Početna Porodica Saveti Podizanje porodice u stanu – prednosti koje vredi ceniti

Podizanje porodice u stanu – prednosti koje vredi ceniti

528
0
život u stanu
Foto: Unsplash.com

Koje ste idealističke predstave o porodičnom životu doneli u roditeljstvo?

Zasnivanje porodice često dolazi sa idejom o velikoj kući sa prostranim dvorištem. Zamišljamo dom u mirnom naselju sa dva kupatila i tri spavaće sobe, ogromnom dnevnom sobom i dugačkim hodnikom. Međutim, umesto ove “filmske” verzije porodičnog života neretko dobijemo užurbanu svakodnevicu u dvosobnom stanu u urbanoj sredini.

Možda podizanje porodice u stambenoj zgradi nije tako privatno i idilično kao odrastanje u kućici sa baštom, međutim, ima svojih značajnih prednosti pogotovo kad je reč o velikom gradu. Zbog čega je stan u Beogradu dobra opcija za porodicu? Na koje sve vrednosti možete računati kad vam deca rastu u ovakvom okruženju? Pročitajte.

Finansijska fleksibilnost – prilika da drugačije trošite novac

U zavisnosti od toga koliki stan kupujete i na kojoj lokaciji, možete krenuti od pretpostavke da je život u stanu jeftiniji od onog u kući. Stanovanje u stambenoj zgradi na duže staze može da uštedi vaš novac, pogotovo kada je reč o novim stanovima. Kada kupite stan u novogradnji ne morate da razmišljate o kreiranju budžeta za popravke i održavanje kao kada živite u kući ili u starom stanu. Kada je u pitanju novogradnja Beograd, cene variraju u zavisnosti od lokacije, ali uvek možete pronaći stan po relativno povoljnim uslovima naročito ako izaberete mirnija naselja na periferiji.

porodica-dete-agent-stan-kupovina
Pexels.com

Pored toga što u samom startu podrazumeva manje ulaganje, stanovanje u stambenoj zgradi pruža mogućnost i ekonomičnijeg upravljanja kućnim finansijama. Računi za struju, vodu i grejanje u dvosobnom stanu će verovatno biti niži od onih u dvospratnoj kući, na primer.

Život u stanu zapravo pomaže da potrošnju oblikujete u skladu sa životnim stilom koji osećate najpoželjnijim za vašu porodicu. Možda cenite posebno druženja i putovanja, volite da ulažete u zdravlje, dečje sportske aktivnosti ili svoju članarinu za teretanu? U slučaju da živite u kući i stalno usmeravate finansije ka kućnim projektima i popravkama, onda ne biste mogli da se fokusirate na vrednosti koje su vam važne.

Dakle, postavlja se pitanje da li biste radije štedeli cele godine za zamenu krova ili otputovali u inostranstvo da posetite rođake. Da li biste radije svakog vikenda išli s decom na izlete ili pravili plan štednje za popravku poda?

Stan poziva na minimalizam

Čak i trosoban stan podrazumeva manje prostora od kuće, a samim tim i manje stvari. Dizajn stanova je sam po sebi minimalistički i primorava nas da stalno uređujemo svoje živote donoseći odluke o tome šta ostaje u našem domu, a čega moramo da se oslobodimo. Nema gomilanja odeće, starih igračaka ili sportske opreme koju ne koristimo.

Ukoliko ne “ažiriramo” redovno mesto u kom živimo i dopustimo da nered raste – brzo gubimo životni prostor. Takođe, stanovanje u stanu nas lišava iskušenja da kupimo još nameštaja, dekora ili igračaka, jer nemamo mesta za njih. Kada nove stvari dođu u naš dom, druge stvari moraju da odu. Poznajemo osećaj koliko je „dovoljno“ u našem domu i naš manji prostor nam pomaže da zadržimo ovu ravnotežu.

Kako deca prerastaju odeću, menjaju interesovanja za knjige, igračke ili jednostavno više nemaju koristi od hranilice, bebi kreveca ili kompleta lego kockica, tako se sve iznosi iz stana. Možda ćete prodati, pokloniti ili baciti, ali jedno je jasno, vaš dom neće biti zatrpan predmetima koji više ne igraju ulogu u porodici.

Život u stanu = jednostavnija svakodnevica

Stanovanje u stanu je jednostavniji način življenja. Ako želite da se fokusirate na srećan život sa nižim stepenom stresa, na izgradnju odnosa i kvalitetno provedeno vreme – ključ je upravo u jednostavnosti. Umesto da vikende provodite popravljajući stvari po kući ili koseći dvorište, kada živite u stanu imate tu privilegiju da se opustite više sa svojom porodicom.

Bez razmišljanja o tome šta treba uraditi u kući ili bašti, možete da odspavate duže, izvedete decu u park ili na bazen. Ne znači da ćete živeti lenjim životom, naprotiv. Stanovanje u stanu omogućava upravo to – tendenciozno življenje koje se fokusira na one stvari koje su vam važne.

Povezivanje kao prednost života u stanu

Manji prostor znači manje površine za čišćenje. Možete očistiti prašinu, usisati ceo stan i otići u park sa decom – za pola vremena koje biste potrošili na čišćenje kuće. Kada imate manje posla oko održavanja doma, to ostavlja više vremena za porodicu, zajedničke  trenutke i brigu o sebi.

Ograničeni prostor stana takođe omogućava da članovi porodice budu više usmereni jedni na druge. Prema tome, veća prisutnost dovodi do veće povezanosti i više zajedničkih iskustava – između dece, ali i dece sa roditeljima. Ušuškanost u stanu poziva na češće razgovore i igru. Ne kažemo da toga nema u porodicama koje žive u kućama, ali je sasvim izvesno da stanovanje u stanu stvara više takvih prilika.

Osećaj zajedništva je veliki plus

Majke koje rade od kuće ili domaćice ponekad mogu imati trenutke kada se osećaju izolovano. Razgovor sa drugom odraslom osobom nakon celodnevne brige o deci i domu i te kako je dobrodošao. Kada stanujete u stambenoj zgradi ili kompleksu, imate priliku da izgradite odlične komšijske odnose.

Osećaj zajedništva je lep – dovoljno je da prošetate do klupica ili igrališta u krugu zgrade da popričate s nekim. Možda su to druge mame iz zgrade ili starije komšije koje su uvek pune zanimljivih anegdota. U svakom slučaju i za decu je izuzetno važno da u ovakvom okruženju rastu. Drugarstvo sa decom iz zgrade ili obližnjih zgrada je neprocenjivo iskustvo.

Kako da što bolje iskoristite život u stanu sa decom?

Pokušajte da pre useljenja u stan napravite veliku selekciju stvari. Ne “gušite” prostor dodatnom odećom, igračkama, knjigama i ostalim dečjim priborom ukoliko možete bez ovih predmeta.

Napravite dobru organizaciju kada je u pitanju skladištenje. Ako u zgradi nemate podrum ili garažu gde možete ostaviti neke stvari koje retko koristite, onda pronađite neka kreativna rešenja za odlaganje. Čak i jednostavne varijante kao što su jasno obeležene kutije na ormarima mogu da pomognu da se osećate organizovanije, a da vaš životni prostor izgleda modernije.

Budite ljubazni prema komšijama. Naravno, ako ste introvert, ne morate siliti sebe na dugačke i srdačne razgovore, ali kratko ćaskanje u hodniku zgrade ili u parku može biti važno kad gradite poznanstva. Nasmejte se, mahnite i uspostavite kontakt očima sa komšijama i tako dajte dobar primer svojoj deci.

Ako ste oduvek želeli da podižete porodicu u velikoj kući s dvorištem, život u stanu može izgledati skučeno i nedovoljno dobro. Međutim, čak i kad je u pitanju mali enterijer, raspored može biti bolji, moderniji i otvoreniji od nekih starijih kuća. Iskoristite terasu i svaki kutak stana. Jednostavno, izaberite da promenite način na koji gledate prostor. Iako stanovanje u stanu nije za svakog, činjenica je da donosi brojne vrednosti u kojima i vaša porodica može da uživa.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here