Početna Vesti Obaveštenja Podrška za jednu od malobrojnih ordinacija za senzornu terapiju za decu sa...

Podrška za jednu od malobrojnih ordinacija za senzornu terapiju za decu sa autizmom u Srbiji

765
0

Autizam je smetnja u razvoju kod koje se javljaju poteškoće prilikom kontakta sa drugim ljudima, ali i smetnje u govoru i sposobnosti prilikom kretanja. Inkluzivno odrastanje i obrazovanje, kao i adekvatne terapije od najranijih godina od ključne su važnosti za razvoj dece sa autizmom. Poseban izazov predstavlja rano prepoznavanje odstupanja od očekivanog razvoja deteta i upućivanje roditelja, ali i nedostatak institucija koje pružaju adekvatnu terapiju i pomoć. Pre nekoliko godina, u okviru sastanka roditelja dece sa autizmom, organizacija HELP predstavila je program podrške koji je usmeren ka ljudima koji žele da osnuju sopstveno preduzeće, kako bi pružili podršku deci sa posebnim potrebama.

– Imam dva sina, a jedan od njih ima autizam. Kroz veliku želju da pomognem svom detetu, uvidela sam da mogu pomoći i drugim porodicama čija deca imaju isti problem. Krajem 2020. godine sam uz pomoć Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK), kao i partnerske organizacije HELP osnovala svoju ordinaciju za terapiju. U ovoj ordinaciji deci sa hendikepom pomažem da nauče kako najjednostavnije pokrete, tako i veštine sa finom motorikom – izjavila je tridesetpetogodišnja korisnica programa podrške Jelena Đekić, koja je pri prvom susretu sa programom DIMAK centra već imala viziju svoje buduće ordinacije.

Međutim, put Jelenine porodice nije bio lak. Krajem 90-ih godina porodica Đekić je izbegla sa Kosova u Prokuplje, gde su dobili sina. Porodica je brzo primetila da se njihovo dete razvija drugačije od ostale dece. Sa dve godine ustanovljen mu je autizam. Jeleni je saopšteno da njen sin nikada neće voditi normalan život, što je ona odbila da prihvati. Poseban problem je nastao kada su shvatili da u mestu u kojem su živeli nije bilo adekvatne terapije. Usledilo je preseljenje u Niš gde su, takođe, mogućnosti za terapiju bile ograničene, pa su njihova putovanja u Beograd bila česta i naporna.

– Prošli smo i još prolazimo kroz teško vreme. Ali zahvaljujući programu podrške i svim partnerima, osnovana je ordinacija koja olakšava pristup i pomaže mnogim porodicama čija deca imaju autizam. Organizacija HELP mi je obezbedila neophodnu opremu koju sama ne bih mogla da priuštim. DIMAK centar me je podržao kroz programe savetovanja i mentorstva i omogućio mi učešće u opširnim onlajn konsultacijama u vezi sa menadžmentom za razvoj malih preduzeća koji mi je bio od velikog značaja, jer sam prvi put vodila preduzeće. Program podrške obuhvatao je pet modula, a teme koje se obrađuju vezane su za preduzetništvo, E-biznis, marketing, poslovnu komunikaciju, kulturu i inovacije. Pored toga, svi učesnici imaju individualne mentore sa kojima zajedno razvijaju nove poslovne ideje  – istakla je Jelena koja je po struci kvalifikovana dečija fizioterapeutkinja.

Takođe, Jelena Đekić je napomenula da je ordinacija nesmetano radila i za vreme pandemije koronavirusa zahvaljujući DIMAK centru koji je obezbedio i sredstva za dezinfekciju i filter za vazduh.

– Uprkos preprekama, ordinacija napreduje. Danas moj sin ima dvanaest godina, ide u školu, ima drugove, voli umetnost i sport. Posebno sam srećna što mogu da pomognem velikom broju dece i njihovim porodicama i što sam kroz rad sa svojim sinom naučila kako ravnopravno da razgovaram sa decom sa smetnjama u razvoju. Međutim, ordinacija ove vrste nema dovoljno, jer pored moje, u južnoj Srbiji postoji samo još jedna koja nudi senzornu terapiju deci sa autizmom. Ova terapija je potrebna i pokazala je odlične rezultate. Porodice najčešće dolaze iz dalekih mesta, a prostora za proširenje posla ima. Konkretno, želim da zaposlim terapeuta za govor ili posebnog pedagoga i da na ovaj način omogućim da deca dobiju celokupnu terapiju na jednom mestu – objasnila je Jelena koja je završila kurseve za senzornu terapiju na Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu koji omogućavaju terapeutima bolje razumevanje načina na koje mogu da pomognu deci.

Šta je DIMAK?

DIMAK je deo šire inicijative pod nazivom „Povratak u nove šanse“, koju finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomski razvoj (BMZ), a u Srbiji sprovodi GIZ. „Povratak u nove šanse“ pruža podršku socijalnoj i ekonomskoj reintegraciji kako povratnika iz inostranstva, tako i lokalnom stanovništvu, posebno onima iz osetljivih grupa. Kao prva tačka za informisanje, savetovanje i pružanje konkretnih mera podrške DIMAK im predočava sve rizike neregularnih migracija i usmerava  na mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja u Srbiji. Promocija zapošljavanja jedan je od strateških ciljeva DIMAK centra i podrazumeva individualno savetovanje i informisanje o mogućnostima stručnog obrazovanja, zapošljavanja i reintegracije, kao i obukama za pripremu radne biografije i prijavljivanje za posao. Partneri DIMAK-a su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here