Početna Škola Sastavi - teme Pismeni sastav na temu „Pred jednim umetničkim delom“

Pismeni sastav na temu „Pred jednim umetničkim delom“

4208
2
Slika Olje Ivanjicki

Primer pismenog sastava na temu „Pred jednim umetničkim delom“. Pismeni sastav koji je pred vama savršeno se uklapa i u temu  „Umetničko delo koje je na mene ostavilo utisak“, i slične teme u kojima se opisuje umetnost.

Pred jednim umetničkim delom

Možda ne bih mogao da se pohvalim svojim poznavanjem umetnosti. Ne bih mogao da prebrojim sve umetničke pravce, čak ni da prepoznam kojim od njih pripadaju neka dela poznatih slikara ili vajara, na primer.

Ali, sada već znam taj osećaj koji u meni može da probudi nešto što je vredno i veliko u umetnosti. Na žalost, takva dela ne mogu da analiziram. Ne mogu ni da razaznam šta je to što ih čini tako velikim i zanimljivim, toliko značajnim i zašto su od neprocenjive vrednosti. I kako se to dogodi da neko delo ostane jedinstveno i neprevaziđeno hiljadama godina. Na žalost još uvek nisam imao priliku da posetim takva mesta gde se čuvaju dela svetskih velikana iz nekih prošlih vremena.

Ali ću zato zauvek pamtiti taj osećaj kada sam pogledao izložbu slika Olje Ivanjicki. Stajao sam zatečen tim snažnim prizorom i ekspanzijom boja. Na većini slika bili su ženski likovi, a ja sam zastao pred jednim. Bilo je to kao da sam sreo nekoga poznatog, nekoga spremnog da mi ispriča svoj priču. Otkuda se stvorio baš tu na toj slici, pitao sam se. I pitao sam se da li je taj zapanjujući lik, koji me je na trenutak potpuno obuzeo, stvarno postojao, ili je postojao samo u glavi naše velike umetnice. Da li je u pitanju čista fikcija ili zarobljeni delić nečije prošlosti, možda čak i budućnosti. Nekada do tada nisam osetio ništa sličino, u meni su se smenjivali i radost i tuga i poštovanje prema jednom trenutku, izrazu, veštini. Znam samo da sam ostao zbunjen i zatečen, kao i to da sam dugo ostao pred slikom.

Ni danas nisam siguran zašto je baš to delo na mene ostavilo najjači utisak. Ali je baš zbog njega, umetnost za mene pre buđenje osećaja, nego poznavanje teorije.

2 KOMENTARI

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here