Početna Porodica Tatin i mamin kutak Otac kao važna figura u odrastanju deteta

Otac kao važna figura u odrastanju deteta

2707
0

Svedoci smo nekog novog vremena i novog trenda u kome se neretko žene odlučuju da imaju dete samo za sebe. Da li je u pitanju hrabrost ili ludost mišljenja su podeljena. Otac je važna figura u životu svakog deteta. I ne samo deteta već i kasnije tokom života.

Mnogi oblici ponašanja, uspesi, porazi kao i odabir partnera su rezultat interaktivnih odnosa tokom detinjstva. Vreme u kome živimo je vreme u kome je broj jednoroditeljskih porodica sve veći, što se negativno odražava na dete tokom njegovog odrastanja. Svakako ne treba zadržati brak po svaku cenu, jer u takvoj situaciji su svi gubitnici. Ali ukoliko se nešto da popraviti unutar porodice, to je svakako bolje rešenje od razvoda.

Razlike između majki i očeva

Psiholozi tvrde da postoji ključna razlika između majki i očeva, jer majke su se za tu ulogu pripremale godinama. Nasuprot njima, muškarac koliko god se radovao ulozi oca, postaje istinski svestan tek kada ugleda dete prvi put. To je momenat kada on sebe prestane doživljavati kao nečijeg sina, već mu je važnija uloga to što je nečiji otac, tvrde psiholozi. Takođe, muškarci se ne naviknu odmah na novu ulogu koju im je život namenio, već je potrebno da prođe neko vreme. Ni to se ne može generalizovati, jer neko postane svestan uloge oca ubrzo, neko godinama kasnije a nažalost neko ni tad. U međuvremenu deca rastu i odrastaju uz oca koji je fizički prisutan, ali ne i emotivno. To će svakao ostaviti traga na odrastanje deteta i formiranje njegove ličnosti.

To je između ostalog jedan od razloga zbog kojih se žene sve više odlučuju na razvod ili na jednoroditeljske porodice. Naravno, nasuprot ovakvim primerima postoje i one porodice u kojima su očevi privrženi deci. Učestvuju u njihovom odgajanju i vaspitanju od samog početka pa nadalje kroz život. Počev od menjanja pelena, neprospavanih noći zbog bebinih grčeva, preko igre do toga da zajedno u okviru porodice podignu potomstvo i izgrade ih u celovite ličnosti.

Otac kao model ponašanja kod dečaka

Uloga majke je veoma važna od momenta začeća pa nadalje kroz život. Odnos deteta sa ocem je izuzetno važan za emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj tako da otac ima veoma važnu ulogu u životu deteta. Možda je danas više nego pre bitno ukloniti predrasude da su samo majke te koje pružaju nežnost i toplinu i da se jedino one snalaze u ulozi roditelja. Uloga oca se razlikuje od uloge majke i izuzetno je važna u procesu stvaranja identiteta deteta, posebno kada su dečaci u pitanju. Model ponašanja koji otac pruža sinu, kasnije postaje obrazac ponašanja tog deteta. Kasnije kada to dete osnuje svoju porodicu vrlo je verovatno da će preuzeti obrazac ponašanja svog oca i postupati isto ili slično. To će se dešavati čak i ako se svesno suprostavljao načinu vaspitanja u porodici u kojoj je odrastao.

Kao mali dečaci su više povezani sa majkom, a kasnije po mišljenju stručnjaka u dobu oko devete godine sve više počinju da se identifikuju sa ocem. Tada uglavnom traže njegovu  naklonost i pažnju.

Uloga oca u odrastanju kod devojčica

Za razliku od dečaka povezanost devojčica sa ocem počinje mnogo ranije. Devojčice već oko treće godine počinju intenzivno da se povezuju sa ocem. Prvi model muškarca sa kojim se devojčice sreću je upravo otac. I one kroz figuru oca uče o muškarcima. Dečaci u doba adolescencije počinju da grade svoj identitet i tada  im je figura oca veoma važna. Za razliku od njih, devojčice se u tom životnom dobu najčešće odvajaju od očeva. Stručnjaci tvrde da će devojčice tokom života imati veze uglavnom sa momcima koji ih na neki način podsećaju na svog oca. Naravno, kao i sve drugo ni ovo se ne može generalizovati, jer postoje izuzeci.

Deca u ocu vide sigurnost

Za razliku od majki otac je taj koji se više uključuje u fizičke aktivnosti i igru sa decom a to značajno utiče na razvoj dece. Na taj način očevi kvalitetno provode vreme sa decom i povezuju se sa njima. Dečaci uz aktivnog oca mogu značajno da unaprede svoje motoričke sposobnosti. To je posebno značajno, jer će na taj način formirati kasnije pozitivniju sliku o sebi. Veoma je važno da otac podstakne dete da razvije sopstveni potencijal, umesto da kroz dete pokuša da ostvari svoje neostvarene ambicije iz mladosti.

Deca u ocu traže sigurnost koja je protkana emocijama. Ukoliko je otac emotivno nedostupan to će svakako ostaviti negativne posledice na decu. Kvalitetan odnos sa ocem će od deteta stvoriti stabilnu ličnost. Takva deca kasnije kroz život neće imati potrebu da se neprestano dokazuju u težnji da se svima dopadnu. Dragi očevi, ili vi koji ćete to tek postati znate šta vam je činiti! To što ćete biti nežni prema svojoj deci i provoditi više kvalitetnog vremena sa njima, neće umanjiti vašu muškost. Naprotiv, sem što ćete svojoj deci biti uzor, oslonac i podrška, bićete primer i mnogim drugim muškarcima koji bi se rado uživeli u ulogu pravog tate, samo ne znaju kako.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here