepezu hranljivih materija, već će im pomoći i da razviju svoje malo nepce.
 2. Budite strpljivi i uporni: Bebe možda neće odmah prihvatiti nove ukuse ili teksture, zato budite strpljivi i uporni kada im ponudite novu hranu. Može proći mnogo vremena pre nego što dete prihvati novu hranu, tako da se nemojte obeshrabriti ako mu se odmah ne dopadne.
 3. Podstaknite samohranjenje: Kako vaša beba postaje veštija u jelu, obezbedite joj meku, organsku hranu koja je laka za jelo, kao što su kuvani štapići šargarepe ili zreli komadi banane, kako biste podstakli samostalno hranjenje i nezavisnost.
 4. Model zdravih navika u ishrani: Deca uče primerom, pa se potrudite da modelirate zdrave navike u ishrani tako što ćete konzumirati zdravu hranu i imati porodične obroke zajedno kad god je to moguće.

Odabir organske hrane za bebe za vaše dete je ulaganje u njihovo zdravlje i dobrobit. Pružajući im hranu bogatu hranljivim materijama i bez hemikalija tokom ključnih razvojnih faza, postavljate osnovu za doživotne zdrave navike u ishrani.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here