Početna Porodica Saveti Ovo su razlozi zašto ne treba da tučete svoje dete

Ovo su razlozi zašto ne treba da tučete svoje dete

2194
0

Sigurno ste se kao roditelj bar nekada našli u situaciji kada vas je dete toliko iznerviralo da ste potpuno izgubili nerve i došli u iskušenje da ga izlupate. Čak i oni roditelji koji su izričito protiv fizičkog kažnjavanja dece, ponekad udare svoje dete po guzi. Dobro je poznato da su deca odlični manipulatori i da primenjuju razne metode kako bi došla do svog cilja. To može izazvati bes roditelja, ali treba da znate da je takvo ponašanje sasvim normalno za svako dete. Teško da će vam fizičko kažnjavanje deteta tada pomoći da smirite uzburkane strasti.

Svakako, fizičkim kažnjavanjem možete postići trenutni efekat, i dete će prestati da se ponaša na onaj načini zbog koga je bilo kažnjeno, pa će neki roditelji reći „Ma kažem vam ja, batina je iz raja izašla“. Svaki roditelj zna za izreku „Batina je iz raja izašla“ i retko koji mama i tata nisu bar jednom izgovorili ovu rečenicu.

Međutim, da li je dobro primenjivati batine kao vaspitnu metodu onda kada je vaše dete toliko nemirno i neposlušno da ne možete da ga obuzdate? Mišljenja stručnjaka nisu potpuno jedinstvena, ali svakako postoje brojni razlozi zašto batine nisu dobre i zašto ne treba da tučete svoje dete.

#1 Svako dete oponaša roditelje – ako vi primenjujete fizičku silu, primenjivaće je i ono

Deca čiji roditelji primenjuju fizičko kažnjavanje kao metodu vaspitanja, sklonija su da na agresivan način rešavaju konflikte sa braćom i sestrama i sa svojim vršnjacima. Uvek imajte na umu činjenicu da deca oponašaju svoje roditelje, pa ako vi tučete njih, i ona će se, pre ili kasnije potući sa nekim.

#2 Udaranjem deteta ponižavate i njega i sebe

Dete mora da bude srećno i zadovoljno da bi bilo dobro i poslušno i da bi se lepo ponašalo. Ako u igri napravi neku materijalnu štetu u kući, na primer ako slučajno razbije staklenu čašu, i nakon toga od mame ili tate dobije batine, biće ubeđeno da  njegovi roditelji više vole svoje stvari nego svoje dete. I što je još gore, misliće za sebe da je loše dete. Drugim rečima, dete će se osećati poniženo.

Sa druge strane, ni roditelji koji su primenili batine da bi kaznili svoje dete zbog nekog nestašluka, neposlušnosti ili iz bilo kog drugog razloga, ne mogu da se osećaju dobro. Udare dete dok su afektu, ali ih kasnije grize savest. A kada shvate da batinama u stvari nisu ništa postigli, osećaće se očajno i nemoćno. Isto tako, fizičko kažnjavanje negativno utiče na roditeljski autoritet, jer da biste izgradili autoritet kod svog deteta, ono mora da vas voli i poštuje, a nikako da vas se plaši.

#3 Fizičkim kažnjavanjem podstičete bes

Mališani će fizičko kažnjavanje najčešće shvatiti kao nepravdu, pa će batine, umesto da imaju pozitivne efekte na ponašanje deteta, u stvari još više postaći dete da i dalje bude nevaljalo. Čak i onda kada vam se učinilo da se dete saglasilo sa vašim načinom kažnjavanja, ono će osećati bes, samo što će taj bes zadržati u sebi, što je još gore.

Osim toga, bes nije samo detetov problem. Kada kasnije budete objektivno sagledali situaciju i samokritično preispitali svoj postupak, zaključićete da ste preterali zato što ste bili besni i zato što ste dopustili da vas bes nadjača. Složićete se, to i nije baš za pohvalu ako se uzme u obzir činjenica da ste vi, kao roditelj  najodgovorniji za vaspitanje svog deteta.

#4 Fizičko kažnjavanje ima niz loših posledica

I vi ste nekada bili dete. Ako ste u detinjstvu nekada dobili batine od svojih roditelja (a verovatno jeste), gotovo sigurno ih se sećate i dan danas. Tako će se sutradan i vaše dete sećati batina koje je dobilo od vas. Čak i dete koje je odraslo u porodici u kojoj su vladali harmonični odnosi, koje je bilo zasipano ljubavlju i pažnjom, čitavog života će se sećati nekog potpuno beznačajnog konflikta sa roditeljima u kome je ono „izvuklo deblji kraj“.

Osim toga, rezultati brojnih naučnih studija nedvosmisleno pokazuju da dete koje je često trpelo roditeljske batine u detinjstvu, u velikoj većini slučajeva postaje agresivna osoba. Veće su šanse da će i ono sutradan biti grubo prema svojoj deci i prema svim drugim članovima porodice.

Najzad, neka vam uvek bude na pameti činjenica da poenta nije u kažnjavanju dece, već u njihovom usmeravanju u dobrom pravcu. A to je uvek najbolje činiti ličnim primerom. Hvalite svoju decu, pružajte im snažnu podršku uvek kada osetite da su se suočila sa nekim problemom, i iznad svega, pružite im puno ljubavi i topline. To je najbolji put ka uspešnom vaspitanju i najbolji način da pomognete detetu da izraste u dobrog i čestitog čoveka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here