Početna Škola Sastavi - teme Pismeni sastav iz srpskog jezika o letu (opis leta)

Pismeni sastav iz srpskog jezika o letu (opis leta)

42854
0
pismeni sastav leto
foto: pixabay.com

Primer pismenog sastava na temu „Leto je stiglo u moj kraj“ za učenike 6,7 i 8. razreda osnovne škole. Pismeni sastav koji je pred vama savršeno se uklapa u sve teme u kojima se opisuju leto.

Leto je stiglo u moj kraj

Žarko i nasmejano sunce konačno je donelo jedno od najomiljenijih godišnjih doba – leto. Donelo je prelepu sliku prirode, sa najlepšim i bajkovitim pejzažima. Donelo je opojne mirise, i nežne i prijatne zvuke prirode.

Svojom vedrinom sunce je obasjalo nebesko plavetnilo i nasmejalo lica sve dece i odraslih. Ulepšalo je prolećne dane. Razveselilo je sve cvetiće koji već dugo krase bašte i parkove. Zato svaki cvet uživa u toploti, dok njegove latice presijavaju sunčevi zraci. Sve je dobilo svoj sjaj i sreću. Sve odiše toplinom i vedrinom. Na sve strane se oseća sreća i radost. Topao vetrić šumi i zvižduće. Šume krasi veliko zelenilo, reke glasno žubore dok se zraci sunca ogledaju u njenim nemirnim valovima. Na livadama i proplancima prostiru se zeleni travnjaci. Ulepšava ih najlepše cveće različitih boja i mirisa. Pčelice zuje i lete sa cveta na cvet, uvek u velikoj žurbi, a leptiri najrazličitijih boja, izvode svoj ples iznad prostranih livada i dolina. Ptice svojom pesmom najavljuje sunčane i tople dane. One su jedva dočekale zelene i razlistale grane i krošnje, da na njima provode čitave dane pevajući umilne i lepe pesme. Sve je tako lepo i u najlepšim letnjim bojama.

Svaki delić prirode uživa u čarima leta. Sigurno je jedno od najlepših ako ne i najlepše godišnje doba, najomiljenije je svakom detetu. Ume da ih razveseli i nasmeje i da im svaki dan ispuni igrom i srećom. Zbog toga deca željno iščekuju da prođe hladna i snežna zima, i učestale prolećne kiše, pa da napokon skinu jakne i ceo dan provedu van kuće. Kada je sve oko njih lepo i toplo, dečija sreća je neizmerna. Ona se ogleda u njihovim igrama, i srećnim glasovima koji daleko odjekuju. Letu se raduje svaki kutak prirode, sve životinje, svako dete i svaki čovek.

Leto je posebno godišnje doba. Ono svojim dolaskom donosi neizmernu sreću i osmehe svih nas. Ono donosi mirise i zvuke u kojima možemo beskrajno uživati i odmarati se. Pored toga leto donosi veliku radost i toplinu i zato leto svi vole i željno iščekuju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here