Početna Vesti OŠ “Stojan Novaković” Blace: Pozitivna klima i (ne)nasilje u odeljenju

OŠ “Stojan Novaković” Blace: Pozitivna klima i (ne)nasilje u odeljenju

2456
0

U petak 30. novembra 2018. godine, u Osnovnoj školi „Stojan Novaković“ u Blacu na času razrednog starešine Nevene Pešić, razgovaralo se na temu „Pozitivna klima i (ne)nasilje u odeljenju“. Bili smo gosti na času i saznali neke veoma važne činjenice o nasilju koje želimo podeliti sa vama. U mesecu novembru učenici VI-3 popunjavali su anonimnu anketu koja je sadržala 30 pitanja na temu vršnjačkog nasilja unutar njihovog odeljenja. Na času je zajedno sa decom urađena jedna detaljna analiza rezultata pomenute ankete u kojoj su prepoznati problemi i izdvojeni oblici negativnog ponašanja unutar odeljenja.

Vršnjačko nasilje nažalost nije neka retka pojava u školama. Ova tema je veoma aktuelna u poslednje vreme i veoma često iz medija možemo saznati o nasilju i to uglavnom o onim najekstremnijim slučajevima. Ali, verujte tim ekstremnim slučajevima, kada je neko od učenika pretučen ili zlostavljan prethodilo je vršnjačko nasilje u nekim blažim oblicima. To znači da ne smemo zatvarati oči i da moramo imati gotovo nultu toleranciju prema bilo kojoj vrsti nasilja.

Šta je vršnjačko nasilje

Pod nasiljem se podrazumeva namerno i neopravdano nanošenje štete drugome. Ponašanje kojim se nanosi šteta je raznovrsno i složeno koliko uopšte ljudska komunikacija raznovrsna i složena može biti, ali ga grubo možemo razvrstati na verbalno i neverbalno, i može se sastojati u fizičkom povređivanju, na nošenju materijalne štete, ili psihološkom povređivanju kao što je zastrašivanje, sramoćenje, ismevanje socijalna izolacija i slično.

A šta Zakon kaže o nasilju: “Pod nasiljem i zlostavljanjem podrazumeva se svaki oblik jedanput učinjenog, odnosno ponavljanog verbalnog ili neverbalnog ponašanja koje ima za posledicu stvarno ili potencijalno ugrožavanje zdravlja, razvoja i dostojanstva ličnosti deteta i učenika ili zaposlenog.”

Analiza rezultata ankete

Kao najveći problemi izdovjeni su: slučajevi vređanja, međusobnog laganja, ismevanja, vikanja jednih učenika na druge kao i pokušaja saplitanja među učenicima u odeljenju. Direktorica Osnovne škole Danijela Nikolić koja je takođe prisustvovala ovom času i sa učenicima razgovarala o ovoj temi savetovala je učenike da umesto vređanja govore drugovima lepe stvari. Istakla je da kao najveći problem vidi ove pokušaje saplitanja među vršnjacima, iako im to izgleda kao šala, ovde može doći do veoma ozbiljnog povređivanja. Sankcije za decu ali i roditelje dece koja fizicki povrede vršnjaka su prilično rigorozne, zato se ne treba igrati na ovaj način.

Tolerancija i međusobno uvažavanje moraju se razvijati u tim vršnjačkim odnosima, dok se slučajevi vređanja, ismevanja, međusobnog laganja moraju potpuno iskoreniti. Razlozi ovih negativnih oblika ponašanja mogu biti različiti, nervoza, loš dan, slaba ocena, porodični problemi ali oni ne smeju biti izgovor za povređivanje druga ili drugarice.

Rezultate ankete možete pogledati na ovom LINKU.

Ovakvi razgovori znače mnogo, potrebno je deci stalno ukazivati na problem, tako da je plan da se još jedna anketa sprovede u drugom polugotištu kako bi se videli stvarni rezultati. Predlog je i da se anketa uradi i na nivou čitave škole kako bi se prepoznali ne samo najveći problem već i uzrast kada oni bivaju učestaliji.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here