Početna Škola Sastavi - teme Pismeni sastav na temu „Proleće u mom kraju“

Pismeni sastav na temu „Proleće u mom kraju“

6718
33
cveće u proleće

Primer teme o proleću za učenike 3. i 4. razreda osnovne škole.

Polako nestaju bele čarolije i zima odlazi, proleće upravo počinje da budi prirodu. Sunce je sve veselije a deca slobodna u svim svojim vragolijama. Parkove ispunjava dečji smeh, neće više biti pognutih glava, niti namrgođenih lica. Vunene kape, zameniće šeširi i kačketi.

Nebo se napokon razvedrilo, i sada je čisto plave boje a društvo mu prave rasejani beli oblaci. Sve počinje da se budi. Topli zraci sunca dodiruju nove zelene pokrivače i najavlјuju toplije vreme. Moj kraj postaje bogatiji novim mirisima i bojama. Priroda počinje da pokazuje svoje raskošno lice. Cveće miriše sve jače a ptice sve glasnije pevaju svoju prolećnu pesmu. Drveće nam maše svojim tek ozelenelim granama na kojima ptičice veselo skakuću. Sada već slobodno izlazim i igram svoje omilјene igre, uživam u prolećnoj idili, a u mom sećanju polako počinju da blede tmurne zimske slike. Kada proleće zameni zimu moja ulica postaje mnogo lepša. Volim da prođem njome na putu do škole jer mislim da je moja ulica najlepša u proleće kada sve krene da cveta i zeleni. Obožavam laki prolećni povetarac i uživam u njegovom lepršanju. A kako je tek lepo na livadi, prebogatoj novim bojama i mirisima koji prosto teraju čula da uživaju u njenoj lepoti. Čuje se zujanje pčelica u potrazi za hranom a cvrčak je ponovo počeo da peva svoju veselu pesmu.

Zaista se osećam bolјe jer mi više ne brane da izlazim iz kuće zbog hladnoće. Ljudi su prijatniji i osmeh na njihovim licima govori da su zadovolјni. Ja sam posebno srećan, konačno mogu da se sa svojim drugovima i drugaricama igram u parku. Uživamo u lepoti i čarima naših igara, smejemo se i vrištimo. Oni mi kažu da je proleće i za njih najlepše godišnje doba jer su se baš uželeli parkova i fudbala. Sad mogu slobodno da idem kuda poželim, čak me i ne mrzi da idem u školu. Ništa mi više nije teško, sve radim sa lakoćom i volјom.

Radujem se proleću jer ovo godišnje doba donosi sa sobom veliku zabavu koju mogu da podelim sa svojim vršnjacima. Mogu da osetim lepotu i da se slobodno radujem dolasku leta i vremenu koje će postajati sve toplije. Radujem se i letnjem raspustu koji nije toliko daleko.

Slikovnica – Momčilo Tešić

Na livadi našoj,
kad dođu laste,
mirisna i sveža
slikovnica raste.

Slikovnica divna
od zvončića plava,
ognjice, maslačka
i vižljastih trava.

U njenome krilu
prepelica spava,
praporcima rose
noć je ulepšava.

svakoga je jutra
Vetrić prelistava…

33 KOMENTARI

  1. nemojjjjjjj i nastavnici idu na net da vide da li je sastav prepisan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Ja imam sutra pismeni treći sam razred i to mi je prvi pismeni,a ja se jako plasim pa mi je dobro došlo.Ovo je mnogo lep sastav i prelepa tema.??

  3. Dobar je,meni je dalo ideju za pismeni i sastav za sutra [a pismeni mi za 9 dana]hvala vam na pomoć uz maštu!!!!!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here