Početna Zabava Slobodno vreme Plivanje – najbolji trening za decu

Plivanje – najbolji trening za decu

3878
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Svima je poznato koliko je važna redovna fizička aktivnost kroz bavljenje nekim sportom, profesionalno ili rekreativno. To su mnoge naučne studije dokazale. A među svim sportovima plivanje se ističke kao najkorisniji sport. Osim što pomaže održanju stalne fizičke kondicije, plivanje doprinosi pravilnom psihofizičkom rastu i razvoju, pa ga stručnjaci preporučuju kao najbolji bazični sport za decu.

Plivanje deluje opuštajuće na čitav organizam, povoljno utiče na koncentraciju i podstiče dobro raspoloženje, prija krvotoku i srcu, jača kapacitet pluća, doprinosi razvoju mišićnog i zglobnog tkiva, blagotvorno deluje kod kičmenih deformiteta, jako je korisno u postupku rehabilitacije.

Plivanjem se mogu baviti svi, nevažno kog su životnog doba ili pola. Lako ga mogu naučiti i stariji. Međutim, najlakše ga nauče deca.

Koliko je korisno da dete nauči da pliva?

Kada plivamo, naše telo pokreće sve mišiće – ramene, grudne, leđne, trbušne, nožne, kao i mišiće zadnjice (gluteuse). Tako oni jačaju, a snažni mišići štite zglobove i vezivno tkivo od povređivanja, čuvaju kičmu od deformiteta kakvi su skolioza i kifoza. A to je naročito važno ako se zna da je broj dece uzrasta 6-7 godina kod kojih se javlja jedan od ova dva kičmena deformiteta iz godine u godinu je, na žalost, sve veći. Pored toga, uz pomoć plivanja, neki deformiteti se mogu ublažiti ili potpuno izlečiti. Tu spadaju blaži deformiteti kičme, deformiteti kukova, ravni tabani…

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Plivanje je takođe veoma blagotvorno i za dečji um. Deca plivači imaju puno samopouzdanja, samodisciplinovana su, ispunjavaju svoje obaveze, odgovorna su. Još od prvih časova plivanja deca se uče da paze na drugu decu koja sa njima treniraju, uče se timskom duhu i tako razvijaju osećaj pripadnosti.

Sa koliko godina se uči plivanje?

Podstičite dete od malena da voli vodu. Ako uspete u tome, ono će lakše naučiti da pliva, kada za to dođe vreme. Biće opuštenije i neće se bojati vode. Još se kod malih beba jasno vidi da obožavaju vodu, pa ih nemojte sputavati u toj njihovoj ljubavi – pustite ih da se brčkaju u plotkoj vodi u koritu do mile volje. Tako ćete ih učiniti jako zadovoljnim. Voda je blagotvorna za bebe, relaksira ih i okrepljuje, podiže im raspoloženje i poboljšava kvalitet njihovog sna. Kada dete malo poraste, pustite ga u malo dublju vodu, dozvolite mu da zaroni glavu u nju, leti mu kupite gumeni bazen.

Sa punih 5 godina dete možete upisati na časove plivanja. To je period kada je nivo motoričkih sposobnosti deteta dovoljan da bi dete moglo da vrši kontrolu nad nezavisnim pokretima ruku i nogu. Mogućnost nezavisnih pokreta udova osnovni je preduslov da se nauči plivanje.

Šta roditelji mogu da urade za dete koje trenira plivanje

Mama i tata mogu pokazati detetu niz propratnih aktivnosti koje idu uz plivanje. Pomozite detetu da razvije naviku da samo spakuje sve stvari i opremu pre nego što krene na trening, od prvog časa plivanja učite dete da bude samostalno, da samo odlazi i svlačionicu, da se samo presvuče i osuši kosu.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Plivanjem protiv astme i dijabetesa

Rezultati mnogih naučnih istraživanja jasno pokazuju da deca koja imaju problema sa astmom treba da se bave plivanjem. Jačanje grudnih mišića i vlažno i toplo okruženje prijaju disajnim organima, što doprinosi ublažavanju simptoma astme. Deca i tinejdžeri astmatičari koji su počeli aktivno da se bave plivanjem već posle kratkog perioda ređe imaju potrebu za posete lekaru i manje koriste medikamente. Neki tipični simptomi astme, poput hrkanja, disanja na usta, bolova u grudima, nisu više tako učestali.

Plivanje je takođe veoma korisno za decu dijabetičare. Redovna fizička aktivnost kroz plivanje znatno doprinosi boljoj snabdevenosti ćelija organizma glukozom. Zahvaljujući tome, odlazak na plivanje 3-4 dana nedeljno neretko eliminše potrebu dijabetičara za oralnom terapijom.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here