Početna Porodica Saveti Pas u kući ili stanu – preporuke za decu

Pas u kući ili stanu – preporuke za decu

2054
0
pas u kući

Doveli ste kucu u svoju kuću, u sredinu koja joj nije bliska, koju ne poznaje. Oseća se izgublјeno i tužno, daleko od majke koju je nedavno napustila, i sva tvoja briga i pažnja nije dovolјna da odagna njenu tugu. Ali, prvih dana moraš imati malo strplјenja, a onda će ona polako postati tvoj najbolјi prijatelј. Prva dva dana čak je i bolјe da je ne maziš previše, već je samo ponekad pomiluj, daj joj da jede kad je za to vreme, pusti je da drema na svom toplom ležaju i omogući joj da se slobodno kreće po stanu, tako da joj pojedini delovi kuće i stvari u njoj malo pomalo postanu poznati i bliski.

Prilagođavanje psa na novu sredinu

Tvoj mali prijatelј voli da istraži svaki deo stana, da se igra sa resama, zavesama i papučama, a ponekad zna da napravi i štetu grickajući stvari koje ga najviše privlače i podstiču da se igra. Ako umesto kuce dobiješ na poklon odraslog psa, ne moraš voditi računa o njegovom raspoloženju niti da se bojiš da će igrajući se počiniti štetu po kući. Ali imaj u vidu da ćeš morati mnogo da se trudiš dok ga navedeš da se odomaći i da zaboravi stare i stekne nove navike.

Zato se raspitaj o njegovim navikama kod lјudi koji su ga imali pre tebe i nastoj da vodiš računa o njima. Pomozi mu  da se prilagodi novim uslovima sredine i života.

Biće bolјe da svoju kucu dovedeš u kuću ujutru, kako bi se njena uznemirenost malo stišala do mraka. Prva noć u novoj kući – to će biti pravi poduhvat i za nju i za tebe. Bojaće se i počeće da cvili, a ti ćeš se ražaliti do suza. Poželećeš sve da učiniš samo da prestane da skviči, ali sve će biti uzalud. Ipak, i to će proći. A kad oseti tvoju naklonost – ubrzo ćete se sprijatelјiti i postati nerazdvojni. Pre nego što je dovedeš u kuću, potrudi se da joj obezbediš udoban ležaj i hranu koju voli. Od prvog dana uči je da spava na svom ležaju i da jede i pije vodu iz svoje posude.

Kupanje psa

Svoju kucu možeš okupati otprilike mesec dana nakon što je vakcinisana protiv zaraznih bolesti. Pazi da voda ne bude hladna i nemoj je kupati ako od jela nije prošlo barem četiri sata. U kupaonici pripremi sve što je potrebno: sapun, po mogućnosti tečan, dva peškira, malo vate kojom ćeš joj začepiti uši, češalј i četku.

Kucu stavi u kadu i počni da je kupaš: dobro je nasapunjaj, i pošto si je dobro ispereš  čistom vodom – pažlјivo je osuši. Nije potrebno da je često kupaš, jer se prilikom kupanja dlaka oštećuje, ali svakako mora biti uvek čista.

Bez obzira koliko vodiš računa o higijeni svog kućnog ljubimca, posle igre sa njim obavezno operi ruke.

Izvor: Đačko doba, časopis za decu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here